Dat publicităţii cu puţin timp în urmă, raportul Biroului European de Statistică (Eurostat) aduce la lumină o serie de cifre cel puţin contradictorii.
Regiunile cele mai prospere ale continentului rămân, an de an, cam aceleaşi, modificările de la un raport la altul fiind minore. Inner London este în capul listei, cu un produs intern brut (PIB) pe cap de locuitor de 80.400 de euro/an, de peste trei ori mai mare decât media înregistrată de Uniunea Europeană (25.100 de euro/an) şi de peste zece ori superior celui din regiunea de nord-est a României (7.200 de euro/an), cea mai săracă zonă din UE. În spatele londonezilor, pe locurile imediat următoare, se situează Luxemburg şi Bruxelles, nivelul de trai din aceste oraşe nereprezentând vreo surpriză pentru nimeni.
Cea mai bogată zonă a României este, fără discuţie, cea din jurul Capitalei, regiunea Bucureşti – Ilfov având în aceste ultime statistici un PIB/locuitor de 30.700 de euro/an şi fiind singura zonă din ţară care se situează peste media UE. Comparând cifrele Bucureştiului cu rezultatele medii ale celorlalte ţări din Uniune, însă, ajungem la o surpriză de proporţii. Practic, în capitala României se trăieşte mai bine decât în Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia sau Spania!
Printre regiunile europene aflate mult sub Bucureşti – Ilfov în acest clasament se află, şi le enumerăm doar pe cele în care s-au stabilit mulţi români, Lazio, Catalunia, Berlin, Piemonte, Castilla şi multe, multe altele. Practic, dintre regiunile importante ale Europei, peste capitala României se află, în afara celor trei menţionate mai sus, doar Hamburg, Ile de France, Viena, Stuttgart, Bavaria, Lombardia şi Madrid.
Trebuie precizat faptul că toate aceste date sunt calculate luând în considerare unstandard european al puterii de cumpărare, care face, de exemplu, ca 500 de euro la Bucureşti să fie consideraţi echivalentul a 900 de euro la Madrid.
Şi-atunci, se pune întrebarea de ce pleacă totuşi românii din ţară, în condiţiile în care cifrele puse la dispoziţie de Uniunea Europeană indică pentru Bucureşti un nivel de trai mai bun decât în foarte multe zone ale continentului. E drept că toate celelalte regiuni de dezvoltare ale României sunt mult, mult mai jos în acest clasament, dar parcă totuşi ar fi mai uşor să te muţi la Bucureşti decât în Anglia, Spania sau Italia…
Sursa: ro.blastingnews.com