in ,

Efect neașteptat al carantinei, în România

Un efect neașteptat al pandemiei de coronavirus este renașterea rezervației naturale din Băile 1 Mai, județul Bihor. Nivelul apei din lac a crescut semnificativ în ultimele săptămâni, pe fondul reducerii consumului de apă termală în stațiunile balneare și în Oradea.

În urmă cu câțiva ani, Rezervația Pârâul Pețea din stațiunea 1 Mai din Bihor era cunoscută pentru speciile endemice care puteau fi admirate în apa lacului: nufărul, melcul termal și roșioara lui Racoviță, un pește pe cale de dispariție, care creștea numai în acest ecosistem din nord-vestul țării.

Era plin de Lotus Thermalis, chiar în porțiunea respectivă, am foarte multe fotografii, atunci nu erau drone”, își amintește fotograful Ovi D. Pop.

În 2015, lacul a secat aproape complet, pe fondul suprasolicitării zăcământului de apă geotermală de către hotelurile, pensiunile și locuințele particulare din Băile 1 Mai, Băile Felix și Oradea. Acum, că hotelurile s-au închis, iar consumul de apă termală a scăzut foarte mult rezervația pare că revine la viață.


Sursa: cunoastelumea.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!