in

DNA cere urmărirea penală pentru fostul ministru de Interne Cristian David – acuzații de mită și spălare de bani

Procurorul general al Directiei Nationale Anticoruptie cere aviz de la presedintele Romaniei pentru inceperea urmaririi penale fata de fostul ministru de Interne, Cristian David, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si spalare de bani.

Exista suspiciuni ca David, ministru de Interne din partea PNL in perioada 5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008, ar fi primit 500.000 de euro pentru ca o persoana sa primeasca titlul de proprietate asupra unui teren de 15 hectare din Buzau.

„Laura Codruta Kovesi a transmis procurorului sef al Parchetului General referatul intocmit de procurorii anticoruptie, in vederea sesizarii presedintelui Romaniei pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Cristian David”, se arata intr-un comunicat al DNA.

Potrivit DNA, Cristian David ar fi pretins, in anul 2007, iar la data de 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro, de la un denuntator.

„Fostul ministru ar fi luat banii pentru a-si exercita atributiile de indrumare si coordonare a activitatii prefectilor intr-o modalitate care sa asigure emiterea, de catre Comisia judeteana, pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat in intravilanul municipiului Buzau.

Totodata, pentru a masca originea sumei primite cu titlu de mita si pentru a evita tragerea la raspundere penala, ar fi fost incheiate mai multe contracte de vanzare – cumparare, avand ca obiect tranzactii imobiliare fictive intre persoanele implicate in savarsirea infractiunilor de coruptie”, se mai arata in comunicat.

Urmarit penal intr-un alt dosar

La 5 martie anul acesta, Cristian David a fost citat la Directia Nationala Anticoruptie pentru a i se aduce la cunostinta ca a fost inceputa urmarirea penala pe numele lui si ca are calitatea de suspect.

DNA ceruse aviz de la presedinte pentru urmarirea penala a lui Cristian David, avand la data faptelor functia de ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni, pentru abuz in serviciu sub forma participatiei improprii, uz de fals si fals in declaratii, care ar fi fost facute pentru a justifica 60.000 de euro.

Potrivit referatului procurorilor, pentru a justifica, in declaratia de avere depusa la 14 iunie 2013, intrarea in patrimoniul sau a unei sume pe care nu o putea justifica prin mijloace licite, Cristian David a consemnat in fals, la rubrica „venituri din alte surse”, primirea a 60.000 de euro, cu titlu de „restituire imprumut”, de la mama sa.

Aceasta suma a fost justificata de ministrul delegat printr-un asa-zis imprumut pe care i l-ar fi acordat mamei sale ca sa-si construiasca o casa si la momentul incheierii actului care ar atesta vanzarea fictiva a apartamentului mentionat, mama sa i-ar fi ‘restituit’ imprumutul, au scris procurorii in documentul citat.

In 26 februarie, Cristian David si-a dat demisia din functia de ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni, alaturi de ceilalti ministri liberali din Guvern.

In aceeasi zi, dupa ce DNA a cerut aviz pentru urmarirea sa, Cristian David a demisionat si din calitatea de membru al PNL, spunand ca a luat aceasta deciziei pentru a nu afecta imaginea partidului urmare a acuzatiilor procurorilor.

Sursa: ziare.com

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!