in

Top 5 cele mai frumoase orașe istorice din Europa de Est

Țările din Europa de Est sunt deseori ignorate de turiști în favoarea unor destinații europene mai populare, iar aceștia ratează unele dintre cele mai frumoase destinații din Europa.

Plină de istorie, cultură și obiective turistice superbe, Europa de Est este o comoară ascunsă. Haideți să aruncăm o privire la top 5 cele mai frumoase orașe istorice din Europa Răsăriteană.

1. Split – Croația

Unul dintre cele mai frumoase orașe din toate timpurile este Split, un oraș-port superb și uluitor de frumos din Croația. De ce? În primul rând, Split este bogat în patrimoniu cultural și istoric, are nenumărate atracții impresionante și locuri de descoperit. Există o mulțime de oportunități pentru activități interesante și excursii de neuitat.

Unul dintre punctele de atracție aici este cu siguranță orașul vechi Split, pe care cunoscătorii îl numesc adesea unul dintre cele mai frumoase orașe din Croația. În orice caz, nu ratați Palatul lui Dioclețian, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO și este principala atracție a orașului Split. O altă atracție de neratat este promenada pitorească a portului, numită și Riva, și impresionanta Catedrală a Sfântului Domnius din centru.

Dar asta nu este tot! Split este, de asemenea, unul dintre cele mai însorite locuri din Croația. Perfect pentru toți cei cărora le place să se scalde în razele soarelui, să se relaxeze pe plajă și să se bronzeze frumos! Situate în Marea Adriatică, majoritatea sunt plaje de pietriș, cu apă cristalină și înconjurate de păduri de pini parfumate.

2. Bratislava – Slovacia

Bratislava este capitala vibrantă a Slovaciei și, deși are o populație mică și nu este la fel de faimoasă ca vecinii săi, este plină de lucruri interesante de făcut.

Orașul vechi este primitor și fermecător și este locul perfect pentru a începe explorarea orașului. Străzile înguste și pietruite, faimoasele statui și Fântâna lui Roland sunt punctele de atracție. Un lucru pe care îl veți îndrăgi la Bratislava este Biserica Albastră, datorită contrastului cu arhitectura sovietică care o înconjoară.

Deasupra orașului se află marele Castel Bratislava, cu terenurile și grădinile sale fabuloase. De asemenea, este locul unde veți găsi una dintre cele mai bune priveliști cu vedere spre oraș. Vă puteți îndrepta spre OZN-ul de pe Podul SNP pentru a admira priveliștile spectaculoase. Alte lucruri interesante de făcut sunt plimbările de-a lungul Dunării, vizitarea Palatului Grassalkovich și descoperirea celor 14 buncăre de război.

Bratislava este o destinație pe tot parcursul anului și veți avea parte de o experiență unică în funcție de perioada anului în care o vizitați. Vara, temperaturile pot ajunge la peste 30°C, în timp ce, iarna, temperatura poate coborî sub -5°C. Bonusul iernii este că puteți experimenta piețele de Crăciun din Bratislava. Este o tradiție care datează din Evul Mediu și care va face călătoria dumneavoastră la Bratislava memorabilă.

3. Sibiu – România

Niciun oraș european nu are același farmec ca Sibiul din România. Sibiul este, fără îndoială, cel mai frumos oraș din regiunea Transilvaniei, cu clădiri în nuanțe pastelate, parcuri verzi și treceri secrete pe scări, toate pe fundalul Munților Carpați.

Sibiul a fost Capitală Europeană a Culturii în 2007, pe bună dreptate. Există locuri frumoase de explorat și multe lucruri de făcut în Sibiu.

Orașul vechi este format din trei piețe principale, fiecare dintre ele fiind interconectată prin tuneluri ascunse și străzi pietruite. Totodată, orașul vechi găzduiește muzee, buticuri, restaurante și un sistem mare de aspersoare în care se pot juca copiii în timpul lunilor mai calde. Vizitați Astra pentru o experiență uimitoare de muzeu etnografic în aer liber.

Dacă vizitați Sibiul în timpul iernii, există o mulțime de opțiuni de stațiuni de schi în apropiere. Primăvara și vara oferă o vreme minunată pentru drumeții.

4. Sofia – Bulgaria

Istoria și arhitectura Sofiei au fost puternic influențate de unele dintre cele mai mari civilizații din lume, inclusiv de greci, romani și otomani. Un exemplu clar al arhitecturii eclectice de aici este Catedrala neobizantină Sfântul Aleksandar Nevski, principala atracție turistică a Sofiei și una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din Europa.

Alte monumente istorice importante de aici includ Muzeul Bisericii Boyana din secolul al X-lea și numeroasele sale fresce, rotonda Sveti Georgi și fostele băi minerale turcești, care acum găzduiesc Muzeul de Istorie din Sofia.

Mâncărurile balcanice consistente sunt un must-try atunci când vă aflați la Sofia, la fel ca și apa minerală locală de izvor, care curge liber din fântânile de băut din tot orașul. Pentru vizitatorii activi, muntele Vitosha se află la doar 30 de minute în afara orașului și oferă atât drumeții, cât și schi, în funcție de perioada în care vizitați.

5. Atena – Grecia

Atena reprezintă centrul culturii și istoriei europene. Aici puteți descoperi nenumărate obiective turistice impresionante și clădiri istorice. Cel mai bun lucru este că întregul oraș este ca un muzeu în aer liber, deoarece, indiferent de străzile pe care vă plimbați, veți găsi monumente și temple antice accesibile în mod liber.

O vacanță în Atena este ca o călătorie în timp și vă va impresiona cu Acropole, Stadionul Olimpic sau istoricul Teatru Dionisos. Pentru a vă relaxa și a vă reîncărca bateriile, există numeroase taverne, cafenele și restaurante unde puteți zăbovi și gusta din delicioasa mâncare grecească.

Pe scurt

Europa de Est este o perlă care merită să fie descoperită. Există orașe de-a dreptul impresionante care evocă istoria într-un mod unic.

Atenție! Dacă veniți din Bulgaria și Grecia, există anumite puncte de trecere pe care le puteți uitiliza, cum ar fi:

  • Ilinden – Exochi
  • Zlatograd – Thermes
  • Makaza – Nymfaia
  • Ivaylovgrad – Kiprinos
  • Ormenio – Haskovo

Totdată, nu uitați că dacă utilizați drumurile expres și autostrăzile veți avea nevoie de o vinietă valabilă pe care o puteți achiziționa acum online, simplu și rapid. Vinieta care se lipea pe parbriz a fost înlocuită cu cea electronică, care este mult mai practică.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.