in

Românii din Ucraina și lupta lor pentru limba strămoșească, tradiții, credință

O echipă de jurnaliști a străbătut satele și orașele Ucrainei de azi în căutarea românilor și a limbii române. Călătoria  a început din Maramureșul istoric de peste Tisa, apoi a trecut prin Cernăuți și s-a încheiat în ținutul dintre gurile Dunării și Limanul Nistrului.

7000 de kilometri și câteva zeci de mii de minute filmate, pentru a transmite mai departe cum trăiesc românii din comunitățile istorice din Ucraina, cum le este viața afectată de hotărâri politice sau indiferențe diplomatice, care este situația reală din cele mai importante comunități ale românilor din Ucraina de azi.

Pericolul asimilării este real, pierderea identității etnice este o realitate cruntă, mai ales în Regiunea Odesa, iar limba română se transform treptat în lmba bunicilor de la sat… și cam atât. La oraș, ca să poți învăța în Ucraina trebuie să știi limba ucraineană sau rusa.

Situația reală din comunitățile de români din Ucraina este în cea mai mare parte dramatică. Politica de asimilare a statului ucrainean nu pare să fie intimidata de niciun demers diplomatic întreprins de țările vecine interesate ca minoritățile care trăiesc dincolo de granițe să-și păstreze, cum este și firesc, identitatea de neam și de limbă.

Românii din Ucraina, atâți cât mai sunt știuți de lume și de un Dumnezeu din ce în ce mai trist, continuă să-și trăiască viața luptând în fiecare clipă pentru ca limba strămoșească, tradițiile, credința adevărată să le fie moștenire în veac copiilor, nepoților și strănepoților…


Sursa: cersipamantromanesc.wordpress.com

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!