in

Un român va escalada vârful Elbrus, cel mai înalt din Caucaz, dedicând expediția sa ostașilor care au luptat în 1917 la Mărășești, Mărăști și Oituz

Vârful Elbrus, la cei 5642 de metri altitudine, este cel mai înalt din Munții Caucaz, iar o bună parte dintre geografi afirmă că este și cel mai înalt munte al Europei (fiind situat la limita convențională dintre Europa și Asia). Peste puțină vreme, Ionuț-Cătălin Moraru are să escaladeze semețul vârf al fostului vulcan, pentru a cinsti memoria militarilor români care au luptat în Marele Război pentru Întregirea Neamului (1916-1918), participând la eroicele confruntări de la Mărăști, Mărășești și Oituz. În acest context, trebuie specificat că, în prima jumătate a lunii trecute, 2017 a fost declarat, în mod oficial, „Anul Mărășești, Mărăști și Oituz – 100”.

Născut în județul Suceava în urmă cu 27 de ani, Ionuț Cătălin Moraru s-a stabilit la Cluj și este muzician. Printre vârfurile pe care le-a cucerit până acum se numără și semețul Mont Blanc, având o altitudine de 4808 metri. În afară de Carpați și de Alpii Francezi, Moraru a mai efectuat ascensiuni și în Munții Jura. De asemenea a escaladat și vârful Grossglockner, care, la cei 3798 de metri, este cel mai înalt munte al Austriei.

Ionuț-Cătălin Moraru este un împătimit al muntelui, care a efectuat prima sa ascensiune la vârsta de doar trei ani, alături de familie, urcând pe un vârf de peste 1600 de metri (vârful Oușoru) aflat în munții Suhadului. Aventuroasa expediție caucaziană la care va participa, în curând, conaționalul nostru, fiind însoțit de către doi alpiniști din Polonia, va debuta în ultima zi a acestei luni și se va încheia în data de 11 iunie, cu deplin succes, nădăjduim. 

Cu privire la curajoasa expediție la care ia parte alături de polonezii M. Dyballa și B. Wieczorek și pe care a dedicat-o vitejilor ostași români care au luat parte la luptele de la Mărășești, Mărăști și Oituz, alpinistul amator Ionuț-Cătălin Moraru declară, potrivit newsbucovina.ro:

Am crescut cu toții citind în manualele de istorie cuvintele „Pe aici nu se trece!”. Ei bine, mai sus de Elbrus, pe acest continent, nu se trece. Este cel mai sus. Va fi o imensă provocare pentru mine, din punct de vedere fizic și psihic. Sunt inspirat, în acest demers, de efortul și sacrificiul soldaților noștri. Consider că o reușită pe acest vârf ar aduce un binemeritat omagiu celor care s-au jertfit la Mărăști, Mărășești și Oituz, acum o sută de ani. Oamenii aceia au murit pentru ca noi să fim liberi, să atingem și să avem posibilitatea de a depăși noi limite. E felul meu, personal, de a le spune Mulțumesc!

Sursa articol: http://www.cunoastelumea.ro/

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!