Înalții demnitari români au cele mai nesimțite salarii din Europa, după adoptarea ordonanței de Guvern prin care acestea au fost triplate în unele cazuri. Este adevărat, salariile lor NU sunt cele mai mari din Europa, dar raportate la venitul mediu al cetățenilor din țară, putem spune că sunt cele mai nesimțite.
Prin ordonanta care le mareste salariile a 48 de inalti demnitari, presedintele si premierul au ajuns sa aibe de la 1 august un salariu de 4.895 de euro pe luna, fata de aproximativ 1.500 de euro cat era inainte. Comparand acest salariu cu venitul mediu brut al romanilor care este de 563 de euro, rezulta ca primii oameni in stat castiga de 8,7 ori mai mult decat omul de rand. Cei de la Adevarul care au realizat aceasta analiza definesc aceasta discrepanta ca fiind ‘indicele nesimtirii’. Astfel Romania se claseaza pe primul loc in Europa in clasamentul nesimtirii.
Nici Bulgaria nu atinge asemenea cote ale ‘indicelui nesimtirii’, desi se afla pe locul doi in clasament. Venitul presedintelui bulgar este de 2.950 de euro pe luna, iar al premierului este de 2.280 de euro, adica 6,8 respectiv, 5,2 salarii medii ale cetatenilor din bulgaria.
Pe locul trei se afla Ungaria, unde premierul castiga 6,2 salarii medii pe economie, adica 4.910 euro lunar.
Nici demnitarii greci nu au strans cureaua cand vine vorba de lefurile lor. Premierul castiga 7.123 de euro pe luna, adica 5,6 salarii medii pe economie.
In statele dezvoltate, unde salariile demnitarilor sunt mult mai mari, „indicele nesimtirii” este totusi mai mic decat in Romania, Bulgaria sau Ungaria. În Franţa, preşedintele şi premierul au, din 2012, salariile reduse cu 30%. Astfel, în loc de 21.194 de euro brut, ei câştigă acum 14.836 de euro pe lună, echivalentul a 5,9 salarii medii pe economie.
În Germania, cancelarul câştigă 18.000 de euro pe lună, raportul dintre înalţii demnitari şi cetăţenii germani fiind de 5,1.
În Marea Britanie, premierul încasează lunar 16.870 de euro, ce reprezintă 5,6 salarii medii.
Preşedinţii sau premierii altor state din regiune obţin venituri mai mari în comparaţie cu cetăţenii săi, însă raportul nu este mai mare de 1 la 5 în nicio altă ţară din Europa Centrală şi de Sud-Est.
See more at: http://www.nasul.tv/romania-pentru-unii-tara-turor-posibilitatilor-pentru-altii-a-imposibilitatilor-demnitarii-romani-cele-mai-nesimtite-salarii-din-europa/#sthash.6liIzjSK.dpuf