in

Dosarul Mineriadei din 1990, redeschis. Ion Iliescu, cercetat penal pentru crime împotriva umanității

Curtea Supremă a decis redeschiderea dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Instanţa a hotărât că procurorii pot începe anchetarea fostului preşedinte Ion Iliescu în acest dosar pentru crime împotriva umanităţii.

După 25 de ani de bâlbe judiciare, se reia ancheta în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Ion Iliescu şi fostul şef al SRI Virgil Măgureanu vor fi cercetaţi penal pentru crime împotriva umanităţii.

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat, luni, decizia procurorului general Tiberiu Nițu de redeschidere a anchetei în dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, în care este implicat și fostul președinte Ion Iliescu.

Oficial, conform evidenţei de la comisiile parlamentare de anchetă, opt oameni au fost ucişi prin împuşcare sau înjunghiere, iar 746 au fost răniţi în acele zile tulburi.

Mineriada din 13-15 iunie 1990 este de 25 de ani un stigmat pentru cariera politică a fostului preşedinte Ion Iliescu. Din înregistrările din acea perioadă reiese că însuşi Iliescu a chemat minerii să facă ordine în Piaţa Universităţii, unde aveau loc proteste faţă de regimul instaurat de Frontul Salvării Naţionale.

După ce procurorii au cerut redeschiderea dosarului, Ion Iliescu spune că i se pare un lucru firesc.

„Oricine este liber să analizeze, să comenteze evenimente trăite, mai apropiate, mai îndepărtate, nu e nicio problemă (…) Aşa că e firesc ca toţi oamenii interesaţi, istorici, cei care vor să descifreze sensul evenimentelor, să se ocupe inclusiv de asemenea momente. Nu e nicio problemă”, a declarat Ion Iliescu, pentru agenţia Mediafax.

Dosarul Mineriadei şi dosarul Revoluţiei din ’89 sunt două dintre cele mai controversate anchete din istoria postdecembristă a României.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!