in

Loredana Groza – La mulți ani!

Loredana Groza s-a născut pe data de 10 iunie 1970 la Onești, județul Bacău. A început să cânte de la vârsta de 3 ani, pasiunea sa continuând în timpul școlii primare și al liceului. În 1977, în clasa I a jucat în mai multe piese de teatru, una dintre ele (intitulată „Problema problemei”), fiind montată pe scena Casei de Cultură din Onești. Printre pasiunile sale din școala generală s-au numărat (pe lângă muzică, fiind în corul școlii din clasa a V-a ), handbalul și învățătura. Pentru meritele sale, Loredana a fost aleasă comandantă de unitate. A participat la olimpiade școlare, obținând locul I la faza pe țară la disciplina limba română. A fost și este pasionată de „toate materiile care te ajută să-ți dezvolți o gândire armonioasă”. Fiind pasionată și de poezie, este acceptată în cenaclul literar „Sburătorul” sub îndrumarea poetului Isbăsescu. A studiat vioara timp de 8 ani (de la vârsta de 6 ani până la vârsta de 14 ani) și a urmat cursuri de balet. Primele aprecieri apar la „Forumul Național al Pionierilor”.

În 1984 a fost admisă cu nota 9,95 la Liceul de Matematică – Fizică nr.1 din Onești, fiind prima pe liste. A câștigat Premiul I la Festivalul regional „Retorta de cristal” (1984), iar la nici 14 ani, la faza națională a concursului „Cântarea României” de la Focșani, a fost remarcată de Dumitru Moroșanu și Zsolt Kerestely, care au chemat-o la București să participe la preselecția concursului „Steaua fără nume”, deși vârsta minimă acceptată prin regulament era de 17 ani. Pentru a putea participa la acest concurs a fost nevoită să nu-și spună vârsta (având la acea dată doar 14 ani). A concurat cu Ramona Bădescu și Camelia Florescu. A câștigat „Steaua fără nume” în toate fazele, ultima etapă fiind în 1986. Probele au fost destul de dure: dicție, recitare, cântat doar cu pianul, apoi cu orchestra Radiodifuziunii Române, un duet cu o vedetă consacrată (Loredana va cânta în duet cu Dorin Anastasiu). În 1985 a câștigat Premiul I la Festivalul regional „Toamna Muzicală Băcăuană”.

1986–1989 – Debutul. Primele materiale discografice

La 16 ani, în 1986, participă pentru prima oară la Festivalul de Muzică Ușoară de la Mamaia (27 – 31 august), unde câștigă „Marele Premiu”, fiind atunci cea mai tânără participantă și câștigătoare din istoria Festivalului. A interpretat două cântece în primă audiție care au devenit în scurt timp șlagăre: „Mă întreb ce să fac?” (Marius Țeicu/Eugen Rotaru) și „Despre dragoste” (Dan Beizadea/Angel Grigoriu, Romeo Iorgulescu). În următoarea perioadă (1986-87), Marius Țeicu îi va încredința spre interpretare melodiile „Când iubești”, „Să nu-mi spui bun rămas”, „Nu pot trăi fără dor”, „Cine crede în iubire?”, toate devenind șlagăre.

Aparițiile la emisiunile la Radio și Televiziunea Română sunt tot mai frecvente. Apare într-o populară emisiune de varietăți realizată de Titus Munteanu. Începe seria înregistrărilor la Radio și Electrecord. Până în 1990 va imprima aproximativ 100 de piese care aparțin unor compozitori precum: Marius Țeicu, Adrian Enescu, Dan Beizadea, Marcel Dragomir, Jolt Kerestely, Mihai Pocorschi, Dani Constantin, Alexandru Simu, Aurel Manolache, Ion Cristinoiu, Mihai Grigoriu, Octav Firulescu, Cornel Fugaru, Mircea Drăgan ș.a. La numai 16 ani câștigă (cu 10 pe linie) trofeul popularei emisiuni TV „Steaua fără nume”, fiind cea mai tânără laureată a trofeului. În această perioadă (1986-89), popularitatea Loredanei crește, în special datorită concertelor și turneelor la care a participat. În acest sens, a avut a avut lungi turnee prin țară (de ordinul lunilor), în fiecare zi concertând în cel puțin trei spectacole, uneori și mai multe, iar vara susținând epuizante concerte-maraton (câte opt concerte pe seară) în diferite locații și localități. Tot în perioada 1986-89, este prezentă pe un număr mare de compilații apărute la Casa de discuri „Electrecord”. De asemenea, participă la ediții ale Festivalul anual al melodiilor de la București și la Concursul cântecului politic pentru tineret. Are și o apariție remarcabilă în programul de Revelion.

La concursul „Melodii ’86” participă cu melodiile „Mă întreb ce să fac?” și „Despre dragoste”. În ultima seară a concursului, Loredana este prezentă cu un recital. În acest an, Loredana lansează șlagărele: „Alege drumul” (Dani Constantin//Eugen Dumitru) „Pentru iubirea ta” (Jolt Kerestely /Angel Grigoriu, Romeo Iorgulescu) și „De n-ar fi iubirile” (Jolt Kerestely/).

Seria turneelor externe a început în 1987, în Israel, unde a avut alături de Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, cu peste 20 de concerte în săli de peste cinci mii de locuri. În perioada 10-12 iulie, la cea de-a doua ediție a Concursul bianual de Muzică de dans pentru tineret de la Costinești, unde a avut un succes neașteptat cu piesa „Nu pot să cred” (Alexandru Simu / Eugen Dumitru), care se clasează pe locul III, este remarcată de celebrul compozitor Adrian Enescu (membru al juriului), care-i încredințează compoziția „O inimă de 16 ani”. Aceasta piesă devine, în scurt timp, un șlagăr. Vocea Loredanei apare pe coloana sonoră a filmului “Zâmbet de soare” (regia: Elisabeta Bostan), pe muzica lui Marius Țeicu. Participă la Festivalul de Muzică Ușoară de la Mamaia’87 (26 – 30 august), cu melodiile „Cu tinerețea în suflet” (Dan Beizadea/Viorela Filip) și „Hai vorbește!” (Aurel Manolache/Sașa Georgescu). Într-una din serile Festivalului, Loredana este prezentă cu un recital. Loredana afișează un ruj de buze de o culoare stridentă „nedemnă pentru niște tinere comuniste”.

„Îți citesc în ochi”, „Măcar o clipă”, „Tu și eu” și „Să-ți spun adio”, compuse tot de Adrian Enescu, sunt alte patru șlagăre ale Loredanei, lansate în 1987. Înregistrează împreună cu Dida Drăgan, Aura Urziceanu, Elena Cârstea, Gabriel Cotabiță, melodia „Voi, oameni de mâine” (muzica: Anton Șuteu).

La piesa „O inimă de 16 ani” s-a realizat și primul videoclip din cariera Loredanei, regizat și filmat de Cătălin Cățoiu. Adrian Enescu îi propune Loredanei realizarea unui întreg album. Așa s-a născut albumul „Bună seara, Iubito!” (cu piese compuse de Adrian Enescu, pe versurile lui Lucian Avramescu), înregistrat în 1987 și apărut în 1988 la casa de discuri Electrecord. Inițial proiectul fusese gândit pentru o altă solistă. Adrian Enescu tocmai descoperise o fată care cânta rock, Sorina Moldvai, cu care a imprimat șase piese ce au devenit materialul muzical pentru albumul care s-a numit „Bună seara, iubito”. Se întâmpla în 1986. De îndată ce proiectul a fost finalizat, Sorina a fugit din țară și înregistrările nu au mai ieșit pe piață. Un an mai târziu, Adrian Enescu o remarcă pe Loredana Groza. „Am luat legătura cu ea, a venit la mine acasă și am înregistrat mai întâi două piese, apoi tot proiectul, care includea, evident, și «Bună seara, iubito». Eu deja lucrasem cu Sorina (care pur și simplu a improvizat linia melodică care ulterior a devenit faimoasă) deasupra imprimării cu vocea lui Pino (n.r. – Ion Caramitru). În două zile, am tras «n» variante cu Loredana, dintre care am ales-o pe cea care se știe”, își aduce aminte Adrian Enescu. Înregistrările au fost făcute în casa compozitorului, care își amenajase propriul studio, dotat cu toate echipamentele necesare, aduse din străinătate.

În 1988 s-a realizat cel de-al doilea videoclip la piesa „Îți citesc în ochi”. La concursul „Melodii’87”, Loredana participă cu melodiile „Îți citesc în ochi” și „Măcar o clipă” (ambele compuse de Adrian Enescu) care câștigă Premiul CC al UTC. În prima seară a concursului, Loredana susține un recital de mare succes. În luna martie, Loredana efectuează un turneu în Polonia cu Gabriel Cotabiță și formația Holograf. Loredana este interzisă pe postul național de televiziune (din acest an și până la evenimentele din decembrie 1989, Loredana apare foarte rar la Televiziunea Română, singurul canal tv de atunci).

Este lansată piesa „Bună seara, iubito!”, cântată în duet cu Ion Caramitru, care are un succes cu mult peste așteptări și este considerat cel mai celebru șlagăr al Loredanei. Piesa a fost interzisă șase luni, din cauza versurilor șocante, puternice, prea directe pentru acele vremuri. „Cei de la Electrecord și Radio nu au vrut să imprime și să difuzeze discul în forma propusă de mine și mi-au cerut să schimb textul. Nu am fost de acord și le-am zis că mai bine țin piesele în sertar decât să le modific. Toate melodiile de pe acel disc erau pe versurile lui Lucian Avramescu, pe care îl admir și îl respect foarte mult”, povestește Enescu. Poetul, care pe atunci lucra la „Scânteia tineretului”, a stârnit un mic iureș și piesa a început să fie difuzată la radio, dar numai după 12:00 noaptea. Doar pentru o scurtă vreme, deoarece a fost iarăși interzisă. În acest timp, Loredana mergea în concerte prin toată țara și cânta „Bună seara, iubito”, alături de celelalte cinci piese semnate de Adrian Enescu. „Așa a devenit cunoscută: nu prin radio, nu prin televiziune, nu prin disc. Abia în 1988, după ce cântecul devenise celebru în sălile de spectacole, mi-au dat voie să imprim vinilul. S-a vândut într-un tiraj demențial pentru acele timpuri. La televiziune a apărut abia la sfârșitul lui ’88”, spune compozitorul. Bună seara, iubito a avut parte și de recunoaștere internațională. Asociația Posturilor de Radio din Europa, cu sediul în Olanda, l-a premiat pe Adrian Enescu pentru „Bună seara, iubito” – „Cântecul inovativ al anilor ’80-’90″, în 2001. „Bună seara, iubito” a făcut mari furori și încă mai face, dar nu sunt un om care să trăiască din amintiri”, spune Adrian Enescu.

În vară este lansat, la casa de discuri „Electrecord”, albumul de debut al Loredanei „Bună seara, iubito!”. Deși albumul nu a fost promovat pe postul național de televiziune iar la Radio nu era difuzat decât la ore târzii, acesta a avut un succes fulminant, fiind vândut în peste 1 milion de exemplare, un record absolut de vânzări. Participă la Gala Festivalului Internațional de Șlagăre de la Dresda în R.D.Germană, unul din cele mai apreciate festivaluri de muzică ușoară din estul Europei unde interpretează „Îți citesc în ochi” (Adrian Enescu) și „Nu pot trăi fără dor” (M. Țeicu). A efectuat turnee în R.D.G.- fosta Republică Democrată Germană (cu trupa Romanticii, într-un turneu de 2 luni), Bulgaria, Polonia, toate recitalurile susținute fiind live. La cea de-a XXI-a ediție a “Festivalului Tinereții de la Amara” (Ialomița), desfășurat în perioada 4 – 7 august, Loredana susține un recital.

Participă la Festivalul de Muzică Ușoară de la Mamaia’88 (31.08 – 4.09) cu melodiile „Nu te cred” (Aurel Manolache/Sașa Georgescu) – locul III la Creație și „Poate dragostea” (Mihai Grigoriu/Romeo Iorgulescu). Loredana este prezentă în cadrul Festivalului și cu un recital. Loredana este prezentă pe albumul eponim al lui Mihai Pocorschi, cu piesa „Pentru voi” (muzică și text Mihai Pocorschi), cântată cu Mihai Pocorschi, Doina Matei, Ioan Luchian Mihalea și Grupul „Song”. În luna noiembrie, Loredana susține un recital la cea de-a IX-a ediție a Concursului Interjudețean de Muzică Ușoară „Stelele Cetății”, desfășurat la Deva.


Citește mai mult: ro.wikipedia.org

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!