in ,

Valea Zălanului

„Eu cred că veșnicia s-a născut la satAici orice gând e mai încet, și inima-ți zvâcnește mai rar”

Înțelesul versurilor a prins contur în timpul vizitei noastre la Casa de Oaspeți a Prințului Charles de Wales, din Valea Zălanului, județul Covasna. Poate că până să ajungem acolo nu înțelegeam cât de norocoși suntem, ca popor, să avem un loc autentic în România, care să păstreze aproape intact esența vieții.

E atât de ușor să te pierzi și să te redescoperi într-un loc precum Valea Zălanului. Gândurile ne erau întrerupte doar de zăpada care scârțâia sub picioarele noastre, în timp ce ne apropiam de inima satului. În fața școlii am întâlnit câțiva copii cu obrajii roșii de frig, care ne-au privit curioși până ne-am îndepărtat. Ulița satului ducea direct spre punctul nostru de interes, un loc rupt de civilizație în cel mai bun sens posibil.

Este vorba despre prima casă construită în sat, donată mai târziu familiei Kálnoky. Aceeași familie care a înființat fabrica de sticlă din Valea Zălan, moment care a stat la baza formării satului, numărând pe atunci doar șase familii.

În prezent, cele 80 de gospodării adăpostesc nu mai mult de 120 de persoane, printre care se numără doar cinci copii care merg la școală. „Familia Kálnoky este foarte apreciată în sat, și tot contele este cel care l-a adus pe Prințul Charles de Wales în această zonă”, ne mărturisea managerul celor două Case de Oaspeți din Valea Zălan și Micloșoara.

Refugiul moștenitorului tronului Regatului Unit, locul în care acesta revine în fiecare primăvară, este prima casă pe care a cumpărat-o și renovat-o în sat.

„Lângă casă este grajdul, transformat într-un salon unde se servește masa. Tot aici, la etaj, prințul are un loc de unde obișnuiește să admire natura și animalele”, a adăugat acesta. Susținător al păstrării patrimoniului cultural românesc, prințul a decis ca ansamblul de case pe care acesta le deține în România să fie deschise spre cazarea turiștilor din întreaga lume.

Casa de oaspeți, devenită punct turistic în Europa

Prin intermediul aceluiași manager, am pătruns în câteva dintre camerele pentru care turiștii plătesc până la 150€/persoană, la care se mai adaugă 120€, dacă  aceștia doresc un sejur complet, cu excursii și experiențe inedite.

Camerele sunt decorate tradițional, cu baie proprie și încălzire, fiecare având același ceas, imposibil de trecut cu vederea datorită culorilor și modelului clasic care-l definesc. Autenticitatea locului stă și în faptul că accesul la internet și televiziune nu este posibil, astfel realizându-se deconectarea de cotidian. Trebuie menționat că orice doritor poate locui chiar și în camera în care doarme Prințul Charles în Valea Zălanului.

Cu toate că nu apare pe site-urile de booking, Casa de Oaspeți din Valea Zălan beneficiază de cea mai bună promovare prin intermediul Prințului Charles. Printre publicațiile străine care menționează casa drept obiectiv turistic se numără și The Telegraph și Vanity Fair. Astfel, 90% din turiști sunt britanici, în timp ce doar 5% sunt români.

Am rămas impresionați de mult modul în care se conservă totul în Valea Zălanului, de la piesele de mobilier până la stilul de viață, simplu și firesc. În fiecare cameră, motivele tradiționale, veiozele de la marginea patului sau cărțile din rafturi erau detaliile care făceau diferența.


Sursa: zigzagprinromania.com

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!