in

Traseu de mountain bike prin satul Ponoară – Pădurea Craiului

Imprejurimile satului Ponoară constituie una din cele mai pitoreşti zone din Pădurea Craiului.
Zona propusă este cuprinsă între văile râurilor Brătcuţa, Iadului şi Crişul Repede. Tot aici, un şir de culmi ce urcă până la 968 m (Dl. Boţii) închid o vastă depresiune carstică, de circa 10 kmp, depresiune în care este adăpostit şi satul Ponoară.

Satul Ponoară din Pădurea Craiului este un sat de munte ce se întinde între altitudinile de 600-800m. A fost întemeiat în jurul anului 1514. Casele sunt răsfirate pe întreg cuprinsul depresiunii. Grupuri de case veţi întâlni fie pe un bot de deal fie într-o poieniţă izolată, printre doline.

Numărul mare de drumuri forestiere şi drumuri de căruţă care duc fie la case fie la câmpurile localnicilor facilitează accesul cu bicicleta în locuri izolate, de un pitoresc aparte.

Traseul de mountain bike pe care vi-l propunem se desfăşoară printr-un peisaj rural specific Munţilor Apuseni, în care alternează fânaţele cu nelipsitele căpiţe de fân cu gospodăriile localnicilor. Traseul vă conduce când pe o culme, printre casele unui mic cătun fie şerpuieşte printre doline de diferite dimensiuni şi adâncimi.

Traseu propus: Bratca – cătun Bratca-Poiana – cătun Codobăneşti – Dl. Secăturii – Dl. Ibanului – Dl Ponorului – Dl. Frântura Boţii – Valea Brătcuţei – Bratca

Distanța totală (aprox): 45 km Diferență de nivel (aprox): 1010 m Altitudine minimă: 325 m Altitudine maximă: 950 m Traseul nu este marcat.

Vă recomandăm să străbateţi traseul primăvara sau toamna când culorile sunt o desfătare pentru ochi şi temperaturile sunt mai prietenoase cu pedalatul.

Acces: gara Bratca situată pe linia ferată Oradea – Cluj-Napoca. Dacă veniţi cu maşina o puteți lăsa în parcarea gării.

La nici 1,5 km de la gară, traseul părăseşte drumul care duce spre Damiş, urcând la stânga pe o uliţă scurtă dar asfaltată. La capătul acesteia este un izvor, unul din puţinele izvoare de pe traseu, majoritatea aflându-se mai spre finalul turei. Pe traseu vă mai puteţi aproviziona cu apă de la localnici. Din capătul comunei Bratca drumul forestier urcă susţinut, aproape 200 m diferenţă de nivel, pe culmea din versantul stâng al Văii Brătcuţa.

In curând intersectăm marcajul punct roşu, traseu ce face un circuit per pedes (9,5 km) în zona din aval al bazinului Văii Boiului. Aici vă recomandăm să vă abateţi pe marcaj, circa 1, 2 km spre stânga, la punctul de belvedere aflat pe stâncile ce străjuiesc Valea Boiului. Veţi avea o panoramă vastă asupra Crişului Repede şi spre adâncurile Văii Boiului.

Tot în apropiere se află o deviaţie a traseului, marcată cu punct roşu dublu, spre Peştera Fugarilor, o mică grotă ascunsă în peretele de stâncă. Deviaţia se poate face doar per pedes, în circa jumătate de oră dus-întors.

Circuitul Văii Boiului mai are un punct de interes, Cascada Boiului. In apropierea acesteia se poate ajunge cu bicicleta doar dacă din Bratca urmaţi drumul asfaltat spre Lorău circa 2 km, apoi încă 2 km pe Valea Boiului, până drumul forestier se transformă în potecă. De aici mai sunt 300 m până la cascada cu o cădere de circa 7 m.

Revenind la traseul de bicicletă de pe culme, drumul vă conduce printre răzleţe grupuri de case, urcând pierdut.

Dupa ce ocoliţi o dolină mare şi treceţi printr-un scurt culoar prin pădure şi  ienuperi veţi ieşi în partea din amonte a depresiunii carstice Ponoară.

Urmează o coborâre scurtă dar destul de abruptă, de circa 150 m diferenţă de nivel, printre casele cătunului Codobăneşti până la firul văii Boiului.

Pentru a face o incursiune în partea din amonte a depresiunii Ponoară: din drumul de coborâre, cam pe la jumătatea pantei, urmați un drum spre dreapta care vă va conduce spre fânaţele ciuruite de doline şi smălţuite de flori în perioada verii.

De pe firul văii Boiului drumul urcă uşor la asfaltul drumului Lorău – Ponoară.

Aici aveţi posibilitatea să vă retrageţi din traseu spre satul Lorău.

Dacă doriți să scurtaţi traseul: din centrul satului urcaţi direct spre Culmea Ponorului. Culmea străjuieşte satul Ponoară ca un zid de cetate, despărţind depresiunea de bazinul Văii Iadului.

Pentru cei ce vor să mai descopere alte cotloane pitoreşti ale depresiunii carstice Ponoară din Pădurea Craiului le recomandăm continuarea traseului prin nordul depresiunii. Traseul şerpuieşte în urcuşuri/coborâşuri scurte tot printre grupuri de case izolate şi doline.

Odată ajunşi în culmea golaşă a Ponorului veţi pedala la început paralel cu Valea Iadului. Se atinge cea mai mare altitudine a traseului, 950 m sub Dl. Boţii, apoi veţi trece în bazinul Văii Brătcuţa. După 10 km de culme ajungeți în locul numit „La butoaie”, loc unde se află câteva case de vacanţă. Denumirea vine de la câteva butoaie de mari dimensiuni transformate în căsuţe de vacanţă.


Citește mai mult: travelguideromania.com

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!