in

Trandafirul ca plantă medicinală

În terapeutică, trandafirul își găsește o multitudine de întrebuințări. Petalele de trandafiri intră în componenta multor preparate, sunt bune pentru acnee, coșuri, pete. Preparatele cele mai uzuale sunt ceaiul (infuzia) din petale de trandafiri, apa de trandafir, uleiul volatil, crema de trandafir, alifia de trandafir, tinctura (extract alcoolic) de trandafir, mierea de trandafir, oțetul aromat, dulceața de trandafir, pasta de trandafir și siropul de trandafiri. Se folosesc petalele de trandafir (lat. Flores Rosae). În terapeutică se folosesc trandafirul de dulceață (Rosa centifolia) și trandafirul de Damasc (Rosa damascena). Petalele de trandafir se utilizează proaspete sau uscate la prepararea diferitelor produse pentru menținerea sănătății.

Ceaiul din petale de trandafir are proprietati dezinfectante, hemostatice, antiseptice, laxative, diuretice, febrifuge si afrodiziace. Iata care sunt indicatiile terapeutice ale acestui ceai: detoxifica organismul, stimuleaza sistemul imunitar, previne aparitia infectiilor, scade febra, combate raceala, combate gripa, curata caile respiratorii, curata rinichii, impiedica retentia de apa, reface flora intestinala, mentine sanatatea tractului digestiv, amelioreaza congestia uterina, regleaza menstruatia, este adjuvant in cazurile de infertilitate feminina, calmeaza sistemul nervos central, promoveaza metabolismul, sprijina scaderea in greutate. Ajuta in caz de depresie, anxietate, tulburare obsesiv-compulsiva, oboseala cronica, insomnie, nervozitate, dischinezie biliara, durere cauzata de mastita, uscaciune a gurii, stomatita, conjunctivita, amigdalita, parodontoza, bronsita, faringita, avitaminoza, surmenaj.
Actiunea florilor de trandafir are efecte cicatrizante, antidiareice, antidizenterice, astringente, antihemoragice, antihelmintice, antiinflamatoare, dezinfectante, antipiretice, antiseptice, antimicotice, aromatizante, fortifiante, mineralizante si tonice.

Preparatele pe baza de trandafir sunt indicate in hiperhidroza (transpiratie in exces), laringita, micoze bucale si vaginale, afte, faringite, amigdalite, stomatite, diaree cronica si dizenterie, hemoroizi, angina pectorala, acnee, plagi, leucoree, iritatii oculare ori la nivelul pleoapelor, conjunctivite. Ceaiul din petale proaspete de trandafir se intrebuinteaza in tratamentul astmului, in hemoptizie, dizenterie si gripa. Aceasta infuzie stimuleaza circulatia sangvina, combatand afectiunile vaselor sanguine.

Remedii din petale de trandafir pentru diferite afectiuni

Petalele de trandafir se folosesc pentru prepararea diferitelor remedii, in stare proaspata sau uscata. Ele trebuie culese dimineata, cand aerul este curat si umed, de preferat dupa ploaie sau dupa roua abundenta. Sunt recomandate impotriva diverselor afectiuni. Iata cateva exemple!

Remediu cu trandafir pentru stomatita – Se maruntesc 3 linguri de petale, se infuzeaza in doua pahare cu apa clocotita, se lasa sa se raceasca si se clateste gura de cateva ori, in timpul zilei.

Pentru conjunctivita – 1 lingura de petale uscate se infuzeaza in 200 ml de apa clocotita, timp de 30 de minute, apoi se strecoara si se lasa la racit. Se sterg ochii cu infuzie de cateva ori pe zi, iar inainte de culcare se lasa pe pleoape timp de 30 de minute tampoane de vata imbibate cu infuzie.

Remediu cu trandafir pentru amigdalita – Se amesteca parti egale de petale de trandafir (proaspete sau uscate) cu miere de albine. Amestecul se pastreaza in gura 20-30 de minute, apoi se elimina. Se repeta de doua ori pe zi, timp de 3-4 zile.

Parodontoza – Pulberea din flori uscate amestecata cu miere de albine este un remediu pentru orice proces inflamator in cavitatea bucala, in special parodontoza. Cu amestecul aromat se tamponeaza gingiile bolnave.

Spondiloza – Se macereaza 7-10 petale de trandafir in 125 ml de tuica, timp de 5 zile. Locurile bolnave se tamponeaza inainte de culcare, apoi se leaga cu un fular de lana.

Remediu cu petale de trandafir pentru boli de piele – Pentru diminuarea iritatiei in caz de eczeme, psoriazis, cosuri, prurit alergic, pe locurile afectate se aplica un strat de petale proaspete, care apoi se fixeaza cu plasture sau tifon.

Plagile infectate si arsurile se vindeca mai repede daca se aplica zilnic cate un strat de petale proaspete.

In cosmetica, un aspect important al acestei plante este subliniat de actiunea apei naturale de trandafiri, care are efecte miraculoase asupra frumusetii si este adecvata tuturor tipurilor de piele. Intre beneficiile sale se regasesc si urmatoarele: este hidratanta, catifeleaza si tonifica pielea, are proprietati antiinflamatorii, reducand iritatiile pielii, curata porii pielii, atenueaza pistruii si are usoare efecte astringente – de aceea, este recomandata dupa tratamentele faciale pentru inchiderea porilor.

Apa de trandafir, sanatate si relaxare

Alaturi de petalele de trandafir, apa de trandafir are multiple intrebuintari in cosmetica, dar se foloseste cu succes ca adjuvant in diferite boli. Astfel, se pune intr-un vas de sticla sau emailat o mana de petale proaspete sau uscate, peste care se toarna apa fiarta. Se lasa la racit si se infuzeaza timp de 5-6 ore.
Apa de trandafir este indicata in urmatoarele afectiuni:
Reumatism – se fac bai calde la picioare.
Dureri lombare – se aplica in zona lombara comprese fierbinti cu apa de trandafir.
Vertij, ameteala puternica – se leaga fruntea cu un prosop inmuiat in apa de trandafir rece.
Transpiratie abundenta – corpul se sterge de doua ori pe zi (seara si dimineata) cu apa de trandafir. Concomitent, se fac de 3-4 ori pe saptamana bai cu frunze de nuc.
Pentru cresterea tonusului, corpul se infasoara strans cu un cearsaf inmuiat in apa rece de trandafir. Se adauga un cearsaf uscat, apoi o plapuma.

Uleiul de trandafir – eficient impotriva virusurilor, a bacteriilor si a fungilor
Datorita efectelor sale antiseptice, uleiul de trandafir este adeseori folosit in tratamentul infectiilor cauzate de virusuri, bacterii si ciuperci care au rezistenta la antibiotice. Iata cateva remedii utile!
Remediu cu ulei de trandafir pentru otita – 2-3 picaturi de ulei de trandafir se picura in ureche, de 3 ori pe zi.
Insomnie, depresie – se inhaleaza, de mai multe ori pe parcursul zilei, aroma uleiului de trandafir.
In caz de blefarita – se ung pleoapele inflamate de 2-3 ori pe zi cu ulei de trandafir, timp de o luna. In acelasi timp, se bea si ceai din petale de trandafir.
Remediu cu ulei de trandafir pentru celulita – 12 picaturi de ulei de trandafir se amesteca cu 100 ml de ulei de masline. Se tamponeaza locurile cu probleme, dupa un dus cald.
Arsuri, ulcer varicos, escara – se aplica ulei de trandafir sub forma de comprese. Uleiul de trandafir calmeaza si sustine centrul emotional al inimii, dand senzatia de fericire si o stare generala de bine.

De asemenea, uleiul de trandafir ajuta la purificarea cavitatii uterine si la regularizarea ciclului menstrual. In acest caz, se recomanda baile de sezut cu apa calduta, la care sa adauga 3-7 picaturi de ulei de trandafir.
Totodata, uleiurile esentiale de trandafir faciliteaza relaxarea si „hranesc” emotiile pozitive, atunci cand sunt folosite in masaj. 4-5 picaturi de ulei esential de trandafir, diluate in aproximativ 30 g de uleiuri vegetale, precum cele extrase din seminte de struguri, din migdale dulci sau din alune.

Infuzia (ceaiul) de trandafiri se prepara din doua linguri de petale proaspete sau uscate, intens parfumate. Dupa ce se indeparteaza baza alba a petalelor cu gust amar, se pun in 200 ml de apa clocotita, se infuzeaza acoperit timp de 10-15 minute, se strecoara, se indulceste dupa gust si se consuma fara lamaie si fara lapte, de preferat in orele de amiaza. Infuzia are efecte de combatere a unor boli precum diareea cronica, dizenteria, gripa, raceala, raguseala, laringita, astmul bronsic, glosita, durerile de cap sau oprirea sangerarii in hemoragii interne.

Maceratul din petale de trandafir cu miere de albine este indicat pentru tratamentul micozelor bucale la sugari, diaree, angina pectorala, astm si bronsectazie.
Apa de roze, rezultata dupa separarea uleiului eteric prin decantare, se foloseste pentru a combate durerile de inima, problemele gastrointestinale si lumbago.
Tinctura din petale proaspete macerate timp de 10 zile in alcool de 60 de grade se foloseste in tratarea gripei, astmului, hemoptiziei si dizenteriei.
Pasta din petale amestecate cu apa de roze si glicerina se utilizeaza pentru tratarea aftei din gura, amigdalitei, faringitei si anginei.
Otetul aromat din petale proaspete si boboci de trandafir este eficient in scaderea febrei, racelii, anginei, durerilor de cap, afectiunilor de gat (amigdalita, traheita, laringita) si redarea vitalitatii la persoanele obosite.
Dulceata de trandafiri este indicata in afectiunile pulmonare si ale cavitatii bucale.

Trandafirul, un simbol al frumuseții, al păcii și un deosebit dar al naturii

Citește mai mult: daciccool.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!