in , ,

PRIMELE SALVE DE TUN TRASE IN CALAFAT

Curiozitatea de a-mi cunoaște țara m-a împins să fac o incursiune din Craiova până în orașul Calafat. Rămasese unul dintre puținele colțuri ale României nevizitate până acum. Chiar dacă nu o să faceți și voi un drum special până la Calafat, vă recomand să vă planificați aici o oprire atunci când vă intoarceți în țară din Muntenegru sau din Grecia.

Provenienta numelui orasului este controversata, dar se invarte in jurul aceleiasi idei. Calafat vine de la cuvantul a calafatui, adica a unge corabiile pentru a rezista la apa. Poate sa provina de la un mester calafatar roman care se si chema Calafat, de la bizantinul kalafatos sau de la navigatorii genovezi.

Orasul merita vizitat pentru incarcatura lui istorica, pitorescul dat de faleza Dunarii si principalele sale obiective turistice: Palatul Marincu realizat de faimosul arhitect Gottereau, Catedrala Independentei ctitorita de Regele Carol I si Regina Elisabeta si Monumentul Independentei.

Principalul obiectiv turistic al orasului este MUZEUL DE ARTA SI ETNOGRAFIE, care este gazduit de fermecatorul Palat Marincu.  Si acest palat a fost proiectat de renumitul architect Paul Gottereau, care si-a mai lasat semnatura la alte bijuterii arhitectonice ca, Palatul CEC, Palatul Regal, Palatul Cotroceni, Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti, Biserica Manesti de langa Targoviste si Palatul Jean Mihail din Craiova.

Am admirat in muzeu pictura romaneasca si bulgareasca, precum si obiecte de arta populara specifice zonei si influentate de cultura turceasca, toate bine puse in valoare in decorul de inspiratie frantuzeasca.

Apoi am intrat in CATEDRALA INDEPENDENTEI ridicata de Regele Carol I si de Regina Elisabeta.

Orasul este situat pe un mal inalt deasupra Dunarii, iar faleza sa ofera o imagine frumoasa asupra fluviului.  Merita sa faceti o plimbare in parcul de aici si sa-i admirati statuile.

Calafatul este mentionat documentar prima data in anii 1400 ca port si vama a Tarii Romanesti, dar mare importanta istorica capata in urma Razboiului de Independenta al Romaniei cand de aici se trag primele salve de tun impotriva marelui Imperiu Otoman. Aceste evenimente emotionante sunt pastrate pentru posteritate prin impozantul MONUMENT AL RAZBOIULUI DE INDEPENDENTA ,care priveste de sus in lungul Dunarii. Am trecut sa admir monumentul gandindu-ma la bravii nostri soldati care au pierit in aceste lupte, dar si la mentiunile facute de Regina Maria si de Regele Carol in cartile lor. Foarte frumos mi se pare ca a scris si Alexandru Vlahuta, in a sa carte “Romania Pitoreasca”: “In ziua de 15 mai, pe cand cele doua cetati isi incercau puterile, aruncandu-si ghiulele peste valurile nepasatoare ale Dunarii, un obuz cazu si se sparse la cativa pasi inaintea Domnitorului Carol- Ura! striga voios tanarul Voievod, ridicandu-si chipul in vant; un “ura!” puternic, mai rasunator decat bubuitul tunurilor, zbugni din pieptul tuturor ostenilor si muzicele regimentelor intonara imnul national. Astfel salutara inceputul razboiului acei care, peste opt luni, dupa minuni de vitejie, aveau sa intre biruitori in vechea cetate, care se grabise sa le arunce cele dintai bombe si la care astazi, priveste cu fala vulturul de pe Monumentul Independentei”.

Calafatul este unul dintre norocosii flacai care alinta frumoasa Dunare. Nu se compara cu maretia intalnita la Orsova sau la Turnu Magurele, cu agitatia Brailei sau a Galatiului, dar are un farmec aparte, asa cum am intalnit la Calarasi, Oltenita, Giurgiu sau Corabia.

Daca mai ai timp poate o sa vrei sa treci cu aceasta ocazie noul pod peste Dunare, ca a vezi si puternica fortareata Baba Vidin din Serbia.

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de timp liber.


Sursa: taradacilor.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!