Conflictul dintre cele două viziuni asupra istoriei noastre antice – cea care spune că geto-dacii au fost romanizați și că limba noastră este născută din latină și cea care spune că geto-dacii nu au fost romanizați și că limba noastră este cel mult o verișoară a latinei – s-a acutizat.
Ceea ce până mai ieri părea de neatins, astăzi se clatină din temelii. Dogma oficială va mai rezista o vreme dar va deveni din ce în ce mai fragilă și, în final, se va prăbuși împreună cu carierele unora dintre apologeții romanizării cu orice preț.
În acest context, apariția cărților “Pentru cine este nocivă originea traco-dacă a limbii române?” (Iulia Brânză Mihăileanu) și “Nu venim din latină” (Carme J. Huertas – traducerea Mihaela Alda) – publicate de Editura Geto-Dacii – reprezintă o lovitură în structura de rezistență a artificialei construcții care se numește Romanizarea. Împreună cu “Dicționarul etimologic allimbii române, bazat pe studii de indo-europenistică” (Mihai Vinereanu) aceste cărți prezintă un nou tablou asupra originii limbii române, ca urmașă a limbii geto-dacilor. Cărțile pot fi achiziționate de aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-adulti.html
Odată cu destructurarea falsului romanizării, care le-a răpit românilor adevărul despre originea lor pentru mai bine de 150 de ani, se deschide un nou drum pentru acest popor încercat. Un drum pe care sper să pornim cât mai mulți, cu încredere.
Despre toate acestea, dar și despre alte lucruri interesante, am vorbit în acest episod al emisiunii Adevăruri Tulburătoare, de la Nașul Tv, împreună cu prof. dr. Mihai Popescu.
Vizionare cu folos!
Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/