in , ,

Salina Cacica – Minunea din adâncul Bucovinei

Situată la poalele estice ale Obcinei Mari, în comuna cu același nume, Salina Cacica se încadrează ca vârstă în Miocerul inferior.Se remarcă prin vechime și spații generoase dispuse pe diverse orizonturi. Galeriile săpate manual poartă turiștii până la adâncimi de 44 m. Aerosolii cu efecte terapeutice, alături de frumusețea locului transformă Salina Cacica într-un punct turistic demn de a fi introdus în itinerariul de vacanță.

Munca asiduă a minerilor nu a fost în zadar, aceștia lăsând în urmă veritabile lucrări de artă: galerii imense, tavane boltite, scări tăiate în masivul de sare. Treptele din lemn de brad vechi, de peste 200 de ani s-au mineralizat în timp de saramură, ce a pătruns în compoziția acestora. Zăcământul de la Cacica s-a format prin depunere în sistem lagunar – evaporitic. Din punct de vedere geologic, se localizează între avanfosa pericarpatică și platforma moldovenească.

Istoria Salinei Cacica

Ca cele mai multe zăcăminte de la noi din țară, cel de la Cacica aparține ca vârstă miocerului inferior. Cercetările arheologice ne dezvăluie faptul că în zona Cacicăi a existat una dintre cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură din Europa. Aceasta se producea prin fierbere. În prezent mai există și astăzi izvoare sărate în zonă.

Locuitorii obișnuiau să ridice ruguri cu patru laturi din lemn, sub care aprindeau focul. După ce flacăra creștea, luau apă din izvor și o lăsau să picure în grămada ce ardea. Odată răcit lemnul, sarea era extrasă prin lovire și împachetată în saci. Chiar dacă nu există dovezi în acest sens, se speculează că această modalitate de obținere a fost folosită de locuitorii din zonă încă din Evul Mediu.

Mai târziu, în 1775, Bucovina a intrat în administrația imperiului Austro Ungar. Curtea imperială de la Viena a luat prin intermediul administrației bucovinene o serie de măsuri cu privire la exploatarea sării. Astfel, în 1783 a început prospectarea izvoarelor sărate de aici. S-a analizat cu atenție poziționarea, gradul de salinitate și în funcție de aceste elemente s-a sugerat că prin forări și galerii să se descopere un zăcământ de sare gemă.

Prima prospectare în apropiere de Solca, la Slatina Dealul, s-a realizat după un an. În 1785, s-a construit la izvorul din Pârtești un cazan de evaporare. S-a început extracția de sare pentru comercializare. Din 1956 s-a început exploatarea sării prin sonde amplasate în subteran. În acest sens se utiliza metoda dizolvării cinetice în trepte mici.

Ceea ce fascinează este transportul sării. Acesta s-a realizat cu burduf din piele de bivol pentru cea gemă și de căprioară pentru saramura din infiltrații. Mai târziu, puțul a fost amenajat cu pompă de extracție, acționată cu aburi. Sarea a început să se transporte cu ajutorul vagoneților, iar saramura cu ajutorul pompelor. În 2003, Guverunul României a subvenționat un program de ecologizare a minei Cacica.

Baza turistică

Intrarea în Salina Cacica se realizează pe treptele din lemn, mineralizate de saramură. Cele mai impresionante locuri din mină sunt mica biserică și sala de bal.

Biserica Sfânta Varvara

La capătul celor 192 de trepte din lemn în care a pătruns saramura de-a lungul timpului și le-a mineralizat, se află capela Sfânta Varvara. Aceasta este săpată la 21 de metri adâncime și s-a construit la dorința lui Jakub Bogdaniwich. Acesta și-a dorit ca muncitorii de confesiune romano-catolică să aibă unde merge la biserică înainte și după încheierea programului de muncă, deoarece în comună nu exista una. Protectoarea bisericii este Sfânta Varvara, cunoscută ca fiind protectoarea minerilor.

În interiorul acesteia se găsesc toate cele necesare într-o biserică: altarul, icoanele, amvonul, candelabru, balconul pentru cor. Amvonul și altarul impresionează vizitatorii de pretutindeni, fiind sculptate în sare. Lungimea capelei este de 25 de metri. Înălțimea este de 7 metri, iar lățimea de 9 metri. În interiorul bisericii se află icoana protectoarei, la care se rugau muncitorii pentru protecție. Desigur, la Liturghie participau și minerii greco-catolici și cei ortodocși sau catolici.

Un alt obicei ieșit din comun este acela ce se întâmplă în fiecare an în 4 decembrie, de Sfânta Varvara. Preoții celor 3 confesiuni țin o slujbă specială, la care participă toți enoriașii.

Sala de dans

Aceasta a fost denumită după primul director general al Regiei Monopolilor Statului. Numele lui este Agripa Popescu și este inscripționat în sare. Sala se situează la 37 de metri adâncime și dispune de 3 balcoane. În trecut, aceasta era locația unor baluri, spectacole sau întâlniri festive. Era considerat a fi cea mai populară locație de distracție printre locuitorii comunei. Sala are o lungime de 24 metri, o lățime de 12 metri și o înălțime de 12 metri.

Capela Ortodoxă

Galeria este largă și se află la o adâncime de 35 de metri. Pereții dispun de basoreliefuri sculptate în sare, toate având tematică religioasă. Acestea au fost realizate de tinerii sculptori din zonă și au fost inspirate din basoreliefurile de la Salina Wielizcka, din apropiere de Cracovia. În zona dreaptă a capelei este o Icoană a Sfântului Daniil Sihastrul.

Lacul Sărat

salina-cacica-lac

Și acesta a fost săpat la o adâncime de 35 de metri, fiind un lac artificial. Are dimensiuni de 10 metri lungime și 6 lățime. Lacul este îngărdit cu balustradă și iluminat, în așa manieră încât să se evite posibilele accidente. În trecut, acolo se puteau face plimbări cu pluta. Frumusețea lacului este dată de cristalele de sare ce s-au depus pe pereții acestuia.

În momentul de față, Salina Cacica dispune de sală de sport care se poate închiria pentru fotbal, muzeul minei și o sală cu un ecou cu 8 reveniri. Turiștii au la dispoziție un ștrand cu apă sărată, grupuri sanitare și alte dotări comerciale. Aerosolii salinei au extraordinare efecte terapeutice. Temperatura minei este un constantă, de 14 grade Celsius.


Sursa: hailadorna.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!