in ,

Scrisoare deschisă românilor plecați la muncă în străinătate

Plata contributiilor sociale pentru parintii si copiii vostri din tara e o datorie sacra de care trebuie sa va achitati. Pana acum le-am platit doar noi. Voi ne-ati fentat. Apropos, ce  aport financiar aveti la fiintarea zi de zi a Romaniei, casa voastra si a apropiatilor vostri ? Noi platim toate taxele si impozitele legale ca sa existe tara noastra pe harta. Voi, voi ? ” 31.01.2015

Laud indrazneala voastra, trei milioane de concetateni, de a va rupe de locul de bastina si de tara ce oferea anumita protectie spre a va cauta un loc de munca in tarile dezvoltate din Vest, mai bine platit, spre a va dura o viata mai buna voua si rudelor voastre, indeosebi parinti, copii, frati, altii. Multi dintre voi, majoritatea, in noile tari de rezidenta aveti un comportament civilizat, altii nu, unii sunt aratati cu degetul pentru cersit, infractiuni, necalificare, unii va gasiti de munca mai usor fiind apreciati, de exemplu in IT, medicina, constructii, asistenta batrani, altii mai greu sau deloc, unii locuiesc in conditii superioare, altii mai inghesuit, unii se simt mai respectati, altii sunt exploatati, injositi, abuzati. Mai toti, in acesti ultimi 25 de ani, plecand in strainatate, ati adus in conturile familiilor voastre miliarde si miliarde de dolari, avand venituri si un nivel de trai mult peste cetatenii ramasi in tara sa duca patria mai departe spre a avea voi unde sa va intoarceti si sa spuneti “acasa”. Oameni avand de suportat efectele si costurile imense ale tranzitiei, socul reformelor, jocurile politice democratice, cat se poate zice dar per ansamblu obositoare si cu o eficienta inferioara celor similare din Vest, o viata cu venituri mici, cu sperante si asteptari imense. Pentru cei ramasi, voi ati reprezentat in timp si o banca de investii pentru modernizarea morala si comportamentala a tarii, latura care in Polonia a produs schimbari profunde in bine, la noi mai putin, mult prea putin. Dar sa stiti ca timpul de cand sunteti plecati, tara nu a stat pe loc ci a progresat prin munca generala, unori mai unit, alteori mai dezlanat, in ciuda coruptiei, cu majoritatea populatiei platindu-si taxele, la zi, la fel cum se face in Germania, Franta, SUA, ca statele sa existe. Numai ca acolo este reglementat totul bine, inclusiv si modul cum contribuie cetatenii plecati sa munceasca in strainatate la sustinerea tarilor lor incat aceste entitati sunt printre cele mai dezvoltate si cu un trai de vis pentru noi. Vis care si la noi devine realitate in tot mai multe case desi suntem inca departe de telul propus. Criza economica si mersul greu al economiei nu ne-au iertat si isi fac simtit efectul negativ, avem o populatie cu prea multi pensionari si mai putini salariati fiidca voi cei tineri si in putere ati plecat fara sa va uitati in urma. Chiar copiii vostri ramasi aici primesc alocatii din resursele nu suficiente, platite de cei ramasi in tara care asigura si pensiile parintilor vostri, medicamentele compensate, ingrijirile medicale, alte. Ce sa mai spun de plata sistemului de aparare, de educatie, de sanatate, al administratiei, al diplomatiei, fond de integrare europeana, tot romanii din tara se ingrijesc. Voi ?

Stiti ca oamenii traiesc in tara mai rau si fiindca voi nu contribuiti la fondul de existenta statala a Romaniei. Fiti onesti si apropiati-va de durerile si problemele fiintarii demne a patriei.

Nimeni nu va acuza si va pune la perete. Dar sunt 25 de ani de cand pe voi nu va intereseaza cine achita alocatiilor fiiilor vostri si pensiile parintilor vostri si celelalte cheltuieli. Ma simt intr-un fel fraierit, furat, desconsiderat, pacalit. Voi ati devenit mai bogati, noi mai saraci.

Tara noastra e considerata cea mai saraca regiune din Europa. Fiti alaturi in dezvoltarea ei, in democratizarea ei, in anihilarea comportamentelor de coruptie obstacol dureros in normalizare. Dar nu atat cu vorba cat mai ales cu fapta. Nu e suficient doar sa votati dragi compatrioti de afara. Fiti parte de departe la Romania performanta. De aceea, vom incepe o serie de intalniri cu societatea civila din Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara, Craiova, Constanta cat si din Italia, Spania, Germania, Franta, Marea Britanie, sa gasim solutii de indreptare prin colaborare si buna intelegere. Am discutat aceasta problema de prin 2000 inclusiv cu cel ce spune “nu” din gura de sarpe in Spania. Sunt insa multi alti romani din strainatate care inteleg situatia si asteapta normalizarea legislativa a numitei probleme. Nu politicul va rezolva cazul ci noi, partidele va trebui sa se puna de accord pentru ca inainte de vot in diaspora este viata oamenilor, din ce resurse financiare se va sustine. Din normalizarea problematicii putem ave al buget anual, cca o jumatate de milliard de euro, ce vor fi alocati corespunzator. Gata de drum dragi romani din diaspora?

George Bogdan,
coordonatorul ALIANTEI NATIONALE ANTISARACIE

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!