in ,

Ziua Internațională a Sănătății și Securității la Locul de Muncă

În fiecare an, la 28 aprilie, sărbătorim împreună Ziua Internațională a Sănătății și Securității la Locul de Muncă.

Organizatia Internationala a Muncii (OIM) a declarata aceasta zi cu scopul de a promova prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale la nivel mondial, aceasta fiind o campanie de constientizare menita sa atraga atentia, la nivel international, asupra tendintelor din domeniul securitatii si sanatatii in munca si asupra amplorii accidentelor legate de munca, a bolilor profesionale si a accidentelor mortale la nivel mondial.

Declararea zilei SSM are drept scop promovarea unei culturi de prevenire in domeniul securitatii si sanatatii, la nivel mondial, care implica toate partile interesate.
Organizatia Internationala a Muncii estimeaza ca, anual, peste 313 milioane de lucratori sufera accidente urmate de incapacitate temporara de munca si se produc aproximativ 160 milioane de cazuri de imbolnaviri profesionale.

In urma accidentelor de munca si si a practicilor incorecte de munca, se estimeaza ca, in fiecare an, se produc peste 2,3 milioane de decese, din cauza accidentelor de munca si vatamarilor profesionale, o cifra alarmanta, fiind comparabila cu numarul de victime dintr-un razboi de avengura intre natiuni.

Pe baza acestor estimari ale Organizatiei, se apreciaza ca in fiecare zi se produc aproximativ 6.400 decese ca urmare a accidentelor de munca si a bolilor profesionale si ca, zilnic, aproximativ 860.000 lucratori sunt vatamati la locul de munca.

Aceasta cronica neagra a vatamarilor in munca poate fi evitata, prin constientizarea tuturor cu privire la necesitatea implementarii unor masuri eficiente de prevenire si protectie la locurile de munca.
In acest sens, institutiile abilitate din Romania, impreuna cu specialistii SSM organizeaza ample campanii de informare a angajatorilor si a personalului angajat cu scopul de informare si instruire cu scopul de prevenire a accidentelor de munca.


Sursa: rivertrade.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!