in

Untura de porc – delicatesă tradițională

Untura conține o cantitate mare de acid oleic, care previne depresia, reglează producția de hormoni, aduce echilibru la nivel tiroidian, previne apariția cancerului, în special cancerul la sân. Aceasta mai conține retinol, seleniu, potasiu, fosfor, calciu, vitamina E etc.

În căutarea dietei și stilului de viață perfect, grăsimile animale au fost și încă sunt criticate de către nutriționiști. Cu toate acestea, sunt specialiști care nu evită să vorbească despre proprietățile benefice nebănuite ale unturii de porc, pe care o așază în categoria celor mai sănătoase alimente din casele românilor.

Inițial suntem tentați să credem că, fiind bogat în grăsimi, acest produs ar dăuna organismului. În realitate, untura de porc ocupă locul al doilea loc, după uleiul de măsline, la capitolul grăsimi monosaturate despre care se spune că sunt cele mai sănătoase tipuri de grăsimi saturate.

Untura conține o cantitate mare de acid oleic, care previne depresia, reglează producția de hormoni, aduce echilibru la nivel tiroidian, previne apariția cancerului, în special cancerul la sân. Aceasta mai conține retinol, seleniu, potasiu, fosfor, calciu, vitamina E etc.

Cantitățile mici de grăsime sunt de folos pentru inimă și vasele de sânge, reglează contrac­țiile musculare ale organelor interne, inclusiv ale mușchiului cardiac, și sprijină tonusul vascular. Slănina sau untura încetinește și intoxicarea alcoolică. Prin acoperirea pereților stomacului cu grăsime se creează un pansament gastric care previne absorția rapidă de alcool. Grăsimea de porc este utilizată pe scară largă în medicina populară, încă din timpuri străvechi. Ea se folosește ca remediu pentru dureri articulare, mastită, eczemă, dureri de dinți, pinten osos etc. 

S-a dovedit că slănina întă­rește sistemul imunitar, aceasta se datorează acidului arahidonic care favorizează scăderea colesterolului, îmbunătă­țește funcțiile de protecție ale organismului și, de asemenea, este necesar pentru producerea compușilor chimici responsabili de răspunsurile imune și reacțiile inflamatorii.Slănina de porc se poate consuma în stare proaspătă sau adăugată în alte mâncăruri, iar untura se poate folosi și la prepararea unor prăjituri sau aluaturi.

Untura de porc a fost folosită în bucătăriile din întreaga lume inainte de 1900. În ultimul timp aceasta a încetat să mai fie folosită, deoarece se spune că nu este benefică sănătății. Când vine vorba de determinarea stabilității unei grăsimi, totul se rezumă la chimie. Grăsimile saturate au legaturi unice intre toate moculele de carbon ale lanțului de acizi grași. Din acest motiv sunt cele mai stabile termic. Acest lucru se datorează faptului că legăturile unice sunt greu de rupt.

Grăsimile mononesaturate au o legatura dublă, inlocuind o singură legatură din lantul de carbon, acestea fiind instabile și se rup la caldură. Cele mai instabile grasimi sunt cele polinesaturate, deoarece au numeroase legături duble in lantul de carbon. Cand legaturile din grăsimile mononesaturate sau polinesaturate se rup, acidul gras se oxideaza.

Grăsimile oxidate sunt daunatoare sănătății deoarece acestea generează radicali liberi, care deterioreaza celulele. In timp ce in mod inevitabil avem unii radicali liberi in corpul nostru, ar trebui să reducem la minim aceste molecule dăunătoare pentru a ne proteja sănătatea.

Conform Mary Enig, compozitia unturii este de: 40% grăsimi saturate, 50% grăsimi mononesaturate si 10% grăsimi polinesaturate. Procentul mare de grăsimi saturate din untura protejeaza grasimile mono si polinesaturate de oxidarea la caldură. Din acest motiv untura de porc este excelentă pentru gătit si coacere.

Spre deosebire de uleiurile vegetale care sunt extrem de procesate, untura procurată de la crescători locali de porci este 100% naturală. De la un porc de aproximativ 100 de kg se poate obține 8-9 kg de untură. Dacă carnea este prăjită în untură, aceasta devine mai fragedă și are un gust mai delicios. Puiul sau rața prăjită în untură devin mai crocante și îți vor încânta papilele gustative cu aroma lor. Untura este ideală și la prepararea ouălelor, cartofilor prăjiți, dar și la prăjirea gogoșilor. Dacă folosești untură la prepararea gogoșilor, acestea vor deveni mai pufoase.

Un alt aspect important al unturii este că aceasta nu alterează gustul alimentelor și nu are miros.Sperăm ca cele trei motive de mai sus să te convingă să realizezi beneficiile unturii și să nu eziți să o folosești la gătit în locul uleiurilor vegetale.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!