in

Schi de tura pe Creasta Oslea – Muntii Vâlcan

Creasta Oslea este o locație foarte bună pentru toți cei care doresc o tură hibernală de o zi în zona valea Jiului.

Parcurgerea integrală, sub formă de circuit presupune cunoștințe medii/avansati la schi de tură dar și folosirea echipamentului tehnic precum colțari/piolet.

Creasta Oslea este sub-unitate a munților Vâlcan, fiind amplasată în capătul vestic al acestora. Este despărțită de munții Piule – Iorgovanul (Retezatul Mic) de râul Jiul de Vest. Această creastă de calcar se intersectează în capătul ei, in pasul Jiu – Cerna atât cu munții Cernei cât și cu munții Godeanu.

Geologic vorbind, în zona centrală, între vârful Oslea și vârful coada Oslei masivul este format dintr-un strat de calcare, gros de 200 -300m. Această rocă este cea care dă aspectul de creastă alpină, îngustă, asemămătoare cu creasta Pietrei Craiului.

De ținut cont că până în anul 1918, această creastă facea parte din linia de graniță dintre Imperiul Austro Ungaria și România. Momentan este doar limita dintre județele Gorj și Hunedoara.

Traseu propus: zona Câmpușel- pârâul Ursului – Culmea Ursu – vârful coada Oslei – vârful Știrbu – vârful Oslea – vârful Peștișanu – coborâre spre zona pasului Jiu-Cerna – DN 66 A, în amonte de cabana Câmpușel.

 • Distanță: 15 km;
 • Diferență de nivel: + 1100m/ – 1100m.

Durată traseu: 7-8 ore, în funcție de scopul turei (traseu integral/parțial), starea zăpezii, număr participanți și nivel tehnic al acestora.

Tip traseu (pe timp de iarnă): marcajul turistic nu este vizibil. Sunt câțiva stâlpi de marcaj (banda rosie) abia sesizabili în unele locații. În principiu, trebuie ori să aveți un track GPS, unul dintre participanți să mai fi fost iarna sau să fi făcut deja creasta vara.

Traseul poate fi făcut:

 • sub formă de circuit, dacă doriți parcurgerea integrală a crestei
 • sub formă liniară, urcați/coborâți pe același traseu dacă doriți o tură mai scurtă a cărei scop este doar practicarea schiului offpiste.

Echipament necesar:

 • în cazul parcurgerii integrale/parțiale a crestei: echipament complet schi de tură (clăpari, schiuri, legături, bețe, cască), kit de salvare din avalansa, piolet și colțari. Schiurile de tura pot fi înlocuite și cu rachete de zăpadă.
 • dacă doriți o experiență offpiste pe culmea Ursului puteți să luați doar echipamentul de schi/rachete + kitul de salvare din avalansa.

Alte activități hibernale de o zi în zonă. Valea Jiului este posibil cea mai ofertantă zonă de activități hibernale din Romania.

Obiectivele principale sunt:

 • Schi de partie – Domeniul schiabil de la Straja, Domeniul schiabil Parang – Petroșani, Domeniul schiabil Vidra.
 • Schi de tură sau drumeție cu rachete în Munții Retezatul Mic (Piule – Iorgovanul), Munții Godeanu sau munții Parâng.

Cazare: În funcție de condițiile care le așteptați de la un loc de cazare aveți mai multe opțiuni.

 • Casa de vânătoare Câmpușel. Nu vă lasați păcăliți de nume, este doar simbolic. Momentan clădirea a fost renovată și oferă spații de cazare, condiții modice.
 • Cabana Buta sau alte pensiuni din valea Jiului de Vest.
 • Condiții în regim de refugiu: se poate sta la observatorul Campușel. De verificat la Salvamont dacă este deschis în perioada în care doriți să mergeți. Vara, nu este deschis publicului. Pentru a dormi iarna in el aveți nevoie de echipament precum izolir și sac de dormit de iarnă.

Acces rutier: Petroșani > Lupeni > Urcani > Câmpul lui Neag > Câmpușel

Acces în traseu și parcare mașină: În funcție de zona unde înnoptați probabil cel mai bun loc de parcare este vis-a-vis de Casa de vânătoare Câmpușel. Aici se găsește o parcare iar drumul pe timp de iarnă, se dezăpezește. Lăsând mașina la locul mai sus menționat mergem pe drumul asfaltat circa 1 km în aval, până la vechiul canton silvic Câmpușel. Este o clădire de lemn, în stare avansată de degradare.

Durată parcurgere zonă urcare: circa 3 ore

Deși la început traseul este ușor de ghicit (urcăm de-a lungul văii) trebuie să fiți atenți deoarece în circa 500 m trebuie să urmați un drum ce o ia la stânga. El urcă spre Stâna Ursu.

Dacă ratați intersectia (cum de altfel am pățit și noi) puteți continua sa urcati prin vale. Terenul este mai accidentat și trebuie să improvizați (trebuie trecut pârâul de multe ori) în special dacă stratul de zăpada nu este foarte gros.

Va trebui să ieșiți oricum din zona de pădure, în stânga, pentru a ajunge la Culmea sau Piciorul Ursu. Sunt mult drumuri de la exploatările forestiere, nu va fi greu să găsiți unul.

O data ce ieșiți din pădure vă puteți orienta mai ușor, dacă vizibilitatea este bună.

Pentru a ajunge în creasta principală, în zona vârfului Coada Oslei (1898m) aveți de urcat o diferență de nivel de circa 750m.

Pe ultima parte a urcării, unde panta devine destul de abruptă va fi nevoie probabil să folosiți colțarii și pioletul. Parcugerea crestei începând din această zonă va rămâne la latitudinea voastră cu ce echipament o veți face-o. Decizia se va lua la fața locului, în funcție de starea zăpezii.

Deoarece la momentul când echipa TGR a parcurs creasta, zăpada era înghețata bocnă, nu a fost posibilă parcugerea pe schiuri decât în partea finală. Schiurile de tură au fost montate pe rucsac si parcurgerea s-a facut cu coltari si piolet (+ 1 băț de trekking).

Fiind o creastă îngustă trebuie să aveți mare atenție la alunecare dar și la cornișe. Versantul sudic este deosebit de abrupt. Există câteva zone mai tehnice, care constau în depășirea unor țancuri de stâncă. Aici cunoașterea tehnicii de folosirea a colțarilor/pioletului este foarte importantă.

Acest segment se găsește între vârful Ursu și vârful Știrbu.

În a doua jumătate a crestei se trece de vârful Oslea, cel mai înalt punct al traseului, 1953m.

Pe întregul parcurs avem panoramă cu munții Retezat – Godeanu. În zilele cu vizibilitate bună se pot vedea munții Parâng și valea Cernei.

Durată parcurgere segment de creastă:  circa 2 ore.

Retragere din creasta Oslea: Ajungând în capătul crestei, de pe vârful Peștișanu începe coborârea. La început panta este foarte abruptă, atenție la linia de coborâre abordată. Dacă vizibilitatea este bună, direcția de coborâre este ușor de ghicit.

Ajungem în Șaua La Suliți, care este un punct bun de reper. Pentru cei care vin cu schiuri adevărata placere începe acum. Până în zona pasului Jiu – Cerna vă așteaptă o coborâre de circa 550m.

Teoretic sunteți pe marcaj turistic, dar pe timp de iarnă este aproape imposibil de urmărit. Va trebui să urmați linia Coamei de sub vârful Șarba.

După o alternanță de poieni și zone înpădurite ajungem la drumul DJ66A care face legătura între valea Cernei și valea Jiului. Coborâm pe schiuri, pe drum, până în zona unde am lăsat mașina, încheind astfel circuitul.

Durată coborâre până la mașină: circa 2 ore.

Un eveniment de luat în seamă ce are loc aici anual și promovează zona în mod activ este Concursul Oslea Free Ride.

Creasta Oslea vazuta din Muntii Retezatul Mic

Creasta constituie un traseu ce merită făcut atât pe timp de iarnă cât și pe timp de vară/toamnă când spectacolul naturii este la fel de intens.

Coborare toamna din Creasta Oslea cu vedere spre Muntii Retezatul Mic (Calcaros)

Sursa: travelguideromania.com

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!