in

Ritualul de înfrumusețare pe vremea bunicii

Bunicile noastre aveau însă și alte trucuri. Pentru ele aerul, apa și mâncarea pregătită cu propriile mâini reprezentau cele mai eficiente tratamente.

Femeile care au încredere în ele, care își asumă deciziile, faptele, care știu să ia hotărâri, care sunt mândre de ceea ce sunt și de ceea ce au realizat sunt frumoase. Frumusețea vine din interior și acest lucru este adevărat.

Indiferent de vârstă, cele mai frumoase femei sunt cele cărora nu le este teamă să spună câți ani au, sunt cele care se bucură de aniversările ce marchează încă un an din viața lor și nu sunt îngrozite de trecerea timpului, bucurându-se de fiecare clipă și de fiecare zi indiferent la a câta tinerețe au ajuns.

Fiecare femeie este frumoasă în felul ei, iar toate acestea sunt doar câteva mici detalii care contribuie la strălucirea și energia pe care femeile o emană la fiecare pas.

Totuși, încă din timpuri străvechi femeile și-au dat silința să fie cea mai bună versiune a lor, să se îngrijească și să-și păstreze  cât maim ult tinerețea.

Deși acum pare că industria cosmeticelor este mai activă ca niciodată, și pe vremea bunicilor noastre existau ritualuri de înfrumusețare și îngrijre și cele mai cochete dintre femei le respectau cu sfințenie.

Bunicile noastre nu se gândeau în acele vremuri la exfolianți, dar ştiau perfect că tenul lor avea nevoie de un ingredient care să-l cureţe în profunzime. Pentru asta foloseau o pastă formată din zahăr sau mălai amestecat cu apă. Cu această pastă se spălau pe faţă pentru a obţine un ten mătăsos şi curat.

Uneori, înainte de această curățare a feței, bunicile noastre își făceau un ceai de plante sănătoase și stăteau cu fața deasupra aburilor pentru a-și pregăti pielea.

Pentru cele mai înstărite, ritualul de înfrumusețare continua cu un masaj al feței realizat cu lapte și miere, pentru a rămâne fața catifelată. Acest proces este cunoscut astăzi ca hidratare.

Atunci când urmau evenimente importante, bunicile noastre nu neglijau niciodată podoaba capilară. Părul ondulat nu se poartă de ieri de azi. Şi bunicile noastre adorau buclele, dar ele nu foloseau ondulatoare electice sau bigudiuri speciale.

După spălarea şi uscarea naturală a părului, şuviţele de păr erau răsucite pe degete şi prinse la nivelul scalpului cu agrafe.

De asemenea, bunicile noastre îşi împleteau, înainte de culcare, părul umed în mai multe codiţe subţiri. A doua zi dimineaţă aveau un păr ondulat natural.

Un ingredient pentru frumuseţea părului era berea. După ce îşi spălau părul, bunicile noastre îşi dădeau cu bere timp de 5-10 minute, după care clăteau bine. Părul era strălucitor şi mătăsos. Tot pentru spălarea părului foloseau, la o ultimă clătire, ceai din  muşeţel sau oţet de mere.

Bunicile noastre aveau însă și alte trucuri. Pentru ele aerul, apa și mâncarea pregătită cu propriile mâini reprezentau cele mai eficiente tratamente. Pentru că ceea ce este în interior se reflectă la exterior, pentru femeile de odinioară era mai ușor să fie frumoase natural, căci calitatea vieții era alta, deși acestea întâmpinau greutăți mari.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.