in ,

Vama Buzăului – probabil cea mai curată şi frumoasă zonă din România

Deşi obişnuiam să fiu o optimistă incurabilă şi o iubitoare înfocată a excursiilor si vacantelor din Romania, în ultima vreme lipsa de organizare, gunoaiele şi gălăgia mi-au cam tăiat din avânt. Doar vara asta am am avut vreo trei weekend-uri consecutive în care m-am dus cu speranță în păduri, pe marginea lacurilor ori a unor râuri, în locuri deloc faimoase, şi m-am întors cu câte un sac de gunoi în plus (a trebuit să strâng ambalajele altora din jurul taberei noastre), plină de nervi din cauza mizeriei şi a muzicii date la maxim. Pe de altă parte, Austria şi Elvetia m-au fermecat, îmi place la nebunie cum pun ei regiunile naturale în valoarea fără să le ia din farmec, fără să le strice. M-am întors din străinătate mereu ca după o cură de aer curat, de linişte dar şi plină de ciudă că nu avem şi noi mai multe astfel de locuri. Există dar am impresia că suntem mereu într-o căutare continuă de comori.

Schimbarea vine şi de la noi. Nu ar exista albii de râu îmbâcsite dacă nu am arunca gunoaie, nu ar fi zeci de vetre de foc dacă am înceta să le facem, nu ar fi gălăgie în păduri dacă nu am aduce boxele cât portbagajul şi dacă nu am încinge petreceri până în zori în locuri în care alții se relaxează. Bineînțeles, şi autoritățile au rolul lor în această poveste: e nevoie de coşuri de gunoi, de personal permanent de administrare, de indicatoare, reguli, amenzi şi implicare.

Partea bună a acestui început sumbru de articol este că există astfel de locuri curate şi îngrijite în România iar noi încercăm  să le promovăm aşa cum merită şi să încurajăm astfel de inițiative locale.

Un astfel de loc este Vama Buzăului din județul Braşov, care, dacă nu mă înşel, a apărut pe harta turistică de puțin timp. La poalele munților Ciucaş, pe partea opusă celei arhicunoscute, cu Cheia şi Muntele Roşu, Vama Buzăului e o comună ce se întinde de-a lungul râului Dălghiu care se varsă în râul Buzău. Vezi harta aici.

De ce Vama Buzăului

Vama Buzăului e printre puținele locuri din România în care se simte implicarea responsabilă a autorităților locale. Am înțeles de la localnici că primăria a făcut eforturi majore în acest sens. Zona e foarte curată, sunt coşuri de gunoi la tot pasul, indicatoare turistice ce nu te lasă să orbecăi, bănci din lemn pe care să poposeşti, locuri special amenajate pentru picnic şi atracții turistice puse în valoare. Pe lângă asta, peisajul e minunat, sunt dealuri înalte cu păduri colorate la început de toamnă, pârâiaşe curate, câteva pensiuni faine, fânețe, gospodării întinse, păstrăvării şi drumuri pietruite accesibile cu maşina. Localnici şi prieteni care au vizitat zona în toiul verii mi-au spus că sunt mulți turişti în zonă în timpul vacanței de vară iar până în septembrie drumul a fost plin de gropi. La început de octombrie eu am găsit zona foarte liniştită şi drumul a fost reparat, arată ca şi cum ar fi fost pregătit de asfaltare.

Cum ajungi

Deşi e în județul Braşov şi locul pare a fi accesibil rapid în weekend, aglomerația de pe DN1 poate să îngreuneze un pic drumul. În perioadele libere, pe ruta Bucureşti – Ploieşti – Valea Prahovei – Săcele – Vama Buzăului poți face trei ore şi un pic pe drum. Noi am ales cea mai liberă variantă în toiul nopții: Bucureşti – Ploieşti – Vălenii de Munte – Cislău – Nehoiu – Siriu – Vama Buzăului – Pastel Chalet (unde am avut cazarea) şi am făcut 4 ore în maşină.

Ce vezi

Zona e ofertantă pentru un weekend, ba chiar și pentru o minivacanță de câteva zile în natură. Mi-ar plăcea să mă întorc la iarnă, am auzit că drumul e accesibil și priveliștea e tare faină iar în primăvara viitoare mi-ar plăcea să stau acolo două-trei nopți cu cortul, pe malul râului. Într-un weekend în Vama Buzăului, poți să faci un traseul spre vârful Ciucaș ori altele mai scurte, poți să mergi la Cascada Urlătoarea, să vizitezi Rezervația Valea Zimbrilor, ruinele capelei catolice, vechiul pichet de grăniceri sau tabăra de sculptură. Nici nu trebuie să planifici prea multe, doar mergi acolo și vei găsi indicatoare și panouri informative care să te îndrume. La plecare, dacă mergi spre Brașov, oprește în Prejmer și Hărman să vizitezi bisericile fortificate.

Rezervația Valea Zimbrilor e atracția principală pentru mulți în Vama Buzăului. Rezervația a luat ființă în 2008 ca parte a unui proiect de dezvoltare turistică a zonei și exista planuri de extindere. Este cea mai nouă rezervație de zimbri din România, are 37 de zimbri, cei mai mulți dintre ei s-au născut aici. Biletul de intrare costă 5 lei/persoană iar vizita durează aproximativ jumătate de oră. Bineînțeles, poți să petreci acolo și mai mult timp, la umbră pe bancuțe sau pe malul râului. Cerbul Petrică (cel cu coarnele pufoase) va fi bucuros să-ți țină companie. Rezervația are și un site oficial dar conține doar o poza.

Cascada Urlătoarea. Când am auzit prima dată de Cascada Urlătoarea, m-am gândit instant la faimoasa din Bucegi, la care se ajunge ușor din Bușteni. Ei bine, există și în Vama Buzăului o Urlătoare, ba chiar două, la distanță de câteva minute una de alta. Au ceva special aceste Urlătoare. Apa țâșnește constant din piatră iar sub perdeaua de apă, roca are o culoare roșiatică și textură calcaroasă. Ce mi s-a mai părut interesant este că poți să mergi efectiv pe cascadă, piatra nu este alunecoasă. Zona cascadelor e amanajată cu locuri de picnic, mese cu bănci din lemn, tomberoane pentru gunoi. E ușor de ajuns la cascade, sunt indicatoare la fiecare cotitură.

Munții Ciucaş sunt preferații mei când vine vorba de ture de o zi ori de weekend. Sunt accesibili, spectaculoși, traseele sunt ușoare, priveliștea e minunată. Am fost până acum de trei-patru ori în Ciucaș dar de fiecare dată am urcat din pasul Bratocea sau Muntele Rosu. Habar nu aveam de traseele dinspre Dălghiu – Vama Buzăului. La fel ca mine, se pare că nu mulți știu și într-un weekend cald și însorit nu am văzut picior de munțoman pe acolo.

Unde stai

Nu sunt foarte multe opțiuni de cazare în zonă dar ai de unde alege. Eu aveam de ceva timp pe lista de dorințe Pastel Chalet, o pensiune foarte chic decorată și cu gazde primitoare. Fiecare cameră are un decor specific și nume ce dau tonul micilor detalii de pe pereți, mobilier ori țesături: Camera Florilor, Camera Viselor, Camera Romantică. Noi am stat în Camera Borangic care e foarte luminoasă, elegantă dar cu detalii tradiționale. Bag de seamă că Pastel Chalet este o atracție mare pentru familiile cu copii, gazdele organizează tot felul de weekend-uri cu activități ce li se adresează. Aruncați un ochi pe lista evenimentelor de pe pagina lor de Facebook.

După o săptămână de locuit și lucrat într-un oraș mare, plin de praf, cu trafic aglomerat și oameni care se uită mai mult în telefon sau pur și simplu în jos, o excursie în natură e antidotul meu. Cura funcționează cu atât mai mult când dau de un loc precum Vama Buzăului: cu aer curat, peisaj montan și liniște. În plus, mă bucur enorm de fiecare dată când descopăr un astfel deloc îngrijit și pregătit să primească vizitatori. Vama Buzăului e pentru mine o comoară abia descoperită, pentru care nu a trebuit să sap în praf și gunoaie ca să o găsesc, ea mă aștepta acolo semeață și bucuroasă de musafiri. Vizitați astfel de locuri. Fără să lăsați urme.

Pastel Chalet, un loc de poveste, un loc de evadare, Muntii Ciucas, Judetul Brasov, un loc poveste.

Sursa: travelgirls.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!