in , ,

TRANSILVANIA în pericol! Trebuie să facem ceva…

 

Dragi prieteni,

M-am întors dintr-o calatorie de cateva zile facuta cu colegii de promotie la Budapesta. Am revazut aceasta frumoasa capitala europeana, eleganta si mai curata decat Parisul. (Compar cu Parisul, caci din pacate, nu are rost sa compar cu curatenia din orasele romanesti.)

Nu a fost o excursie organizata, dar totusi am avut cateva servicii punctuale cu ghid.  Desi nu era prevazut in program, o ghida ne-a condus la Piata Eroilor, un frumos ansamblu de statui ai regilor Ungariei si ne-a prezentat pe scurt  istoria lor.

In fata statuii lui Matia Corvin, a inceput o pledoarie inflacarata contra tratatului de la Trianon, care a amputat Ungaria. Eu am sarit ca arsa si am zis ca aceasta pace a fost o pace justa, caci romanii constituiau majoritatea populatiei din Transilvania. Ea a replicat ca  asa o fi acum, dar la epoca respectiva nu era asa. Eu i-am spus ca nu  pot sa accept astfel de neadevaruri, eu,  care cunosc in deaproape situatia, caci bunicul meu a fost miner intr-o mina de  aur si  un stramos de-al meu a murit legat de coada calului. Ghida a zis ca ea povesteste ce a invatat la scoala si ca nu e vina ei, nici vina mea ca avem pareri diferite, ci e vina istoriei.

Dar de toata evidenta, ea, ca si colegii ei  vor  tine acelasi discurs in fata urmatorului grup de turisti ajuns la Budapesta.  (Iar ungurii nu vor mentiona niciodata, ca in fond si Matia Corvin avea sange romanesc dupa tatal lui.)

Va povestesc ce am trait eu si ce am auzit eu cu urechile mele. Deci nu e vorba de zvonuri sau de manipulari !   Este purul adevar.  Ungurii sunt foarte activi si au o influenta mediatica importanta; ei nu s-au resemnat de pierderea Transilvaniei si considera romanii ca pe niste intrusi tigani. De altfel, de mult avusesem ecouri din partea unor francezi, care  mirati de ardoarea interlocutorilor unguri,  ma intrebau  care e adevarul cu privire la Transilvania. De fapt ungurii nu se ascund de loc. In 2007 am remarcat ca pe prima pagina a unei biografii  a lui Nicolas Sarkozy scria ca „tatal sau vine dintr-o tara din Europa Centrala cu geografía amputata”.

De asemenea, in 1992 s-a publicat in Occident o istorie a Transilvaniei unde ungurii popularizeaza cu abilitate teoriile lor (cum ca latinophonii ar fi parasit Transilvania o data cu armata romana si in secolul IX, cand au ajuns acolo ungurii ar fi gasit tinutul nelocuit).

Cum sa nu ma doara pe mine astfel de teorii  absurde?  In Transilvania erau (si sunt) unguri doar in regiunea secuiasca si la  orase, dar altfel nu sunt multe sate de unguri. Bunicii mei dinspre mama erau dintr-un sat de langa Cluj  si la ei in sat nu era picior de ungur.

Nu era nici un ungur, nici in satul de mineri de langa Brad al bunicilor mei dinspre tata. La mina de aur unde lucra bunicul, sefii erau nemti; dar nici acolo nu prea erau unguri. Dupa cum am spus, bunica dinspre tata a avut un stramos care a fost omorat legat de coada calului. Ea era rubedenie chiar si cu Horia.

In memoria stramosilor mei, ma revolt si sa ma nelinistesc.  De altfel, poate ca zidurile frumoaselor cladiri din Budapesta inchid si o picatura din sudoarea stramosilor mei.

Diaspora romana din secolul  XIX a avut o contributie decisiva la crearea Romaniei.  Personal, eu nu-mi imaginez ca  diaspora romana din Paris, ar avea puterea de a ameliora situatia economico-politica a Romaniei, care, pe de o parte, e zguduita de loviturile crizei mondiale si, pe de alta parte, se zbate innamolita intr-o coruptie generalizata.

Dar cred ca diaspora romana din Occident ar avea datoria  sa incerce sa corecteze interpretarile  gresite, vehiculate  uneori in ziare sau chiar in atlase, cum ar fi informatii tendentioase cu privire la Transilvania, amalgamul : rrom-roman, problema rau cunoscuta a Basarabiei,  etc.

Trebuie să facem ceva!  

Si nu e usor; mai ales in contextul actual  care nu e de loc favorabil Romaniei. Caci  constat cu tristete degradarea imaginii  tarii noastre  in strainatate.   In momentul de fata o origine romana se declina cu rusine. Activitatile ilicite ale tiganilor, ca de altfel si a foarte  multor romani, au creat in Occident o impresie dezastruoasa despre Romania.

Pun dedesubt un mesaj care prezinta manevrele viclene ale ungurior care spera ca situatia Transilvaniei sa fie rediscuta in cadrul Comunitatii Europene.

Ar fi bine sa-l difuzam. Mi-e pur si simplu teama de viitor!

Simina  LAZAR  HUSER


Se știe că Ungaria are un interes major pentru ca România să nu intre nici în anul 2016 în spațiul Schengen și acționează în această direcție, cu sprijinul Olandei, Finlandei și Germaniei. Ca urmare, românii get-beget acceptă acordarea, cu multă generozitate și în mod gratuit, a cetățeniei și pașaportului din partea Ungariei, fără să cunoască limba ungară, Constituția și imnul, istoria și geografia acestei țări.

Pe cale de consecinta, romanii care obtin si cetatenia Ungariei se pot angaja usor in toate tarile Uniunii Europene, fara niciun fel de restrictii.

Mai nou, pensionarii romani get-beget care cer si obtin cetatenia ungara beneficiaza de pensie din partea Ungariei, pensie care este de doua, trei ori mai mare decat pensia din Romania, la care sunt obligati sa renunte.

Pe surse, s-a aflat ca sunt peste 2,5 milioane de cetateni romani care au obtinut dubla cetatenie in Ungaria. Zilnic se duc in Ungaria mii de romani, in cele 920 de localitati, pentru a dobandi cetatenia acestei tari si pasaportul unguresc. Actiunea diabolica de acordare a cetateniei ungare pentru romanii get-beget constituie un precedent foarte periculos pentru Uniunea Europeana, dar pentru Guvernul Ungariei este prioritatea numarul unu.

Pana in toamna anului 2016 se actioneaza pentru acordarea cetateniei ungare pentru cel putin inca doua milioane de romani. Apoi, Ungaria va solicita organismelor europene de la Bruxelles sa constate, pe baza de acte de identitate si pasapoarte, ca in Ardeal sunt 4-5 milioane de cetateni unguri. Apoi, cer autonomia teritoriala a acestei provincii istorice romanesti, prin aplicarea principiului autodeterminarii popoarelor.

Asa-zisul razboi al steagurilor, din luna februarie a.c., declansat de Guvernul de la Budapesta, face parte din programul Ungariei de internationalizare a problemei….

Atentie mare – distribuiți acest articol prietenilor din Facebook, sa stie tot romanul cum se lucreaza impotriva Romaniei!

 

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!