in , ,

46 de ani de la DEZASTRUL de la Satu Mare. Bilanț tragic: 56 de morți. Ceaușescu, în cizme de cauciuc, i-a amenințat pe șefii partidului

În 13 mai 1970, autoritățile județene din Satu Mare încercau să liniștească populația județului. La MIRA Satu Mare, în 13 mai, la ora 17,00 abia se atingea cota de atenție de 510 cm, cu o prevedere de creștere la 700 cm în următoarele 24 de ore. Ziarele locale anunțau că în județ e liniște, iar ”Comandamentul județean a luat măsuri de precauție…”. Autorităţile au trimis, seara, prin oraş, o maşină cu difuzor să liniştească poporul în sensul că oraşul nu este ameninţat, deci să stea liniştiţi.

Puhoiul a invadat orașul în doar câteva minute

Dezastrul avea să se producă în 14 mai, la ora 12,00. Digul din satul Cucu avea să cedeze, iar puhoaiele au inundat orașul cu o viteză de 36 km pe oră! Două treimi din municipiul Satu Mare era acoperit de apă. Se întrerupe furnizarea energiei electrice, orașul e paralizat.

56 de oameni şi peste 20.000 de animale a ucis Someşul în data de 14 mai 1970. Alte câteva mii de sătmăreni şi-au pierdut agoniseala, după ce apele învolburate au acoperit o treime din judeţ şi mai bine de jumătate din oraşul Satu Mare. În cifre seci, pierderile suferite de populaţie au fost estimate de autorităţile de atunci la 259 de milioane de lei. Potrivit albumului „Epopee pe Someş“, în industrie pierderile au fost de 77 de milioane de lei, la care se adaugă 6,4 milioane de lei pierduţi în construcţii, 6,2 milioane de lei în transporturi şi peste 64 de milioane prin oprirea activităţilor de producţie.

Mai mulţi oameni, majoritatea militari, circulau cu bărci şi felinare să salveze ce s-a mai putut salva. Unii au fost găsiţi în mijlocul apelor, dar urcaţi în copaci, de unde strigau în gura mare să fie salvaţi. De fapt, întregul oraş era pe străzi, cuprins de jale, speriat, agitat la culme, încercau să dea un ajutor oricui şi, oriunde dar, în final, dezastrul a fost groaznic: pe lângă distrugerea cartierului, 56 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Adăpostiţi în şcoli şi spitale

Echipele de pompieri au fost ajutate de sute de sătmăreni. Unii au oferit refugiu familiilor sinitrate, alţii au adunat pături, haine, apă potabilă şi mâncare pentru aceştia. Soţiile ofiţerilor şi subofiţerilor au împărţit alimente şi pături călduroase celor cazaţi în şcolile şi spitalele din municipiu.

În 17 mai, Nicolae Ceauşescu a venit în Satu Mare şi, încălţat în cizme de cauciuc, a parcurs prin apă drumul până la sediul Consiliului judeţean, unde, furios la culme, i-a certat şi ameninţat pe liderii județeni.

În doar patru zile, printr-un efort enorm, cele mai mari fabrici din Satu Mare își reiau activitatea, iar în județ ajung mii de tone de alimente.

Apoi, într-un singur an în Satu Mare se vor construi 3.275 apartamente și 870 de case.

Sursa: http://www.voceatransilvaniei.ro/44-de-ani-de-la-dezastru-de-la-satu-mare-bilant-dureros-56-de-morti-720-milioane-lei-pagube-ceausescu-cizme-de-cauciuc-amenintat-pe-sefii-partidului-galerie-foto/

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!

17 Comments

  1. EU AVEAM O LUNA SI CEVA SI MAMA MEA SE AFLA CU MINE IN BRATE IN GARA DIN SATU MARE PENTRU A CALATORII SPRE TIMISOARA CANE ERAM MICA MAMA IMI POVESTEA TOT TIMPUL CA SA NU UIT CE S-A INTAMPLAT ATUNCI SI CATI OAMENI AU RAMAS FARA CASE SI SI AGONISEALA DE O VIATA

  2. Fiind militar in termen la granicerii din Sighetul Marmatiei,am participat la munca pentru reconstructie si curatarea orasului de mizeria adusa de ape.A fost un dezastru acolo

  3. Cati din conducatorii de azi ar face asa ceva…???Parca vad fotografia cu Ponta si un alt nemernic in barca trasa de militari. Si oamenii erau mai buni atunci.UE ne-a trebuit…ue avem.

  4. Aproape ce mi-e dor de Ceausescu. De ce nu avem voie sa vorbim de Ceausescu? Ce ne facem cu art.30 din Constitutie? In putinele clipe de luciditate sau intre diferite furturi nu vor sa fie comparati cu Ceausescu pentru ca nu au nici o sansa sa-i treaca inainte. E cum a spus Nicu in data de 22 dec ’90 „Voi nu veti fi in stare nici sa zugraviti ceeace a construit tata”