Turismul in Romania e o combinatie extrem de interesanta de vechi si nou, de modern si medieval, biserici, monumente si peisaje naturale deosebite. Daca te pasioneaza istoria si vrei sa afli mai multe despre trecutul stramosilor nostri, trebuie sa vizitezi cateva dintre cele mai interesante situri arheologice din Romania:
Sarmizegetusa Regia
Sarmizegetusa Regia, adica „cea regeasca” a fost capitala, centru militar, religios si politic al statului dac. In jurul acesteia dacii au construit inca cinci cetati dacice, toate avand rol de aparare. Ruinele cuprind si un fost templu, delimitarea zidurilor, amfiteatrul. Ca sa vizitezi si tu aceasta cetate dacica exploreaza zona Tarii Hategului si orienteaza-te sa ajungi la aproximativ 8 kilometri de „Portile de Fier ale Transilvaniei”. Fiind unul dintre cele mai interesante situri arheologice din Romania, acest loc trebuie apreciat si pentru ca a invins in lupta cu timpul.
Castrul Porolissum
Porolissum a fost in perioada razboaielor dintre daci si romani un oras folosit ca tabara militara. Unul dintre cele mai mari si bine pastrate situri arheologice din Romania, acest sit isi asteapta vizitatorii pentru a dezvalui povesti vechi despre viata si razboi. Castrul Porolissum se gaseste pe teritoriul satului Moigrad-Porolissum, in judetul Salaj.
Tropaeum Traiani
Tropaeum Traiani sau monumentul roman din Adamclisi e una dintre cele mai cunoscute si mai…. controversate atractii turistice din judetul Constanta. Acceptiunea generala e ca monumentul a fost ridicat la cererea imparatului roman Traian pentru a sarbatori triumful romanilor asupra dacilor din anul 102, desi originea acestui monument face subiectul controversei mentionate anterior. Cu o inaltime de 40 de metri si diametrul bazei de aproximativ tot 40 de metri, monumentul decorat cu basoreliefurile scenelor de razboi e extrem de captivant si trebuie vizitat! Data viitoare cand mergi la mare opreste-te si viziteaza si Tropaeum Traiani, acest simbol care este cu siguranta unul dintre cele mai misterioase situri arheologice din Romania.
Cetatea Dacica de la Banita
Cetatea Dacica de la Banita este una dintre dintre cele 5 cetati fortificate cu rol protector pentru Sarmizegetusa Regia in partea sudica a acesteia. Aflate in Banita, judetul Hunedoara, ramasitele acestei fortificatii militare iti pot oferi o idee asupra modului in care luptau dacii, strategiilor folosite si desigur, ustensilelor la care apelau.
Cetatea Callatis
Cu siguranta ai mai auzit inainte numele Callatis, iar daca pe moment nu iti dai seama unde exact, iti amintim noi: Callatis este numele roman al orasului Mangalia, cel mai vechi oras din Romania, cu cea mai avantajoasa pozitionare (acces la Marea Neagra, drum catre occident). Desi cetatea a fost distrusa, in timp orasul a renascut fiind acum un important centru portuar, dar ruinele acesteia pot fi identificate usor in peisajul modernizat, desi nu exista din pacate un mare interes turistic pentru ele.
Sursa articol: http://www.turistcenter.ro/ghidul-cele-mai-interesante-situri-arheologice-din-romania_447