in

Un elev din Brașov UIMEȘTE o lume întreagă: La 12 ani a dat deja Bacalaureatul la limba engleză!

Horia Varga este în clasa a şasea şi face parte din echipa elevilor braşoveni care au câştigat locul I la concursul organizat de NASA. Ei au avut ca temă să proiecteze mici planete artificiale unde pot locui oameni. În plus, băiatul şi-a echivalat deja proba de limba engleză de la examenul de bacalaureat.

Horia Varga este elev în clasa a şasea la Colegiul „Andrei Şaguna” din Braşov şi, la bacalaureatul din clasa a XII-a va avea de susţinut cu o probă mai puţin. În urma unui examen Cambridge, elevul a reuşit să-şi echivaleze proba de competenţă lingvistică.

Horia Varga: „În clasa I mi-am dat primul examen Cambridge, iar în a patra am dat examenul CAT care se echivalează cu examenul de competenţă pentru admiterea la liceu. În clasa a cincea am dat şi examanul PET care a echivalat cu examenul de bacalaureat la limba engleză”.

Carmen Varga, mama: „Primul lui examen a fost în clasa I. Când alţi copii de-abia ştiu să scrie şi să citească în limba maternă, el a dat un examen Cambridge. I-a plăcut experienţa, a repetat experienţa. De fiecare dată a luat punctaj maximum.”

Horia: „A fost greu, într-adevar, foarte greu, dar cu mult efort şi puţină ambiţie (…) am reuşit să mi-l iau! Cand am aflat această veste minunată,(..) în acea seară am dat o mică petrecere, ca să sărbătorim”.

Horia a vorbit de mic, acasă, limba engleză. Mama lui, profesor de specialitate, l-a încurajat.

Carmen Varga: „El vine la pregătire cu copii de clasa a noua. El fiind clasa a cincea. A lucrat cot la cot cu ei. A dat examenul în aceleaşi condiţii. Ştiam că va promova. E un copil bun. Ambiţios”.

Horia: „Anul acesta nu mai pot da niciun examen. Pentru următorul trebuie să aştept până în clasa a noua”.

Carmen Varga: „Are un examen în minus la bac, dar mai sunt câteva examene Cambridge care trebuie luate”.

O limbă străină se învaţă mai uşor în copilărie, aşa că părinţii au un rol important.

Carmen Varga: „Este important să fie stimulaţi de mici, să fie încrezători, să vorbească o limbă străină, astfel, îmi place mie să spun, au o pâine de mici”.

Horia: „Să învăţaţi cât mai bine posibil această limbă şi astfel puteţi avea un viitor măreţ”.

Echivalarea probei de limba engleză de la examenul de bacalaureat la numai 12 ani nu este singura performanţă a lui Horia Varga. Băiatul face parte din echipa de elevi braşoveni care au câştigat trei premii întâi la un concurs internaţional organizat de NASA. Tema a fost să proiecteze mici planete artificiale unde pot locui oamenii. Acesta este cel mai bun rezultat al României de până acum.

Carmen Tănăsescu, profesoară de fzică: „Echipele de clasa a şasea au obţinut două premii I, internaţional, şi un premiu al treilea. Rezultatele sunt fantastice! Sunt nouă copii de la Colegiul Şaguna. Şi patru din alte licee. S-au pregătit în centre de performanţă. Ei s-au pregătit vinerea şi sâmbăta. E un concurs pregătit în timpul liber, internaţional.Totul se întâmplă în limba engleză, inclusiv prezentarea spre jurizare a fost făcută în limba engleză.”

Elevii, în decursul unui an pot să-şi imagineze cum anume ar reuşi ei să colonizeze spaţiul, să găsească o zonă sigură pentru omenire, dacă se va dori vreodată.

În acest proiect nu se regăsesc numai elevi foarte buni la fizică, ci şi elevi care au alte aptitudini. Ei sunt pregătiţiti spre lucru în echipă. Foarte important că marile cuceriri ştiinţifice nu mai sunt individiale. Învăţâand dintr-a şasea să lucreze în echipă, se pregătesc pentru viitorul lor profesional.

Dacă pentru unii NASA şi cursurile de robotică sunt ca o limbă străină, pentru Horia şi colegii lui sunt mari pasiuni care le deschid fereastra spre un viitor strălucit! Pe 22 mai, elevii vor participa la Conferinţa Internaţională de Dezvoltare Spaţială din Statele Unite unde, vor cunoaşte oameni de ştiinţă celebri, laureaţi ai premiilor Nobel.


Sursă articol: http://www.digi24.ro/

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!