in

Descoperire arheologică majoră în România – urmele unui sat preistoric vechi de 6500 de ani au fost scoase la lumină (Video)

Arheologii au scos la lumină artefacte cu o vechime de câteva mii de ani, care întăresc convingerile că zona subcarpatică a fost una de mare importanță pentru civilizația cunoscută de specialiști ca fiind “Civilizația Cucuteni”.

Situl arheologic este amplasat în localitatea Topolița, la câțiva kilometri de orașul Târgu Neamț, este cunoscut de aproape două decenii, însă abia anul trecut au început cercetările.

Ani de zile nu au fost intreprinse lucrări, însă, după mai multe studii ale arheologilor nemțeni, făcute cu ajutorul unei echipe din Germania, s-a deschis șantierul. Au ieșit astfel la lumină câteav artefacte foarte valoroase din punct de vedere științific.

Piesele descoperite se încadrează în ceea ce specialiștii numesc, “Cultura Eneolitică Cucuteni”. Săpăturile din această vară au permis descoperirea unei noi locuințe aparținând civilizației Precucuteni, cu o vechime de aproximativ 6500 de ani.

Ruinele constau dintr-o aglomerare consistentă de lut ars, și indică existența unei construcții de formă dreptunghiulară, cu o suprafață de aproximativ 16 mp.

Remarcabil este faptul că în perimetrul locuinței au fost descoperite mai multe obiecte specifice acelei perioade, dintre care cele mai interesante sunt statuetele de lut ars, înfățișând personaje feminine, reprezentând divinități preistorice.

Citește mai mult: Stiri TVR

Sursa articol: http://www.cunoastelumea.ro/

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!