Apariţia pe piaţa românească a ţigărilor de provenienţă străină a dus la dispariţia celor mai cunoscute mărci de ţigarete autentice – Carpaţi, Snagov şi Mărăşeşti.

Cei mai mulţi români care au deprins viciul fumatul înainte de Revoluţie au pus pentru prima dată în gură ţigări Carpaţi. Brand renumit la nivel naţional până nu demult, ţigările Carpaţi au încetat să se mai găsească pe piaţă odată cu falimentarea fabricilor româneşti de prelucrare a tutunului.

Aşa se face că, în prezent, ţigările Carpaţi sau „surorile” Snagov sau Mărăşeşti mai pot fi găsite doar la colecţionarii ce au păstrat vestitele pachete produse în România. Oficial, Carpaţi nu se mai produc din anul 2010, atunci când şi-a întrerupt activitatea şi Fabrica de Ţigarete de la Sfântul Gheorghe.

Brandul Carpaţi a apărut în anul 1931, ţigările fiind produse pentru prima dată la Sfântul Gheorghe. Producţia s-a extins în mod susbstanţial după anii ’50, atunci când Carpaţi au început să se producă şi la fabricile din Timişoara, Târgu Jiu, Râmnicu Sărat, Iaşi şi Bucureşti.

70 de milimetri

În perioada comunistă ţigările Carpaţi erau cele mai cunoscute din ţara noastră, popularitatea lor crescând şi datorită interzicerii tutunului de provenienţă străină. Ţigările aveau lungimea de 70 de milimetri şi se vindeau în pachete din hârtie fină.

După Revoluţie şi după permiterea comercializării ţigărilor de provenienţă străină, interesul pentru brandul Carpaţi a scăzut, culminând cu scăderea producţiei şi, în cele din urmă, sistarea acesteia.

În perioada închiderii fabricii, într-un interviu acordat wall-street, directoarea fabricii de la Sfântul Gheorghe exemplifica motivele pentru care românii au început să prefere ţigările străine. “La început, când au apărut multinaţionalele, pe o perioadă de un an de zile nu am simţit foarte tare acest impact, însă de la an la an influenţa a devenit din ce în ce mai puternică. Au reuşit să ocupe aproape toată piaţa la intern, acciza a crescut foarte mult. De exemplu, ţigara Carpaţi fără filtru are aceeaţi acciza ca şi ţigareta Kent. A scăzut producţia la intern şi astfel ne-am orientat la export. Nu ştiu cât mulţinationalele, cât taxele ne-au scos de pe piaţa internă”, spunea Rada Gherghina, pentru sursa citată.

Articole recomandate!

1 COMENTARIU

  1. Productia si piata interna ar trebui sprijinite de politica romaneasca. Din pacate sunt paralele,vinovata fiind ultima.Clasa politica pseudoromaneasca pe care o avem de 25 de ani e interesata doar de ce nu e romanesc.

  2. multi fumatori ar prefera reintroducerea pe piata a acestor marci pentru ca in principal erau mult mai “sanatoase ” decat cele straine si cel mai important pentru buzunarul romanului erau mai ieftine

  3. Romania intre ospiciu si colonie penitenciara… Romanii sunt oare condamnati la neputinta?!… Chiar asa sa fie?!…

    Romania a avut si are de 27 de ani cele mai ticaloase guvernari cu putinta. Romanii in ansamblul lor continua sa se complaca in aceasta mocirla, fara sa isi propuna a iesi din ea. Frica, lasitate, compromis sau dorinta ascunsa de a participa la ciupeala intr-un sistem mafiot… toate acestea sunt posibile motive pentru care poporul in mijlocul caruia m-am nascut a ales sa renunte la lupta. Eu unul am plecat din Romania: ma doare sa fiu departe de tara, insa in ea nu pot trai atata timp cat romanii mei nu Isi schimba mentalitatea. Treziti-va dragilor inainte de a fi prea tarziu: aceia care ar putea sa schimbe lucrurile cu gandul si fapta… tot pleaca, iar randurile voastre se ingroasa in indivizi corupti sau infranti de soarta. Daca nu va mai doriti nimic de la viata, daca va urati copii pana la punctul in care le refuzati dreptul la viata si viitor alegand mereu coruptia si sclavia, va rog nu-i mai aduceti pe lume: nu-i ratati din cauza voastra.
    Daca insa mai aveti un dram de curaj si demnitate, alungati leprele astea masochiste care va conduc si apasa in jug! Chiar vreti sa traiti vesnic? Sa vegetati in ciubote pana la varsta decrepitudinii? Va implor… treziti-va nu atat pentru voi cat pentru copii copiilor vostri.

  4. Într-adevăr, taxele absolut ridicole au distrus produsele autohtone. Este incredibil să vezi cum o țară precum R. Moldova, care e de cel puțin trei ori mai mică decât România, are vreo 50 de branduri naționale de țigări, în timp ce România nu mai are nici măcar un brand. Taxele uriașe aplicate la tutun sunt o absurditate de care doar șmecherii de sus profită, nicidecum nu ajută poporul, ci din contră, îl sărăcește.