in

Una dintre marile legende ale dansului oriental mondial este de origine română

Puțini știu că una dintre cele mai importante persoane asociate cu popularizarea și dezvoltarea Dansului Oriental, atât în America, cât și în lume, Carolina Varga Dinicu, este de origine româna. Ca să nu mai vorbim despre faptul că aceasta face parte din MENSA, organizația mondială a celor mai inteligenți 2% dintre oameni. Mulți oameni o consideră o legendă.

Carolina Varga Dinicu s-a născut în România din părinti de origine româna, rromă și ungurească, având cetățenie americană. În 1940, aceasta a venit în România din America pentru a-și ajuta părintii să scape de Naziști. Din păcate, familia a fost prinsă în spatele liniilor inamice și nu s-a putut întoarce în New York pana în 1945.

În 1958, la vârsta de 18 ani, Carolina Varga Dinicu a început să ia lecții de flamenco, ceea ce într-un final a făcut ca ea sa danseze în Ballet Espanol Ximenez-Vargas. Deși își terminase Masteratul în Limbi Moderne la Brooklyn College, ea a decis să devină dansatoare profesionistă. Căutând un job mai bine plătit, ea a ajuns în lumea dansului oriental la Arabian Nights. De la prima reprezentație ea a primit numele de scenă, Morocco, de la patronul restaurantului, pentru că artista părea că este chiar din acea tară.

A urmat o perioadă în care Morocco a asimilat mai mult din tainele acestui dans. De la muzicanții care cântau la instrumentele de percuție a învățat despre ritmuri: semai, karsilama, ayoub, zembekiko, kalamatiano, tsamiko, lazbar, chifte telli și maqsoum. Muzicanții care cântau la instrumente melodioase au învățat-o despre improvizație. Urmărind o dansatoare pe nume Minee, și-a dat seama că o dansatoare trebuie să își folosească toată partea de sus a corpului și șoldurile, pentru a exprima mai bine tonurile muzicii arabești. A învățat inclusiv de la bunicile care veneau la restaurant și se încumetau să meargă pe ringul de dans și care, mai târziu, o invitau la ele acasă și ii predau din secretele acestui dans. A început apoi să călătorească în țările arabe și să studieze dansurile folclorice, apoi s-a întors în Occident și a predat ceea ce a învățat în călătoriile ei. Asa s-a născut legenda care este Morocco.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!