in

ATRACȚII ȘI OBIECTIVE TURISTICE IALOMIȚA

Județul Ialomița este situat în partea de sud-est a țării, în Câmpia Bărăganului, pe cursul inferior al râului Ialomița. Conform dovezilor arheologice care datează din paleolitic și a documentelor scrise (de mai târziu), acest teritoriu este o străveche vatră de locuire și cultură românească datorită condițiilor naturale prielnice.

Lacul Amara este unul dintre cele mai cunoscute și căutate obiective turistice din județul Ialomița, datorită peisajului deosebit dar, mai ales, pentru proprietățile curative pe care le are (nămolul negru din acest lac este bogat în sare și sulfați și este folosit pentru tratarea afecțiunilor reumatologice, dermatologice etc).

Ruinele cetății geto-dacice Helis (considerată a fi reședința celebrului conducător, Dromihete), Muzeul Agriculturii, Biserica de lemn ”Sfântul Nicolae”, Conacul Marghiloman și Mănăstirea ”Sfinții Voievozi” din Slobozia sunt alte obiective turistice din județul Ialomița, care merită a fi vizitate.

Stațiunea Amara din orașul Amara, județul Ialomița

Situata la 2 km de orasul cu acelasi nume si la 7 km de Municipiul Slobozia, Statiunea Amara se numara printre zonele preferate de turistii care isi doresc un sejur in care sa se poata bucura de tratamente balneare.

Principalul factor terapeutic natural este Lacul Amara. Apa lacului are un continut ridicat de sulfat, de clorura de sodiu si de magneziu. Gradul de mineralizare este 9.88 g/l. Namolul lacului este sapropelic, contine circa 40% substante organice si 41% substante minerale.

Climatul este continental de stepa, verile sunt calduroase si iernile sunt reci. Temperatura medie anuala se situeaza in jurul valorii de 22°C.

Indicatii terapeutice:

  • afectiuni reumatismale degenerative: spondiloza cervicala, dorsala si lombara, artroze si poliartroze;

  • afectiuni reumatismale inflamatorii: stari alergice articulare dupa reumatism articular acut sau dupa infectii de focar, spondilita anchilozanta;

  • afectiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrita scapulohumerala);

  • afectiuni postraumatice: redori articulare posttraumatice, recuperare dupa imobilizari in aparat gipsat, recuperari dupa operatii pe muschi, articulatii si oase, entorse si luxatii;

  • afectiuni neurologice periferice: pareze si paralizii posttraumatice ale membrelor, polineuropatii, sechele dupa poliomielita;

  • afectiuni ginecologice: metroanexita cronica, sterilitate secundara, insuficienta ovariana;

  • afectiuni asociate dermatologice si endocrine.

Proceduri:

  • bai si impachetari cu namol calde

  • cataplasme cu namol rece

  • cura interna de apa minerala

  • hidroterapie

  • electroterapie

  • aerohelioterapie

Mănăstirea Balaciu din comuna Balaciu, județul Ialomița

Biserica a fost construita din caramida, intre anii 1822-1825, de catre Neacsu Pitisteanu, al carui portret s-a pastrat mult timp in pictura interioara.

Planul bisericii este in forma de cruce, cu doua turle in stil romanesc (una frontala, iar cealalta deasupra naosului). Proportiile si forma zvelta a turlei naosului formeaza un ansamblu armonios ce ii dau un farmec aparte. Pridvorul deschis este ridicat pe 12 coloane placate cu piatra sculptata, legate intre ele prin arce.

O multime de sfinti, dintre care nu lipseste nici Maica Domnului, hramul manastirii, scene religioase din Vechiul Testament si Noul Testament, despartite prin motive vegetale si geometrice, desenate in culori vii, acopera peretii interiori ai bisericii.

In anul 2000, de sarbatoarea „Adormirea Maicii Domnului”, biserica a fost resfintita de catre Preasfintia Sa, Preasfintitul Parinte Damaschin, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, in prezenta unei multimi impresionante de credinciosi.

Prin toate aceste marturii istorice si frumuseti artistice, Manastirea Balaciu este una dintre cele mai convingatoare opere ale creatiei spirituale.

Casa memorială Ionel Perlea din comuna Ograda, județul Ialomița

Construitã la sfârsitul secolului XIX de Victor Perlea, tatãl muzicianului Ionel Perlea (1900-1970).

Functia actualã este de Casã memorialã, în administratia Centrului Cultural UNESCO “Ionel Perlea” – Ialomita.

Fundatia este de cãrãmidã, zidãria de cãrãmidã, învelitoare de tablã,10 încãperi, unde functioneazã o expozitie permanentã, cu obiecte care au apartinut marelui muzician.

A functionat drept depozit de îngrãsãminte, depozit de zarzavaturi, postã.

La 21 noiembrie 1983 a intrat în circuitul expozitional, iar în perioada 1996-1997 a fost restauratã de Muzeul Judetean Ialomita.

În anul 1969, dirijorul si compozitorul Ionel Perlea, care locuia la New York, SUA, si-a vizitat locurile copilăriei, în urma turneului pe care l-a întreprins în România.

Lacul Strachina din comuna Valea Ciorii, județul Ialomița

Lacul Strachina este situat pe Valea Ciorii, pe partea stanga a drumului DN2A Bucuresti-Constanta, in apropierea popasului Strachina.

Lacul se intinde pe o suprafata de cca. 1.000 ha, cu o lungime de 8.000 m si o latime de 220 m. Lacul este lipsit de curgere naturala spre Ialomita, fapt care conduce, in conditiile climatice uscate ale Baraganului la acumularea sarurilor spalate de apele de siroire in cuveta lacustra. Din punct de vedere fitogeografic, lacul se inscrie in subzona de vegetatie naturala a stepei mult modificata datorita agriculturii si pajistilor antropice, padurile lipsind de pe malul acestuia.

Zona prezinta o deosebita importanta ca habitat al pasarilor de apa: au fost identificate 26 de specii de pasari a caror conservare necesita desemnarea ariilor speciale de conservare, 42 de specii de pasari a caror conservare necesita o protectie stricta si18 specii de pasari de interes comunitar. Situl este important pentru populatiile cuibaritoare, in perioada de migratie si pentru iernat.

Bine de stiut:

Lacul este impartit, prin doua baraje construite pentru exploatarea in scop piscicol, in lacurile Strachina I, Strachina II si Valea Ciorii. In lacul piscicol, fauna acvatica cuprinde specii de pesti cu valoare economica.

Lacul Amara din orasul Amara, judetul Ialomita

Cu toate ca denumirea sa este destul de „amara”, lacul Amara este in realitate unul destul de sarat.

Nu de putine ori, turistii aflati in cautarea lacului Amara au confundat traseul, ajungand in judetul Buzau. In realitate, cel de care povestim, se afla situat in judetul Ialomita.

Dimensiunile lacului Amara sunt impresionante, acesta avand o suprafata de 132 hectare si o adancime de maxim 3 metri. Cu toate acesta, an de an procesul de evaporare al apei sarate este destul de ridicat, dimensiunile lacului diminuandu-se vizibil.

Datorita proprietatilor sale, lacul Amara gazduieste un complex balnear cu proprietati terapeutice dintre cele mai importante. Namolul gasit aici, dar si sarurile, clorurile, iodurile si bicarbonatii i-au marit proprietatile, lacul ajungand sa fie cunoscut atat de turistii romani, cat si de cei din strainatate, dornici de recuperare, proprietatile sale terapeutice fiind cunoscute inca din anul 1936.

Pana atunci locuitorii din zona cunosteau efectele pozitive ale lacului, utilizandu-l in recuperarile reumatismale.

Cercetarile stiintifice realizate de-a lungul timpului au condus catre denumirea de liman fluviatil al lacului Amara.

Bine de stiut:

Lacul se afla situat intre localitatea Slobozia si Buzau, in localitatea Amara.

Tratamentul include recuperarea unor afectiuni reumatismale, respiratorii, boli endocrine, dermatologice, boli ortopedice si articulare, afectiuni ginecologice sau chiar paralizii.


Sursa: locuridinromania.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!