in

Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană în anul 2021

În cadrul unei conferinţe de presă de la sediul Bibliotecii Naţionale a României, în sala Mircea Eliade, a fost anunţat numele oraşului recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 în România.

La eveniment, ministrul Culturii, Corina Șuteu, a fost însoţită de preşedintele juriului de experţi, domnul Steve Green, şi de reprezentanţii Comisiei Europene. Dintre cele patru proiecte finaliste, grupul de experţi europeni a ales evenimentele programate la Timişoara.

Din juriul care hotărăşte oraşul care va fi Capitală Culturală Europeană au făcut parte Steve Green (Marea Britanie), experienţa sa internaţională fiind orientată spre relaţii culturale, dar vizând şi rolul culturii şi al limbilor străine în societate la Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale, dar şi la Consiliul Britanic, Jordi Pardo (Spania), care conduce fundaţia Pau Casals şi specialist în planificare strategică şi renovare urbană prin cultură şi turism, şi Suzana Žilič Fišer (Slovenia), care conduce departamentul de comunicare al Universităţii din Maribor şi ea însăşi responsabilă a unui proiect câştigător acum 4 ani, Maribor-Capitala Europeană a Culturii 2012, din partea Comisiei Europene.

Consiliul Europei i-a inclus în grupul de experţi pe Ulrich Fuchs (Germania), director de programe la Linz, Capitală Europeană a Culturii pentru 2009 şi acum doi ani pentru Marseille-Provence, Capitală Europeană a Culturii 2013, pe Aiva Rozenberga (Letonia), fostă directoare de programe al în proiectul 2014 pentru Rīga, Capitală Europeană a Culturii şi Pauli Sivonen (Finlanda), director al Serlachius Museum.

De Parlamentul European au fost propuşi Sylvia Amann (Austria), specializată în dezvoltare urbană, regională şi rurală, cultură şi economie creativă, Cristina Farinha (Portugalia), specializată în dezvoltarea industriilor creative şi în strategii culturale naţionale şi Agnieszka Wlazeł (Polonia), în domeniul extinderii publicului.

Din partea Comitetului Regiunilor din juriu a făcut parte Alain Hutchinson (Belgia), Comisar al Guvernului Regional de la Bruxelles pe probleme ce privesc relaţiile cu organizaţii europene şi internaţionale, dar şi viceprimar responsabil cu educaţia în Saint Gilles.

 

Sursa: http://www.cotidianul.ro/timisoara-este-capitala-europeana-a-culturii-pentru-2021-in-romania-287963/

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!