Adevărul este că nu s-a pomenit nicio sărbătoare tradițională românească ori o masă festivă de la care să lipsească din meniu salata de boeuf. Nu-i așa că ne dai dreptate?
Nu este o mâncare franţuzească, iar iniţial conţinea vânat, prepeliţe, crabi şi caviar, se orna cu felii de ou, maioneză, cartofi fierţi şi castraveţi muraţi în oţet. Totuși, deși rețeta s-a modificat considerabil, denumirea este aceeași și oamenii adaugă orice poftesc, personalizându-și salata mereu.
Majoritatea o prepare fără vreun motiv anume, pentru că este atât de gustoasă, ușor de făcut încât se potrivește în orice context.
Mulți români nu cunosc adevărata istorie a acestei salate, crezând că preparatul este franțuzesc.
Salata de boeuf nu este o mâncare franţuzească. Termenul „boeuf” provine din limba franceză şi înseamnă „vită”. Deşi pare a fi un aliment franţuzesc, salata de boeuf este o specialitate românească, ruşii denumind-o salată Olivier ori salată de iarnă.
Acum că știi originile acestei salate, cu siguranță vei avea mai mult spor la prepararea și degustarea ei. Dar mai sunt multe de aflat despre acest fel de mâncare.
Sovieticii o numeau Salat Stolinchny (salată capitoliu). În zilele noastre, acest preparat se regăseste în meniurile din Rusia.
Până acum vreo două secole, aristocraţii ruşi angajau numai bucătari francezi, renumiţi pentru îndemânarea şi precizia pe care o aveau în bucătărie. În a doua jumătate a secolului XIX, renumitul chef francez Lucien Olivier a inaugurat Hérmitage, un restaurant în mijlocul Moscovei. Acesta era invitat în casele aristocraţilor pentru a le găti mâncăruri spectaculoare.
El este considerat inventatorul salatei boeuf, care iniţial era denumita „Vânat în maioneză”. Salata conţinea vânat, prepeliţe, crabi şi caviar, iar, de dragul decorului, în mijloc se orna cu felii de ou, maioneză, cartofi fierţi şi castraveţi muraţi în oţet.
Aceast fel de mâncare era considerat preparatul simbolic al restaurantului Hérmitage.
Alte ingrediente erau trufe, piept afumat de raţă sau aspic, deoarece reţeta salatei era diferită de la un anotimp la altul. În acele vremuri, maioneza era creată din oţet din vin franţuzesc, muştar şi ulei de măsline. Nici la momentul actual nu se cunoaşte reţeta iniţială a lui Lucien Olivier, iar fiecare bucătar este liber să încerce orice consideră el că este necesar.
„Vânatul în maioneză” a fost adaptat de un bucătar rus cu ingrediente accesibile oricui. Reţeta iniţială a fost înlocuită cu piept de pui, castraveţi, morcovi şi cartofi.
Rețeta se află peste tot pe internet, dar fiecare o adaptează în funcție de preferințe.
Însă, ceea ce este cu adevărat impresionant când vine vorba de salata de boeuf la români este modul în care aceștia realizeazâ plating-ul. Fiecare gospodină și bucătar al familiei încearcă să impresioneze prin modul în care decorează platoul cu salată de boeuf.
Pe măsură ce pargurgi acest articol poți vedea o selecție a celor mai inedite moduri de a aranja salata de boeuf în farfurie.