in

Cetățeni europeni, împiedicați să voteze la europarlamentare

„Du-te și votează în țara ta”, sunt cuvintele care i-ar fi fost adresate unui cetățean european atunci când a vrut să voteze, la alegerile europarlamentare din Marea Britanie, pe 22 mai.

Se pare că acest caz nu a fost unul singular, totul pornind de la niște formulare pe care autoritățile britanice le-ar fi trimis cu întârziere cetățenilor europeni care și-au exprimat intenția de a vota în această țară. Astfel, formularele respective reprezentau o declarație pe proprie răspundere că cel care a cerut să participe la procesul electoral britanic nu va merge să voteze și în țara de origine sau la secțiile organizate în străinătate.

Cu privire la acest aspect, Europeans Party a făcut o petiție către Royal Courts of Justice, în care se arată că cetățenii din alte țări UE care locuiesc în Marea Britanie au ratat oportunitatea de a vota la recentele alegeri europene, din cauza unor nereguli la procesul electoral. „Acest lucru pare să fi condus la un număr semnificativ de alegători cărora li s-a negat dreptul de a vota”, se arată în petiția semnată de dr. Tommy Tomescu, liderul Europeans Party.

„Recensământul din 2011 a arătat că există 759.911 de cetățeni din alte țări ale UE care locuiesc în Londra (8,7%)”, mai scrie Tomescu. „Aceștia au puterea de a schimba rezultatele, deoarece sunt de patru ori mai mulți decât cei necesari pentru a alege un candidat.” În petiție se mai spune că „este foarte îngrijorător faptul că o proporție semnificativă a cetățenilor UE cu drept de vot pare să fi fost împiedicată să voteze, din cauza modului în care a fost organizat procesul electoral”.

În continuare, sunt identificate o serie de motive pentru care unor cetățeni europeni li s-a îngreunat sau chiar îngrădit dreptul la vot:

1. Li s-a cerut completarea unui al doilea formular complicat care a fost trimis separat, la o dată diferită de formularele obișnuite pentru vot. Acest lucru a fost făcut spre deosebire de cetățenii britanici, cărora le-a fost necesar un singur formular; Completarea celui de-al doilea formular nu îi împiedica să meargă să voteze într-o altă țară a Uniunii Europene, în cazul în care și-ar fi dorit acest lucru, ceea ce dovedește că nu a fost decât un obstacol inutil. Toate informațiile solicitate în cel de-al doilea formular ar fi putut fi incluse în primul, pentru a se evita segregarea ce a rezultat între cetățenii Marii Britanii și ceilalți cetățeni ai UE.

2. Unii au reclamat faptul că documentul suplimentar necesar pentru a-și exprima votul în Marea Britanie nu a fost anunțat în mod corect.

3. Accesul la acest formular a fost dificil, iar cetățenii UE s-au plâns că nu l-au putut găsi, pentru a se înregistra la vot.

4. Unii cetățeni UE nu au primit formularele.

5. Unii cetățeni UE au trimis mai multe formulare, așa cum li s-a solicitat, dar nu li s-a permis să voteze.

6. Un cetățean european a fost  întors de la urne, în ciuda înregistrării în calitate de alegător și posesor al unui card de vot. El susține că i s-a spus: „Du-te și votează în țara ta!”

Dr.Tommy Tomescu îi roagă pe cei care au avut probleme în exercitarea dreptului la vot la alegerile pentru Parlamentul European în UK să contacteze Europeans Party.

Cele reclamate de Tomescu au fost și subiectul unor articole din presa britanică. The Telegraph a publicat, după alegerile din 22 mai, un material despre faptul că „cetățenii UE care trăiesc în Marea Britanie au fost împiedicați să voteze, după confuzia iscată de formularele de înregistrare.”

Potrivit The Telegraph, potențialii alegători care au ajuns la cabinele de vot în întreaga țară au aflat că puteau vota la alegerile locale, însă nu li s-au dat buletine de vot pentru alegerile la nivel european. Aceștia s-au plâns de situație, mai ales pe rețelele sociale. Un consilier portughez a spus că sistemul de vot este la pământ.

Un polonez a scris pe Twitter că a fost trimis să voteze în Polonia, după ce participase la trei scrutinuri în Marea Britanie. Un britanic s-a plâns că soției sale, cetățean german, nu i s-a permis să voteze pentru Parlamentul European, chiar dacă trăiește în Marea Britanie de 20 de ani. Susanne Kendler, șeful Letmevote UK, organizație pentru înregistrarea alegătorilor,a descris procesul ca fiind unul „confuz”, întrucât înregistrarea pentru alegerile europene necesita un al doilea set de formulare pentru a se finaliza procesul.

Kendler a declarat că a primit numeroase întrebări de la oameni care nu au putut găsi formularele necesare pentru ca să se înregistreze. „Poate părea simplu pentru unii, dar nu a fost așa pentru toți. Mulți oameni au mers doar să se înregistreze la consiliile de care aparțin, așa cum au făcut-o înainte.”

Guilherme Rosa, care a fost ales ca un consilier laburist în Lambeth, a fost uimit să afle că nu avea dreptul să voteze la europarlamentare. El a spus a trimis diverse formulare, așa cum i s-a solicitat, dar că i s-a permis să voteze, ceea ce consideră că a fost o încercare deliberată de a exclude alegătorii care în mare parte ar fi votat cu partidele ce luptă pentru drepturile imigranților. „Ar trebui să avem aceleași drepturi ca și cetățenii britanici în aceste alegeri, dar noi nu avem”, a afirmat Rosa.

Joanna Papageorgiou, din Bristol, a declarat pentru The Guardian că a fost într-o situație similară. „M-am înregistrat pe listele electorale de anul trecut, de îndată ce m-am mutat la noul meu apartament. Am primit o scrisoare, cu două luni în urmă, unde mi se cerea să declar că nu am de gând să votez în altă parte decât în Marea Britanie. Nu exista niciun plic și că nicio adresă, motiv pentru care nu am putut trimite formularul. L-am completat și semnat.”

„Apoi am trimis la adresa Comisiei Electorale, pe care am gasit-o pe un site. Nu am primit niciun card de vot. Am mers la secția mea de votare, iar numele și adresa mea erau trecute cu un creion. Mi s-a spus că nu pot vota pentru că sunt înregistrată la vot într-o altă țară.” David Schoibl, președinte al Mișcării Laburiste pentru Europa, a declarat că al doile formular a avut doar scopul de a împiedica dreptul al vot.

Comisia Electorală recunoaște că au fost probleme, dar dă vina pe ofițerii de înregistrare electorală: „Este clar că unii cetățeni ai UE au fost conștienți că trebuie să completeze formularul de declarație, iar unii ne-au spus că ei nu l-au primit de la ofițerul lor de înregistrare electorală. Vom include asta în examinarea noastră post-electorală și ne vom asigura că ofițerii de înregistrare electorală sunt conștienți de faptul că ei trebuia să trimită acest formular.”

sursa: ziarulromanesc.net

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!