in

SALINE DIN ROMÂNIA

Din timpuri străvechi, s-a observat efectul benefic al expunerii la aerosolii de sare din saline. Țara noastră are pe teritoriul său unele dintre cele mai mari saline naturale, adevărate centre terapeutice naturale pentru o multitudine de boli și afecțiuni ale căilor respiratorii. Metoda terapeutică din aceste saline se bazează pe efectul sinergic al câtorva factori, precum acțiunea benefică a aerosolilor uscați de sare, conjugată cu încărcătura microbiană diminuată și amplificată de lipsa alergenilor din acest mediu.

Una dintre cele mai moderne, și deosebite, este salina Turda, având chiar și locuri de joacă, terenuri de minigolf, bowling, chiar și plimba cu barca.

O altă salină cunoscută este situată în Prahova- Slănic, cea mai mare din Europa, cu terenuri de tenis, volei și minifotbal, un loc ideal atât pentru cei mari cât și pentru cei mici, făcând astfel mai plăcută șederea în timpul tratatamentelor.

După niște teste, aerul de aici se pare că este cel mai curat, pur de pe constinent. În județul Harghita, cu mii de vizitatori anual, salina Praid este ideală pentru întreaga familie, interiorul său fiind amenajat cu o bază de agrement, și chiar și o biserică, găsim aici.

Dacă sunteți în județul Bacău nu trebuie să ratați și salina Târgul Ocna, recomandată atât părinților cât și copiilor, având un ștrand, dar și un lac cu o cascadă cu apă sărată, evident.

La 44 metri adâncime se ascunde și salina Cacica, săpată manual, din județul Suceava, faimoasă pentru Sala de dans, Grota Piticilor și cristale de sare.

Salina Praid din comuna Praid, județul Harghita

Situata la 10 km de statiunea Sovata in judetul Harghita, Salina Praid este una dintre cele mai mari mine de sare din tara si Europa, exploatarea ei constituind de sute de ani sursa de venit pentru localnici, multi dintre ei lucrand acum in salina.

Cu o forma eliptica, zacamântul are diametre de 1,2-1,4 km si o adancime de 2.700 metri, cu rezerve de aproape 500 de ani, o adevarata comoara pentru economia Transilvaniei.

In inima muntelui de sare se ajunge cu autobuzul, printr-un tunel lung de 1.500 de metri, apoi accesul in salina se face coborand 300 de trepte abrupte iar in fata ochilor apare un adevarat orasel subteran, la 120 de metri adancime.

Aerul este puternic ionizat, deosebit de eficient in tratarea afectiunilor respiratorii.

Tratamentele se fac sub supravegherea unei echipe medicale care mai sustine programe de gimnastica si respiratie alese pentru fiecare boala in parte.

Bine de stiut: Temperatura, in orice anotimp al anului, in salina este de 16 grade Celsius.

Salina Slănic Prahova din orașul Slănic, județul Prahova

Situata in statiunea Slanic Prahova, salina cu acelasi nume este considerata a fi una dintre cele mai mari saline din Europa. De aceea, numarul de turisti care o viziteaza anual este destul de mare.

Amplasamentul salinei se regaseste într-o statiune balneoclimaterica destul de celebra prin proprietatile sale in Romania, situata intre Valea Prahovei si Valea Teleajenului, la o inaltime de 400 metri si o distanta fata de Bucuresti de circa 80 kilometri.

Salina Slanic Prahova are in alcatuire un numar de 14 camere, avand o forma de trapez. In total suprafata salinei cuprinde circa 80.000 metri patrati. Se poate spune ca din salina s-au scos pana acum aproximativ trei milioane metri cubi de sare. Pentru a putea patrunde in mina va trebui sa folositi doua lifturi ce va va asigura transportul in subteran, la aproximativ 208 metri adancime, intregul drum fiind parcurs in circa 3 minute de la urcare.

Temperatura in salina este destul de constanta, de 12 grade Celsius pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp. Aerisirea in mina este una naturala, aerul fiind bogat in ioni de natriu, foarte bun in tratarea afectiunilor respiratorii severe. In interiorul salinei este amenajat un sanatoriu ce cuprinde un numar de 50 de paturi, oferind tratamentul pe o durata de circa doua saptamani. Tot in interior au fost amenajate o sala de sport, o sale de mese, un bufet, o sala de biliard si câteva locuri de joaca.

Bine de stiut:

Turistii pot admira in regiune statuile lui Traian si Decebal, sculptate in sare de catre sculptorul Iustin Nastase.

In mina, pacientii pot beneficia de servicii ginecologice, electroterapie, bai cu namol cald, bai reci in lac si bai calde cu ape minerale. De asemenea ca urmare a aerarii, pacientii pot beneficia de tratarea afectiunilor pneumologice grave.

In statiune posibilitatile de cazare sunt multiple, proprietarii pensiunilor oferind turistilor cele mai inalte servicii, dar si drumetii in locul de amplasare a lacului Miresei.

Istoric Salina Slanic Prahova din stațiunea Slanic Prahova:

Potrivit atestarilor documentare prima exploatare a regiunii a avut loc de-abia in anii 1688, pe Valea Verde. In anul 1914 s-a format lacul Miresei sau Grota Miresei, avand o adancime de circa 20 metri care a aparut ca urmare a prabusirii unei mine de sare.

Salina Ocna Sibiului din oraşul Ocna Sibiului, judeţul Sibiu

Zacamantul de sare a fost exploatat inca din timpul romanilor, continua exploatare ducand la formarea unor mari caverne subterane, care, prin prabusirea lor, au format lacuri precum: Horea, Closca, Crisan, Lacul fara fund, Avram Iancu, Ocnita, Sf. Ion,  Brancoveanu, Sf. Ignat, Austel.

In epoca romana, modul de exploatare a sarii a avut un caracter sezonier, implicand asigurarea nevoilor generale ale statului pe durata unui intreg an calendaristic.

Prin sarea sa, Dacia era cel putin tot atat de importanta Imperiului Roman, cat pentru resursele ei de aur.

Romanii lucrau numai la suprafata, in gropi patrulatere, pana la o adancime de 12-15 m, de unde sarea se putea scoate usor pe punti alunecoase si cu aparate simple de ridicat, dupa care o paraseau si incepeau alta.

In anul 1896, la Ocna Sibiului era deschisa o singura ocna de sare, deservita de un crivac de suprafata, actionat de 8 cai.

Ultima mina de sare de la Ocna Sibiului, Ocna Sf. Ignat, a fost inchisa in anul 1931.

Salina Cacica din comuna Calcica, județul Suceava

Salina Cacica se afla situata la numai 9 kilometri distanta de Solca, pe DJ 209, in judetul Suceava.

Salina de la Cacica reprezinta un obiectiv turistic de maxima importanta pentru regiune intrucat aici a fost descoperita una dintre cele mai vechi exploatari de sare recristalizata din saramura din Europa.

Salina de la Cacica este vizitata zilnic de sute de turisti veniti aici pentru a observa salina veche. Ne putem plimba la biserica creata in interiorul sau, dar si la salile de festivitati si lacul pe care te poti plimba linistit pana si cu barca.

Salina de la Cacica se afla in proprietatea exclusive a statului. Istoria salinei ne arata ca pana la sfarsitul primului razboi mondial, Salina de la Cacica a fost exploatata de catre imperiul Austro-Ungar.

Salina de la Cacica se afla intr-o zona destul de cunoscuta, in apropiere de orasul Gura Humorului, fiind principalul punct de atractie pentru locuitorii din regiune, dar si pentru turistii ajunsi in aceste locuri.

Salina de la Cacica a fost construita din ordinu imparatesei Maria Tereza, fiind deschisa publicului in anul 1791. De asemenea, istoria ne spune ca salina a fost sapata manual de mii de muncitori veniti pentru a duce la bun farsit galeriile.

Bine de stiut:

In prezent, salina dispune de peste 8200 de galerii, armate cu lemn, fiind in stare perfecta de functionare. In interiorul sau putem admira Biserica Sfanta Barbara, loc in care muncitorii isi spun rugaciunile atunci cand intra in subteran.

In fosta sala de festivitati a fost amenajat astazi un teren de tennis si volei. Lacul nu mai este functional, desi are 38 metri adancime, fiind cunoscut ca fiind lacul de saramura.

Salina Turda din orașul Turda, județul Cluj

Dovada hărniciei oamenilor din Potaissa stă încă vie atunci cândpășești pe culoarele întinse ale Salinei din Turda, unul dintre cel mai vizitate locuri din țară, un muzeu al mineritului nemaiîntâlnit, dar și loc fascinant care întotdeauna te îndeamnă să revii.
Sute de ani de muncă manuală, mii de oameni introduși în subterane pentru a scoate bucăți de sare, valoroase pe-atunci, care ajungeau să le asigure bucatele de peste zi. Mii de cai chinuiți care ședeau în mine ore întregi, vedeau lumina rar, iar atunci când pășeau din subteran vedeau încețoșat, greu, până ce viitorul lor rămânea în întuneric.

Odată pătruns în interior observi bucăți de sare, mai albă, mai închisă, remarci forme și fâșii bine conturate. Vezi locul puțului de extracție, te afli acolo unde minerii își rosteau rugăciunea, dar și în locul în care coborau cu toții în subteran, poți observa urmele strămoșilor noștri în așa-zisa „cămară de sare”. Sta ascunsă în subteran, prețuită astăzi de noi toți, creând un spațiu în care te poți recrea și în care te poți simți mai bine. Deși demult uitată ori folosită ca depozit de brânzeturi, salina a ajuns astăzi să fie vizitată de milioane de străini români, deopotrivă, răsplătind parcă mâinile bătătorite ale minerilor.

Maria Simona Baciu, director general Turda Salina Durgău:

Am avut plăcerea de a fi vizitați de un număr impresionat de turiști din toate colțurile lumii.
Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni un obiectiv turistic european sau chiar mondial, fac din mina noastă de sare un loc în care trecutul şi prezentul se întrepătrund armonios.

Culoarele lungi, dar atât de drepte și mult prea albe creează un spațiu captivant încă din prima clipă. Pe lângă proprietățile curative deja știute, ești surprins să descoperi un spațiu atât de frumos, conceput prin alianța dintre om și natură. Sute de metri parcurși în subteran îți dezvăluie o lume proaspătă, conservată atât de bine. Dâre paralele migălos tăiate pe pereţi de ciocanele tăietorilor de sare stau mărturie muncii istovitoare a necunoscuților care au trudit aici de-a lungul secolelor.
Ajungi în Sala Ecourilor (Mina Iosif), strigi și te simți copleșit, de hăul de la picioarele tale și de sunetul ce pare să nu mai contenească. Ca un răspuns din subteran, glasul tău capătă forța, de 16 ori îl reauzi și tot îl reauzi. E un ecou, e un strigăt, e speranță. Treci mai departe. Uluire – este singurul cuvânt ce poate descrie senzația pe care o trăiești – forța naturii și-a pus amprenta pe pereții atât de groși de sare, creând alveole ce se adâncesc pe zi ce trece, mai cu seamă în zilele de vară, când curenții calzi sunt purtați până aici, în inima salinei. Asemenea lor, pereților ce par să fie modelați de o mână dibace de sculptor, stalactitele își modifică structura în fiecare zi și crează forme ce te surprind și îți pun la încercare imaginația. Le urmărești de sus în jos, dintr-o parte într-alta, și te minunezi de măreția naturii.

Salina Turda, subiect de prima pagină pentru Daily Mail și Business Insider

Liftul panoramic situat în Mina Rudolf îți dezvăluie o înfățișare vie, între coloșii de sare. Copii, tineri, bătrâni – toți se încântă de pista de minigolf, pistele de minibowling, terenul de sport, amfiteatrul încăpător care permite luxul unor concerte inedite, locul de joacă ori caruselul. Salina trăiește, e locul în care te poți bucura în voie de tot ceea ce bătrânii noștri au reușit să realizeze prin muncă, trudă și sudoare.
Iar atunci când te afli la balconul acestei mine, vei observa adevărata splendoare a Minei Terezia, un loc în care te poți plimba cu barca, chiar în adâncul muntelui de sare. Nu ai cum sa nu remarci cascada de sare, o urmă a scurgerii apei, portița către frumos.
Băncuțele, ce stau cuminți în zone luminate, își așteaptă oaspeții, fie doar și pentru câteva momente. Un răgaz plăcut, împletit cu iz de sare în care să cuprindă dintr-o singură privire grandiosul spectacol subteran.
Nu departe se află Mina Ghizela. Locurile de repaus, amplasate de împrejurul său, le permite turiștilor să se relaxeze și sa beneficieze de proprietățile balneare ale sării. Astmul, întărirea sistemului imunitar, bronșitele cronice pot fi tratate prin acțiunea aerosolilor naturali existenți aici.
“La cetatea ce se cheamă Turda…” turiștii ajung în număr mare, confirmând istoria și frumosul din aceste locuri.

Bine de știut: 

Viteza de creştere a stalactitelor este de cca 2 cm/an, iar lungimea maximă până la care se pot dezvolta este de cca 3 m.
Condiţiile de microclimat ale minei de sare Turda permit abordarea terapeutică şi profilactică a mai multor tipuri de îmbolnăviri.
Crivacul are anul construcţiei sale sculptat pe axul maşinii – 1881. Este singurul utilaj de acest tip din toate salinele din România şi probabil şi din Europa care se păstrează pe locaţia lui iniţială.
Proprietățile salinei trebuie testate atunci când starea de sănătate este optimă? Dacă suferi deja de o răceală este contraindicat să vizitezi salina.

Salina Drumul Sării din orașul Târgu Ocna, județul Bacău

Targu Ocna este orasul care ascunde de secole, în adancuri, un alt oras: orasul alb, de sare.

Situata in inima Moldovei, pe pitoreasca vale a Trotusului, in perimetrul orasului Targu Ocna din judetul Bacau, Salina Drumul Sarii este un loc inedit, unde poti lua o gura de sanatate.

Imensitatea golurilor, adevarate catedrale sapate in sare, si labirintul galeriilor iti creeaza impresia unui oras scufundat in adancuri si redescoperit pentru a fi din nou daruit.

Obiective turistice in mina:

Biserica Sfanta Varvara; muzeul de sarii (obiecte si materiale folosite de mineri); complex sportiv cu terenuri de: baschet, handbal, mini-fotbal, tenis de camp, tenis de masa, biliard; spatii de joaca pentru copii (leagane, tobogane, masinute electrice); lac cu apa sarata si cascada; bufet si terasa; magazin de suvenire; cabinet medical; spatii pentru gimnastica.

Desprinderea sarii de masiv se realizeaza printr-o tehnologie de lucru similara cu cea aplicata la nivel mondial si cuprinde urmatoarele operatii: copturirea, havarea, perforarea, incarcarea si impuscarea gaurilor de mina, transportul sarii.


Sursa: locuridinromania.ro

 

 

 

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!