in

7 fructe de toamnă pe care le poți include în alimentație în această perioadă

În timp ce vara este asociată cu distracție, vreme însorită, vacanțe și călătorii, toamna poate avea o imagine mai puțin feerică, simbolizând sfârșitul unei etape a anului pline de vitalitate. Totuși, culorile toamnei sunt considerate de o frumusețe greu de egalat, iar acest anotimp este cunoscut pentru productivitate.

„Toamna se numără bobocii”, spune o zicală foarte cunoscută în țara noastră, simbolizând faptul că în această perioadă din an se face o analiză a nivelului de belșug. Dincolo de recoltele de toamnă în agricultură, oamenii – fie ei și din mediul urban – se bucură de fructele de sezon, prezente pe tarabele din piețe și pe rafturile magazinelor.

În diverse articole de pe website-uri de specialitate medicală și nu numai, se recomandă consumul cât mai variat de fructe, ținând cont și de acest caracter sezonier. În plus, o astfel de abordare nu este recomandată doar din motive de sănătate, ci și dintr-o perspectivă modernă a sustenabilității: fructele care se culeg în plin sezon implică mai puține resurse față de cele care necesită transport din zone foarte îndepărtate sau față de cele coapte forțat.

Ce fructe de toamnă putem include în alimentație în această perioadă? Pe lângă fructele cunoscute zonei noastre climatice, există și fructe exotice, care pot să fie aduse însă din zone apropiate nouă precum Grecia, Spania, Italia sau Turcia. Iată mai jos 7 exemple relevante:

Mere

Alături de banane, merele se află în topul celor mai consumate fructe la nivel internațional. Grație metodelor de conservare, merele sunt disponibile tot timpul anului, însă acum, toamna, este plin sezon de mere proaspăt culese! Deși sunt bogate în zaharuri, merele conțin și multe fibre, ceea ce determină un indice glicemic redus. Aportul de antioxidanți este foarte apreciat. În cultura internațională, consumul zilnic de mere este asociat cu sănătatea. Mai nou, chiar și unele fast-food-uri au inclus în meniu mere, ca alimente neprocesate – o abordare inedită pentru această industrie.

Struguri

Un alt simbol al toamnei: culesul de struguri din vii. Acestea sunt printre cele mai cultivate fructe din lume, conținând vitamine, minerale și antioxidanți. Consumul de struguri protejează sistemul cardiovascular, ajută în procesul de detoxifiere, oferă energie și se spune că întârzie chiar îmbătrânirea vizibilă, căci protejează pielea. Datorită aportului de resveratrol, dar și de picnogenol, strugurii pot avea rol pozitiv asupra vederii.

Smochine

Aceste fructe sunt cu totul speciale: din punct de vedere tehnic, smochinele sunt niște flori inversate, care înfloresc în interior! Originar din Asia, smochinul a devenit un arbore cunoscut în zona Mediterană. În ultimele decenii, a ajuns să fie prezent în grădinile a tot mai multe gospodării din România, mai ales în zona Dobrogei. Cei care vin la mare pe litoralul românesc pot observa numeroși smochini în orașul Constanța și în împrejurimi.

Prune

La fel ca strugurii și merele, prunele vestesc sosirea toamnei. Se cultivă destul de mult în țara noastră, pentru consum în diverse modalități, inclusiv în rețete de deserturi. Alături de smochine, prunele sunt adesea uscate pentru a fi conservate pe termen lung. Printre beneficiile consumului acestor fructe se remarcă îmbunătățirea funcției digestive, susținerea sănătății oaselor și gestionarea nivelului de zahăr din sânge.

Prunele sunt o prezență obișnuită în diverse jocuri online, mai ales în cele simple de mobil precum Fruit Ninja. Există prune inclusiv în categoria de jocuri cu fructe pacanele, atât de populare pe platformele de cazinou licențiate pe plan local. De altfel, aceste sloturi video cu fructe sunt inspirate de primele variante ale jocurilor ca la aparate din cazinourile terestre.

Pere

Iată alte fructe clasice de toamnă, disponibile în diverse soiuri. Para este considerată o „rudă” apropiată a mărului, având un conținut foarte asemănător de nutrienți. Printre cele mai cunoscute tipuri de pere cultivate intensiv în ultimii ani se evidențiază perele Abate, perele Kaiser, perele Conference, perele Williams și perele Nashi.

Rodii

Rodia este fructul unui arbore din familiei Lythraceae. În mod obișnuit crește în zonele foarte calde, însă recent există cazuri documentate despre aclimatizarea în România. Rodiile sunt bogate în diverse vitamine și alte substanțe nutritive, mai ales vitamina C, potasiu și magneziu. Consumul de rodie poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și reducerea nivelului de zahăr din sânge, dar are și alte avantaje.

Kaki

De culoare galben – portocaliu – roșiatic, kaki este fructul unor arbori din familia Ebenaceae, genul Diospyros. În Europa, se cultivă în mod special în Spania și Italia, fiind importat în cantități tot mai mari și în țara noastră, la final de toamnă și început de iarnă. Kaki este cunoscut și sub denumirile de piersică japoneză, fruct divin sau hrana lui Zeus.

O alimentație echilibrată, cu cât mai multe elemente naturale, vegetale, este recomandată în mod public de medici, cercetători și instituții de specialitate. Acest articol nu reprezintă însă sfaturi directe cu privire la sănătatea personală, fiecare persoană fiind responsabilă de a se informa corect, adecvat, în funcție de situația sa individuală.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.