in

Cât sunt românii de leneși: Numărul tinerilor care nu muncesc și nu studiază e șocant

Un nou studiu detaliat de cei de la Digi24 ne arată situația îngrijorătare în care se află foarte mulți tineri români. Un număr mare dintre ei nu doar că nu studiază, dar refuză să se angajeze.

La ora actuală, în România, se află peste un milion de tineri care nu muncesc și nici nu merg la școală. Partea care îi va uimi pe guvernanți este că mărirea salariului minim este departe de a fi o soluție pentru a-i atrage în piața muncii, conform experților. Cel mai probabil, creșterea anunțată pentru luna viitoare va avea ca efect doar mărirea impozitelor care ajung la stat în fiecare lună. O soluție semnificativ mai deșteaptă ar ține de schimbarea sistemului de educație.

Având în vedere ritmul foarte alert în care românii pleacă din țară fără nicio intenție de a se mai întoarce, populația României a scăzut în ultimii zece cu 5%. Pentru ca situația să fie și mai gravă, forța de muncă a scăzut cu 9%. Comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană, aceasta este cea mai mare scădere. Germania și Spania, de exemplu, au înregistrat o scădere a numărului de oameni apți pentru muncă de doar 1%.

”Numărul tinerilor care studiază în străinătate a crescut cu peste 50% în ultimii 10 ani, ar fi un lucru îmbucurător dacă aceștia s-ar întoarce în țară doar o treime se mai și gândesc să se întoarcă.” A declarat Alin Grigore – președintele Uniunii Studenților, cu referire la situația din învățământul universitar.

În prezent, în România sunt 400 de mii de şomeri şi peste 1 milion de persoane inactive – adică români care nici nu lucrează, nici nu merg la şcoală. Cu alte cuvinte, aceşti oameni ar acoperi cu uşurinţă deficitul de pe piaţa muncii. Dar, ca acest lucru să fie posibil, trebuie schimbat sistemul educaţional, spun specialiştii.

”Avem un abandon școlar de aproape 25%, ducem copii la clasa a 8-a și 40% nu pot citi un text. Avem la liceu un învățământ profesional și tehnic învechit, care duce ca angajabilitate maxim 30% copii să se angajeze în calificarea pe care o urmează în liceu.” Conform lui Măriuca Talpeș – reprezentant al Coaliției pentru Dezvoltarea României, problema pleacă de la educației și de lipsa respectului din partea guvernanților pentru acest subiect.

”Încă 8% creștere pe salariu minim în două săptămâni, în condițiile în care o tremie din forța de muncă e plătită la acest nivel. Cu 150 de lei în plus la salariul minim… românul pleacă pe 1.500 în plus în Germania, nu asta e soluția.” Iancu Guda, președintele Asociaței Analiștilor Financiar-Bancari, a insistat asupra faptului că mărirea salariului minim este departe de a fi o soluție.


Sursa: playtech.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!