Începând din acest an, limba română va fi predată ca limbă străină în şcolile din Irlanda, sunt mulţi cei care şi-au manifestat dorinţa de lectură şi cultură implicit şi ne dorim să venim în întâmpinarea lor cu o bibliotecă de carte românească” a explicat pentru Bistriţeanul.ro Florina Avram Ilovan, membru fondator în Grupul Românilor din Irlanda.
După ce zilele trecute au inaugurat un birou pentru românii care s-au stabilit şi muncesc în Irlanda – Organizaţia Grupul Românilor din Irlanda a început o campanie de donaţii de cărţi pentru a veni în sprijinul celor care citesc deja dar şi a celor ce vor fi dornici de lectură.
Campania “Donează o carte” a adunat deja nenumărate aprecieri inclusiv din partea unor personae publice importante: “S-au alăturat campaniei noastre cei de la Voltaj, Beard Brothers, S.C. Laser Shows Official (prin Lory Bruno), Mădălina Simionescu, care impresariază artişti importanţi precum Smiley, Elena Gheorghe, Alex Velea sau Antonia… Sperăm ca şi bistriţenii să se alăture campaniei “Donează o carte” şi să ne ajute. Transportul cărţilor rămâne în grijă noastră, fiindcă ne sprijină o companie de transport care va aduce cărţile aici” mai spune bistriţeanca Florina Avram Ilovan.
Iniţiativa este cu atât mai utilă cu cât – începând din acest an, în şcolile din Irlanda va fi predată şi limba română în categoria limbilor străine, după cum a anunţat recent Manuela Breazu, ambasadorul României în Irlanda – iar comunitatea de români de acolo a ajuns la aproape 14.000 de membri.
Organizaţia “Grupul Românilor din Irlanda” speră, aşadar, să reuşească să pună bazele unei biblioteci româneşti la Dublin, care să cuprindă cărţi de literatură şi gramatică românească şi care să-i ajute pe cei care vor studia limba română la şcoală.
Pentru că dorim să oferim şi copiilor români născuţi în Irlanda acces la basmele, poveştile şi literatura românească, cu care am crescut şi noi, şi pentru că nu dispunem de un fond de carte şi nici de sponsorizări în această privinţă, apelăm la toţi cei care au acasă o carte în limba română pe care nu o mai folosesc sau doar se umple de praf pe vreun raft… Vom avea grijă ca ea să fie valorificată cu adevărat aici între străini, unde orice carte românească este foarte apreciată şi dorită de mulţi dintre cei care au ales să-şi facă o viaţă departe de România
a declarat Marius Marosan, membru fondator al Organizaţiei „Grupul Românilor din Irlanda”.
Sursa: bistriteanul.ro