in ,

Românii din diasporă stau la coadă să voteze: “Votez pentru rudele rămase în ţară”. Vezi situația din SUA

Un număr de 3.000.000 de români care trăiesc în afara ţării îşi pot exercita dreptul la vot. Pentru că nu în fiecare oraş sunt deschise secţii de vot, românii călătoresc sute de kilometri sau stau la cozi pentru a vota.

UPDATE 3. Sanda Veber este observator la secţia de vot din Paris unde cozile sunt de câteva sute de personae. După ora 13.00 apare un prim scandal declanşat de o circulară primite de urgență de la București care obliga alegătorii sa completeze declarațiile de răspundere doar în incinta secţiei de votare. “Pâna acum, alegătorii primeau foile de declarații la coadă şi ajungeau pregătiți în secţie. A-i obliga să completeze declarațiile doar înăuntru îngreunează şi încetineşte procesul de votare. Oamenii ţipă şi sunt nemulțumiți. Care-i problema, Ponta nu vrea sa votăm? Se aud vociferări. Le e frică să nu-şi piardă posturile? Ne-au pus impozite pe tot ca să se lăfăie ei şi acum nu vor să ne lase să votăm. Țin circulara în mâna, e semnată Sorin Moise”, spune Sanda.

UPDATE 2. Liviu Giosan este cercetător la Woods Hole Oceanographic Institution din SUA. A plecat pentru un drum de două ore la secţia de vot deschiă la MIT (Massachusetts Institute of Technonology) în Boston. “Vremea este oribilă, vânt şi ploaie în rafale. Condusul masinii va fi un chin în aceste condiţii. Dar mă duc să votez pentru că Romania este la o cumpănă – Măria Sa Ponta Plagiatorul Întâiul trebuie oprit. Nu am votat din 1996 pentru că nu am avut pe cine să aleg. Nici acum nu am – deci voi da un vot negativ. Nu am un candidat pentru că nu există un candidat de centru sânga care să vibreze la nevoile majorităţii românilor, nu doar la pseudo-elita de clasa mijlocie sau la interesele cleptocraţiei. Dar există elemente de social-democraţie în programul Macovei cu care voi vota.  Orice candidat care vine din partea PNL – aliat până nu demult cu Ponta şi PSD – este din start suspect. Nu îşi schimbă lupul năravul atât de repede! De ce aş crede că dupa ce s-au pupat în bot acum sunt independenţi? Astea fiind spuse sunt conştient că Macovei nu va trece în turul doi decât prin minune şi voi fi nevoit să votez PNL în turul doi pentru a scăpa de beleaua naţiunii, Ponta”, spune Giosan.

UPDATE 1. Cozi s-au înregistrat în jurul prânzului la prima secţie de votare din sud vestul Angliei, ne-a precizat Iulia Vining într-o corespondență din Marea Britanie. Brunel House. Bristol. La secţia de votare nr 159 au votat 30 de persoane până la ora 10.00. Spre ora prânzului au apărut primele cozi, iar peste 35 de persoane aşteptau să pună ştampila de vot. O echipa de opt voluntari au monitorizat votarea. Cristina H, 32 de ani, locuieşte de câţiva ani în Bristol.” Am votat pentru că am rude în ţara şi e important să rămai conectat cu evenimentele din ţară”. Răzvan Constantinescu, consul onorific al României în Bristol ne- a declarat că este foarte mulţumit că românii din afara ţării au posibilitatea să îşi exprime dreptul de vot. Consulatul Onorific Al României la Bristol, cu sprijinul Ambasadei României la Londra şi al Primăriei oraşului Bristol au găzduit prima secţie de votare din istoria comunităţii româneşti din sud- Vestul Marii Britanii.

Lorena trăiește la Amsterdam dar a mers la Haga unde există o secție de votare. Sunt 51 de kilometri între cele două orașe şi va călători alături de soţul ei. Îmi spune că va vota pentru cel acre îi oferă speranţa că la un moment dat se poate întoarce acasă. “Merg la vot pentru că nu mai  vreau să îmi văd copilul meu nefericit atunci când pleacă din Romania. Şi pentru că vreau să mă întorc liniştită acasă la un moment. Şi pentru că vreau să-mi cresc copilul în ţara mea natală, atât de frumoasă. Sunt atât de revoltată că o ţară ca Olanda, fără forme de relief şi cu oameni reci, neprimitori pot să facă lucruri atât de minunate. Iar Romania, căreia i-a dat Dumnezeu tot, oamenii o distrug şi se bucură la fiecare bucăţică de pâine aruncată. De asta merg la vot! Poate nu se va schimba nimic, dar trebuie să sper. Vreau să cred că va fi altceva! Mai bun. M-am săturat să plâng şi să mă gândesc: ce bine ar fi fost dacă.” Raul trăieşte de două ani la Vilnius, în Lituania. Până la miezul zilei votaseră 20 de oameni în principal oameni din industria IT dar şi muncitori în construcţii. Plecat din Transilvania, spune că “am votat pentru că vreau un preşedinte pe care îl recomandă cariera anterioară. Am o slăbiciune specială pentru saşi”.

Sursa: romanialibera.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!