În această listă de curiozități despre sănătate trecem în revistă detaliile din spatele unor sfaturi pe care le-am auzit cu toții, dar care sunt construite pe argumente firave.
Înțelepciunea populară referitoare la sănătate și nutriție nu ține întotdeauna cont de realitate. Câteva astfel de „adevăruri” se bazează pe ideea că ai nevoie de o detoxificare cu suc după o săptămână de excese sau că băuturile pentru sportivi, precum Gatorade, sunt perfect sănătoase fiindcă au electroliți.
Multe dintre aceste lucruri nu sunt adevărate. La fel ca multe alte idei care țin de „ce zice lumea”, acestea sunt niște mituri legate de sănătate care sunt complet – sau în mare parte – greșite.
„Îmbracă-te gros sau vei răci!”
Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre sănătate. Nu faptul că ți-e frig te va îmbolnăvi, ci expunerea la virusuri. Nu există dovezi că dacă ieși afară cu părul ud atunci când este frig, te vei îmbolnăvi (cu condiția să eviți hipotermia).
Dar există niște explicații științifice privind motivul pentru care oamenii se îmbolnăvesc mai des iarna. Fiindcă petrecem mai mult timp în interior, este mai probabil că ne vom intersecta cu un virus care cauzează răceală, contractat de la o altă persoană pe timp de iarnă.
Și, din mai multe motive, ne va fi mai greu să luptăm cu virusurile de răceală și gripă pe timp de iarnă. Dar nu frigul în sine ne îmbolnăvește, iar unii (precum Wim Hof) susțin că expunerea la frig ar putea chiar să îți îmbunătățească sănătatea.
„Dacă iei vitamine, vei fi sănătos.”
Vitaminele par o idee foarte bună. O pilulă îți oferă tot ce ai nevoie ca să fii sănătos! Ce bine ar fi să fie așa…
Totuși, după zeci de ani de cercetare asupra vitaminelor, cele mai multe studii încă nu găsesc nicio justificare ca să luăm pilule cu multivitamine, iar în unele cazuri vitaminele au fost asociate cu un risc crescut de apariție a anumitor tipuri de cancer.
Cei malnutriți ar putea, într-adevăr, să beneficieze de pe urma acestor suplimente, însă cei mai mulți dintre noi ar trebui să ne luăm vitaminele doar pe cale naturală, din mâncare.
„Îți va fi rău dacă amesteci băuturile.”
Cu toții am auzit această teorie. Este adevărat că, dacă bei prea mult, vei vomita, însă nu poți da vina pe ordinea în care ai consumat băuturile – alcoolul e alcool și oricine bea prea mult se va simți rău.
Însă, din anumite puncte de vedere, ideea de mai sus este aplicabilă. Cei care beau bere și apoi tărie amestecată (având simțurile și judecata deja afectate) își monitorizează mai greu consumul de alcool și astfel beau mai mult.
Și unele cercetări arată că organismul uman metabolizează băuturile amestecate mai repede decât alcoolul cu concentrație mare (un shot de whisky, de exemplu).
Așa că, dacă adaugi vin sau tărie în stomacul deja plin de bere, s-ar putea, teoretic, să creezi un fel de băutură amestecată care s-ar metaboliza mai repede decât fiecare tip de băutură luat în parte.
Putem spune că această idee este parțial adevărată, însă realitatea este că ți se face rău atunci când iei decizii proaste despre cât de mult alcool să consumi.
„După masă, așteaptă o oră înainte să înoți sau te vei îneca.”
Iată una dintre cele mai uimitoare curiozități despre sănătate. Unii părinți interzic înotul timp de 30 de minute după masă, alții, timp de o oră. Cei mai mulți dintre noi ne amintim că așteptam să treacă timpul înainte să ne întoarcem pe plajă sau la piscină.
Teoria pare a fi că digerarea mâncării îți va aduce sângele în stomac, ceea ce înseamnă că pentru mușchii tăi va fi disponibil mai puțin sânge, ceea ce va duce la apariția crampelor.
Aceste curiozități despre sănătate te vor face să reevaluezi unele păreri mai vechi.
Dar nu există dovezi pentru asta. De fapt, multe surse spun că nu există cazuri documentate de înec din cauza unei crampe apărute în urma înotului cu stomacul plin.
Crampele apar frecvent în timpul înotului, însă nu sunt cauzate de stomac. Dacă ești surprins de o crampă, cel mai bine este să plutești un minut și să aștepți să treacă.
„Fiecare ar trebui să bea doi litri de apă pe zi.”
Hidratarea este foarte importantă, însă ideea că doi litri de apă sunt esențiali este ciudată. La oamenii sănătoși, cercetătorii nu au descoperit nicio legătură între ingerarea de fluide și bolile de rinichi, inimă, nivelurile de sodiu și sănătatea pielii.
Ne luăm o mare parte din apă din mâncare și băuturi, dar există motive întemeiate ca să bei intenționat mai multă apă: cei care beau apă în loc de alte băuturi consumă per total mai puține calorii.
Însă, în general, bea apă doar atunci când îți este sete – nu trebuie să numeri paharele.
„Cafeaua și berea te deshidratează, fiindcă alcoolul și cafeina sunt diuretice.”
În cantități suficiente, cafeina și alcoolul pot avea un efect diuretic. Însă cantitatea de cafeină dintr-o ceașcă obișnuită de cafea sau alcoolul dintr-o bere nu sunt suficiente ca să aibă acest efect, potrivit unui studiu din 2016.
O cantitate moderată de cafea sau bere hidratează la fel de bine precum apa.
„Dacă mănânci grăsimi, te vei îngrășa.”
Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre sănătate. Opiniile au început să se schimbe și să susțină contrariul, însă recomandările de a consuma mâncare săracă în grăsimi sunt încă la ordinea zilei.
Decizia de a demoniza grăsimea pentru densitatea sa calorică și pentru efectele de îngroșare a pereților vaselor inimii a fost, în mare parte, rezultatul unei științe dubioase, influențate de un grup care făcea comerț cu zahăr.
Se pare că decizia larg răspândită de a renunța la grăsimile saturate a dus la creșterea consumului de zahăr și de grăsimi trans procesate, care erau probabil și mai puțin sănătoase.
Adevărul este că avem nevoie de o cantitate moderată de grăsimi, mai ales de grăsimi sănătoase.
Sursa: incredibilia.ro