in

Căldările Zăbalei, atunci când natura se întrece pe sine

Unul dintre cele mai frumoase locuri din România se găsesc în Munții Vrancei, în locul unde râul Zăbala a creat în gresiile masive aici niște forme impresionante, cunoscute sub numele de Căldările Zăbalei. Arie protejată, Căldările Zăbalei nu se lasă ușor cucerite de turiști. De fapt, cei cu experiență spun că este un traseu extrem de greu, aproape imposibil de parcurs. Dar, în aceleași timp, frumusețea zonei compensează totul și se merită să ajungi aici pentru a admira o adevărată minune a naturii.

Monument al naturii

Frumusețea zonei, la care se adaugă și o floră și o faună ocrotită prin lege, este apreciată de turiștii care se încumetă să ajungă până aici. Căldările Zăbalei se află pe teritoriul comunei vrâncene Năruja, iar pentru a proteja locurile de aici, există și un cadru legislativ clar. Sunt 350 de hectare de frumusețe pură, care te face să uiți pentru câteva clipe de grijile zilnice și să respiri adânc, lăsând tot stresul deoparte.

Preferate de haiduci

Faptul că se ajunge destul de greu prin zonă, au fost considerate ca locuri perfecte de… ascuns. Astfel, oamenii locului spun că aici se adunau haiducii, urmăriți de potere. Era locul unde puteau răsufla ușurați câteva clipe și îl aleseseră drept loc de îmbăiere. Cel puțin așa susține nărujeanul Simion Hârnea, în cartea sa, ”Locuri și legende vrâncene”. Probabil un sâmbure de adevăr tot există, așa că de ce să nu visăm și un pic cu ochii deschiși, sperând să vedem pe aici ”umbra călare a unui haiduc”.

Greu de descris în cuvinte

După cum afirmă toți cei ajung aici, cuvintele se dovedesc prea sărace atunci când vine vorba să descrii frumusețea sălbatică a locurilor. Râul Zăbala este cel care aici, după ce se potolește puțin din zbuciumul său, este parcă prins într-o capcană a acestor ”căldări”. Luptă grea duce râul Zăbala duce în aceste locuri, pentru a-și putea continua drumul, iar muntele parcă nu vrea să-i dea drumul. Într-un final, când părea că nu mai are nicio scăpare, Zăbala câștigă lupta cu muntele și o pornește vijelios și plin de biruință.

Sit natura 2000

Autoritățile au luat toate măsurile necesare ca frumusețea locului să fie apreciată la adevărata valoare, și astfel s-a ajuns ca rezervaţia naturală Căldările Zăbalei să fie declarată sit Natura 2000.

Cum se ajunge

Dacă vreți să ajungeți să admirați aceste frumuseți, trebuie doar să urmați drumul forestier care se află pe malul râului Zăbala. Se merge mai întâi pe Drumul Județean 205 A Focsani – Nereju. Ajunși aici trebuie să mergeți pe drumul forestier pe valea  Zărna Mică. Cu toate acestea, traseul nu este unul ușor, fiind destul de greu de parcurs.


Sursa: locuridinromania.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!