in

Sfaturi de la bătrâni

Societatea umană s-a dezvoltat foarte mult odată cu apariția tehnologiei moderne. Lumea, din ziua de astăzi, este greu de imaginat fără televizor sau smartphone. Cu toate acestea, oamenii au evoluat, în istorie, diferit față de ceea ce știm acum.

De-a lungul vremii, oamenii preluau sfaturile de la persoanele mai în vârstă și le aplicau în viața de zi cu zi. La sfârșitul secolului trecut, statul voia să ridice gradul de civilizație al cetățenilor și îi încuraja pe elevi să le explice părinților și bunicilor, acasă, că știință de carte are avantajele ei și nu trebuie respinsă.

Astfel, în anul 1907, a apărut „Calendarul sătenilor”, scris de feciorii vremii, și oferea sfaturi preluate din viața bătrânilor. Sunt descrise, totodată, ispitele care îi pândesc pe cei tineri și cum trebuie să se ferească de ele.

Cinstiţi săteni! Vedeţi singuri că lumea, de la o vreme, a început să se schimbe şi halal ar fi dacă s-ar schimba în bine. Vedeţi că tineretul de azi a pierdut ruşinea, nu cată în cinstea bătrânilor şi nu le mai iau în seamă vorbele, iar rânduielile noastre din vechime nu le mai plac. În schimb, fuduliile şi păcatele cele mai grele le fură minţile, se scria în publicația „Calendarul sătenilor”.

Femeia harnică, visul oricărui bărbat

Publicația era plină de sfaturi pentru tineri și îi îndemna să asculte de oameni mai în vârstă, cu experiență de viață. O atenție deosebită era dată femeii, iar băieții care aveau gânduri de însurătoare erau îndemnați să aleagă cu grijă.

Femeia e sufletul gospodăriei. Vedem gospodari nepricepuţi care lipsesc veşnic de la gospodărie, altora le plac petrecerile, însă dacă au fericirea de a avea soţie o bună gospodină, ei tot merg înainte„.

Dacă dimpotrivă gospodarul e deştept, muncitor, harnic, dar soţia e nepricepută sau leneşă, el se va ruina măcar orice-ar face, se scria în paginile publicației.

Totodată, era indicat ca oamenii să mănânce mai multă pâine și mai puțină mămăligă. Rachiul nu face bine la organismul uman, fiind considerat o adevărată otravă. Pentru diferite probleme de sănătate era indicat să se bea mai multe feluri de ceai, după caz.


Sursa: shtiu.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!