in

Reuters: România, „una dintre cele mai corupte țări UE” – critici pentru blocarea arestării lui Șova

România, „considerată unul dintre cele mai corupte state europene”, și-a atras noi critici după ce Senatul a blocat miercuri arestarea lui Dan Șova, comentează agenția Reuters.

„Parlamentarii romani au dat aviz cererii procurorilor de arestare a unui fost ministru de Finante acuzat de coruptie, dar au blocat arestarea altui fost ministru, atragand noi critici referitoare la seriozitatea angajamentului de a contracara coruptia la nivel inalt”, scrie Reuters.

„Statele Unite, Marea Britanie si Olanda au emis comunicate dupa decizia Parlamentului roman de a nu anula imunitatea fostului ministru al Transporturilor Dan Sova, o decizie care a generat furie si apeluri pe retele de socializare in vederea organizarii de proteste”, continua agentia Reuters.

„Romania este considerata unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeana, iar sistemul judiciar este supus unei monitorizari speciale (de catre UE) ; cu toate acestea, procurorii si magistratii romani au fost laudati la Bruxelles”, subliniaza agentia de presa, notand ca, in schimb, Parlamentul Romaniei a dat aviz favorabil arestarii fostului ministru al Finantelor Darius Valcov.

Senatorii au respins, miercuri, solicitarea procurorilor DNA pentru retinerea si arestarea senatorului PSD Dan Sova in dosarul privind contractele incheiate de firma sa de avocatura cu complexurile Turceni si Rovinari.

Rezultatul oficial al votului senatorilor in cazul cererii DNA vizandu-l pe Dan Sova a fost de 79 de optiuni „pentru”, 67 „contra”, iar cinci voturi au fost anulate.

Ulterior, Dan Sova a anuntat ca a luat decizia de a se autosuspenda „din toate functiile detinute in cadrul PSD” si a sustinut ca votul din Senat ii va permite sa se apere „asa cum se cuvine”, daca dosarul sau va ajunge in instanta.

Presedintele Klaus Iohannis afirma, dupa ce Senatul a respins cererea DNA de arestare a lui Sova, ca nu poate trece cu vederea faptul ca Parlamentul a blocat iar o cerere a justitiei, aratand ca, intr-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege, iar Parlamentul nu se poate erija in instanta.

Ambasada Olandei a precizat, miercuri, ca urmareste „cu ingrijorare si cu surprindere” evolutiile privind ridicarea imunitatii parlamentarilor, mai ales in contextul in care partidele politice si-au luat angajamentul de a lupta impotriva coruptiei, dupa ce Senatul a respins, miercuri, cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive a lui Dan Sova.

Si ambasada SUA a precizat, miercuri, ca imunitatea parlamentara nu trebuie folosita abuziv pentru a evita tragerea la raspundere a unor persoane si ca trebuie sa se permita anchetarea cazurilor de coruptie si aplicarea legii, iar ambasada Marii Britanii a precizat ca monitorizeaza evolutiile din domeniul justitiei, inclusiv deciziile Parlamentului in ceea ce priveste imunitatea parlamentara.

Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov a fost retinut, miercuri dupa-amiaza, de procurorii DNA, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, dupa ce ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri.

Cererea DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive in cazul lui Darius Valcov a fost aprobata, miercuri, de Senat, fiind inregistrate 97 de voturi „pentru”, 48 „impotriva” si cinci abtineri.

Directia Nationala Anticoruptie a solicitat, in 19 martie, aviz de la Senat pentru retinerea si arestarea preventiva a lui Darius Valcov, pentru trafic de influenta, dupa ce ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate.

Sursa: ziare.com

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!