in

Cea mai bogată țară din Europa deschide piața muncii pentru români

Switzerland. get natural. People enjoying the summer in the city on the banks of the Rhine in Basel, where the Klingentalfaehre (Klingental Ferry) connects the two parts of the city. In the background the Basel Cathedral, the Martins Church and on the far right: the exclusive Grand Hotel Les Trois Rois. Schweiz. ganz natuerlich. Die Bewohner von Basel geniessen den Sommer am Rheinufer zwischen Mittlerer Bruecke und Johanniterbruecke. Im Vordergrund die Klingentalfaehre, im Hintergrund das Basler Muenster, die Martinskirche und ganz rechts das Grand Hotel Les Trois Rois. Suisse. tout naturellement. Les gens aiment l'ete sur les rives du Rhin. En premier plan, le traversier de Klingental, au fond a gauche, la cathedrale de Bale, l'eglise Saint-Martin et a droite, l'exclusive Hotel Les Trois Rois. Copyright by: Switzerland Tourism By-Line: swiss-image.ch/Christof Sonderegger

De la 1 iunie 2016 românii și bulgarii vor putea munci legal pe teritoriul Elveției.

Restricțiile privind posibilitatea angajaților români de a se stabili și de a se angaja în Elveția au fost prelungite în această țară în două rânduri, respectiv în iunie 2008 și iunie 2014, însă nu vor mai fi reînnoite. 

Administrația federală elevețiană informează într-un comunicat că la 1 iunie expiră clauzele de tranziție referitoare la libera circulație care se aplicau cetățenilor români și bulgari. În consecință, Consiliul federal (guvernul federal elvețian – n.r.) a adoptat, miercuri, o revizuire parțială a ordonanței care reglementa libera circulație pentru români și bulgari.

Administrația elvețiană reamintește că în virtutea acordului cu UE privind libera circulație a persoanelor, Elveția va putea fixa în continuare cote pentru muncitorii străini din Bulgaria și România, până la 31 mai 2019, însă numai dacă imigranții din aceste două țări depășesc un anumit prag. Clauza de salvgardare prevede că pot fi reintroduse măsuri de restrângere a liberei circulații, dacă imigrația din România și Bulgaria este mai mare cu 10 la sută decât media din precedenții trei ani, anunta digi24.ro.

Totuși, arată comunicatul autorităților de la Berna, până acum s-a constatat un nivel slab al imigrației din România și Bulgaria.

Proporția cetățenilor bulgari și români în rândul populației de naționalitate străină rezidente în Elveția este foarte mică. La sfârșitul anului 2015, ea se ridica la 0,9 la sută, însemnând 18.364 de persoane cu statut de ședere permanentă în Elveția. Anul trecut, numai 1.542 de muncitori români și bulgari au fost admiși în Elveția pentru un sejur de lungă durată, ceea ce reprezintă, în fapt, o diminuare cu 22,1 la sută în raport cu anul 2014. Mai mult, nici măcar nu s-au atins cotele prestabilite pentru acești imigranți.

Elveția poate revizui decizia de liberalizare a pieței muncii pentru români și bulgari la 1 iunie 2017, când ar putea reintroduce cote pentru imigranți, dacă se constată că este îndeplinită condiția mai sus menționată. Ultima dată la care Elveția ar putea să mai restricționeze libera circulație pentru români și bulgari este 1 iunie 2018, iar măsura ar fi valabilă un an, până la 31 mai 2019, termen dincolo de care nu mai poate interveni.

Protocolul prin care a fost extins pentru România și Bulgaria acordul de liberă circulație a persoanelor pe care Elveția îl are cu UE a intrat în vigoare la 1 iunie 2009. El prevedea însă o liberalizare progresivă a condițiilor de acces pe piața elvețiană a muncii pentru cetățenii din cele două state. Elveția a prelungit de două ori (în 2011 și în 2014) restricțiile cu privire la cetățenii români și bulgari.

Aceste restricții au fost impuse pe baza principiului priorității mâinii de lucru din Elveția, pe baza controlului prealabil al condițiilor de remunerare și muncă și pe un sistem de cote.

Perioada de tranziție de șapte ani – în care Elveția putea impune aceste condiții – se încheie însă la 31 mai 2016, iar măsurile luate pentru a limita libera circulație devin caduce și se abrogă.

/www.stireazilei.com/stirea-zilei-cea-mai-bogata-tara-din-europa-deschide-piata-muncii-pentru-romani/

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!

2 Comments