in

Specialiștii au decis: Cel mai bun vin din lume se produce în România

Românii fac unul dintre cele mai bune vinuri din lume. Dovadă stă medalia de aur pe care vinul produs în staţiunea de cercetare din Pietroasele a obţinut-o la cel mai mare festival de profil din lume.

Pietroasa este o localitate din județul Buzău, cunoscută pentru cele două tezaure ale sale: ”Cloșca cu puii de aur” și vinurile de cea mai înaltă calitate obținute de decenii bune la Stațiunea de cercetare-dezvoltare de aici. Timp de peste 120 de ani, profesori universitari și oenologi de renume au lucrat la Pietroasa pentru a obține vinuri unul mai bun decât altul, iar numeroasele premii câştigate de-a lungul anilor au confirmat performanțele atinse de specialiștii români.

Specialiştii l-au catalogat drept cel mai aromat sortiment din clasa sa.
Vinurile produse la Pietroasele sunt exportate în toate colţurile Europei, iar unii oameni străbat mii de kilometri doar pentru a putea cumpăra un vin tradiţional românesc.

Consumatori din toată lumea fac eforturi pentru a pune mână pe o sticlă de vin românesc.
Staţiunea de Cercetare din Pietroasele se întinde pe o suprafaţă de 200 de hectare şi are puţin peste 50 de angajaţi.

POVESTEA VINULUI DE AUR DE LA PIETROASA: CUM A FOST SALVATĂ TĂMÂIOASA DIN CALEA ”GLORIOASEI” ARMATE SOVIETICE

Cel mai vechi vin din vinoteca de la Pietroasa este din 1942. Povestea lui este una impresionantă și se confundă cu o pagină din istoria României. Anul de grație 1942, în plin război mondial, a fost unul foarte bun pentru producția de vin românesc, iar faptul că în lume se dădeau bătălii crunte nu i-a împiedicat pe sătenii din Pietroasa și pe cercetătorii de la Stațiune să își facă treaba. Așa au reușit să sfideze contextul istoric și să producă un vin de o calitate exemplară.

rafturi-vinDincolo de hectarele de vie pe care se cultivă în prezent opt soiuri de struguri, cea mai mare mândrie a celor care lucrează la Pietroasa rămâne, însă, vinoteca. Sute de butoaie de stejar așezate frumos așteaptă ca vinurile să se liniștească, să fie puse în sticle. Alte câteva sute de rafturi stau înțesate cu sticle de vin selecționat atent din cele mai bune recolte ale stațiunii.

Inginerul Valentin Tuchilă este șeful fermei 3 și responsabilul cu partea de industrializare de la stațiunea Pietroasa. Un ghid perfect prin cramă și vinotecă. Știe fiecare colțișor și simți, din privirea și vocea sa, că iubește vinurile de acolo. De-a lungul timpului, a dezvoltat cu ele o relație specială pentru că, așa cum spune chiar el, vinul este viu și la fel ca o persoană vie, are nevoie să fie tratat cu atenție.

Sub atenta îndrumare a inginerului Tuchilă aflăm poveștile vinăriei, de la butoaiele din stejar vechi de zeci de ani și care, deși nu mai sunt folosite, sunt păstrate și astăzi, în semn de respect. Nu sunt uitate nici rafturile cu sticle de colecție, peste 100.000 la număr. Fiecare sticlă este așezată frumos pe orizontală, pentru că așa, vinurile evoluează și se învechesc frumos. Fiecare are povestea lui, ascunsă sub straturile de praf aşternute de-a lungul anilor.

Referinta:agrointel.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!