in ,

3 experiențe românești care îți dau sentimentul întoarcerii în timp

Străduțe labirint pietruite și mărginite de clădiri-muzeu, palate în care parcă poți auzii aievea foșnet de crinoline, trenuri care te fac să apreciezi altfel zicala “grăbește-te încet” sau sate pitorești care refuză să îmbrățișeze tehnologia!

La noi în țară există o mulțime de locuri care par sa fie încremenite în alte epoci. Străduțe labirint pietruite și mărginite de clădiri-muzeu, palate în care parcă poți auzii aievea foșnet de crinoline, trenuri care te fac să apreciezi altfel zicala “grăbește-te încet” sau sate pitorești care refuză să îmbrățișeze tehnologia!

1. Plimbare Mocănița

Telefonul își pierde semnalul, timpul pare că se mișcă mai lent în ritmul roților de tren, peisaje neatinse de tehnologie rămân în depărtare… o plimbare cu Mocănița este deconectarea completă! Mocănița de la Vișeul de Sus este ultima cale ferată forestieră cu abur nu doar din România, ci din lume. Construită la sfârșitul Primului Război Mondial pentru a transporta lemnul, locomotiva cu aburi nu și-a pierdut scopul inițial ba chiar și-a mai adăugat unul în ciuda vârstei înaintate: acela de a transporta turiști!

Aventura începe dimineața în stația forestieră Vișeu de Sus unde miroase a lemn proaspăt tăiat și a iarba umezită de rouă. Locomotiva este pregătită, turiștii urcă cuminți iar trenul își urmează apoi drumul încetișor, lăsând în urmă o dâră întunecată de fum, urmărind râul în cascade, trecând pe lângă case țărănești și prin pădure până când stâncile abrupte și tunelurile întunecate semnalează intrarea în munți.

Privind-o cum urcă pantele imposibile ai crede că în orice clipă o să scuipe o ultimă dâră de fum și călătoria o să se oprească. Dar nu… de aproape un secol, Mocănița n-a dezamăgit niciodată… străbate drumurile muntoase si se incapataneaza sa ne arate ca nici o realizare contemporana n-a reusit sa-i grabeasca ritmul sau sa-i stirbeasca din farmec.

2. Evul Mediu… la Cetatea Sighișoara!

Cetatea Sighișoara este centrul istoric vechi al municipiului Sighisoara. Cetatea are o istorie veche, dovezile arheologice dezvaluind ca primele asezari de aici dateaza de la inceputul epocii fierului. Secolul XVII a fost unul de cumpana pentru locuitorii Sighisoarei pentru ca in aceasta perioada asezarea a fost macinata de calamitati naturale, razboaie, jafuri si molime.

De departe insa, cel mai dramatic eveniment a fost incendiul din 30 aprilie 1676 cand intreaga asezare a fost mistuita de flacari. Singurele constructii care au scapat furiei focului si mai pastreaza vechea arhitectura gotica rurala sunt Biserica din Deal si Biserica Manastirii. Fata Cetatii Sighisoara pe care o putem admira astazi este rezultatul perioadei de reconstructie, cand toate casele au fost ridicate din caramida si piatra. Astazi Cetatea Sighisoarei este o asezare-muzeu, cu cladiri conservate perfect astfel ca o plimbare pe strazile ei pietruite este o adevarata incursiune in epoca medievala.

3. Popasul poveștilor – la Hanul Ancuței

Hanul Ancutei este personajul principal al romanului omonim al scriitorului Mihail Sadoveanu si unul dintre simbolurile ospitalitatii romanesti. Din anul 1718 cand s-a deschis, tot felul de calatori s-au oprit aici sa se odihneasca in drumurile lor prin Moldova iar zidurile sale din caramida au fost martori tacuti al multor istorioare spuse la ceas de seara in fata unei ulcele cu vin.

Mihail Sadoveanu s-a nascut in acesta zona si a auzit o multime de povesti care circulau pe la han. Sala de mese a ramas exact asa cum o descria Sadoveanu cu o suta de ani in urma, felurile de mancare specific moldovenesti sunt servite la fel ca in vremurile de demult si muzica lautareasca reinvie atmosfera de acum 200-300 de ani. Despre “Hanul Ancutei” Sadoveanu scria ca “nu se mai gaseste alt han ca acesta cat ai umbla drumurile pamantului.

Așa ziduri ca de cetate, așa zăbrele, așa pivniță – așa vin – în alt loc nu se poate”. Astazi, decorul este acelasi doar Ancuta este alta… Daca vrei sa inoptezi in acest loc deosebit trebuie sa stii ca hanul are patru odai pentru oaspeti. Hanul este situat pe drumul European E85, in satul Tupilati din judetul Neamt, in drumul dinspre municipiul Roman spre Suceava.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!

1 Comments