Astăzi este Ziua Veteranilor, ziua în care ne amintim de eroi, îi cinstim și le mulțumim pentru sacrificiul lor. La 11 noiembrie este celebrată Ziua Veteranilor, dată ce marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial.
Din 2014, România marchează această zi în urma adoptării Legii 150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.
În completarea Articolului 6 a fost introdus un nou articol, care prevede că ”în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, pe 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naţionale”.
Semnificaţia acestei zile este legată şi de faptul că, la 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, iar sergentul major Mihail-Anton Samuilă a fost rănit, în zona localităţii Spin Puldac, situată în apropierea graniţei Afganistanului cu Pakistanul.
Iosif Silviu Fogoraşi a fost primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan, iar Mihail-Anton Samuilă a murit trei zile mai târziu, la 14 noiembrie, într-un spital de campanie din Bagram. Cei doi au fost înaintaţi, post-mortem, la gradul de sublocotenent, fiind decoraţi cu ”Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
Această zi este celebrată simbolic şi ca un omagiu pentru recunoaşterea sacrificiului militarilor în misiuni în afara graniţelor naţionale.
În perioada 1996-2017, România a pierdut 29 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 180 au fost răniţi.
Aproximativ 40.000 de militari au asigurat încadrarea detaşamentelor dislocate în Afganistan, Irak, Balcanii de Vest ori în alte misiuni din Africa sau Europa.
Noi, generațiile, le mulțumim și le promitem, de la an la an, că le suntem alături. La rândul lor, an de an, în preajma aceluiași 29 aprilie, veteranii ne spun, iar și iar grijile și problemele lor. Care rămân aproape constante. Spre deosebire de ei, tot mai puțini și mai greu deplasabili. Chiar și așa, veteranii celui de Al Doilea Război Mondial rămân cu demnitate în prima linie de front al vieții.