in

Unic în Europa: Muzeul Aurului din localitatea Brad, România

Simbol al orașului Brad din județul Hunedoara, Muzeul Aurului este unic în Europa și al patrulea în lume după cele din Columbia, Taiwan și Peru. Are în vitrinele sale peste 1.300 de exponate din aur nativ şi mai mult de 1.000 de eşantioane minerale. Valoarea acestor piese este inestimabilă.

„Aş putea spune că la Muzeul Aurului din Brad se află cele mai valoroase cinci kilograme de aur din lume, pentru că aurul pe care îl vedem aici arată aşa cum a fost scos el din adâncuri, prin munca miilor de mineri care au trudit în zăcământul de la Mina Barza, vreme de sute de ani. Cu siguranţă, aici se pot vedea exemplare din cel mai frumos aur din lume”, declara pentru agerpres în 2013, primarul municipiului Brad, Florin Cazacu.

Muzeul a fost înființat în 1896, adunând în timp cea mai mare colecție de piese din aur nativ din Europa. Dar, prin diversitatea si complexitatea sa, colecţia mineralogică din Brad, cunoscută sub denumirea de Muzeul Aurului, este unică pe mapamond. Cele mai importante sunt exponatele cu aur nativ, originare din Munții Metaliferi, o grupă montană a Munților Apuseni aparținând lanțului muntos al Carpaților Occidentali.

Printre  formele cele mai spectaculoase ale aurului nativ expuse în această colecție se remarcă cele denumite steagul dacilor, șopârlele din aur și un cristal pentagonal, unic în lume.

„Niciunul din exponate nu a fost prelucrat de vreun meșter aurar sau bijutier, acesta fiind unul dintre elementele speciale care definesc unicitatea Muzeului.”

Muzeul a fost renovat timp de 5 ani și redeschis publicului în decembrie 2012.

„Muzeul este simbolul mineritului aurifer din România. Prima atestare a Muzeului Aurului apare într-un document din anul 1912, notă care poartă semnătura unui vizitator. Muzeul deţine eşantioane recoltate de geologi şi mineri care au lucrat în diferite exploatări din Munţii Metaliferi. Circa 80% dintre eşantioane provin din zona Brad – Ruda, Musariu, Valea Morii şi Brădişor, acestea fiind prezentate aşa cum au fost scoase din subteran. Specialiştii afirmă că există date conform cărora de la Mina Barza a fost produsă circa un procent din cantitatea de aur existentă în lume. Mina a fost închisă în anul 2006.” declara pentru agerpres în 2013, primarul municipiului Brad, Florin Cazacu.

Exponatele sunt organizate pe categorii. Unele minereuri au fost identificate în România pentru prima dată în lume și conțin aur aflat în diverse combinații cu alte minerale sau combinații chimice.


Sursă: http://www.cunoastelumea.ro/

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!