in

Ești român dacă…

De cele mai multe ori, românii se diferențiază de restul popoarelor prin mentalitate și prin obiceiurile pe care le-au moștenit din tată în fiu.

Romania flag is depicted on a puzzle, which the man's hand completes to fold.

Românii sunt un popor deosebit. Aceștia reușesc să impresioneze în multe situații, de cele mai multe ori fiind considerați descurcăreți și buni la toate. Românul este genul de om care știe să treacă peste orice greutate, este spontan și se adaptează de fiecare dată la situație.

De cele mai multe ori, românii se diferențiază de restul popoarelor prin mentalitate și prin obiceiurile pe care le-au moștenit din tată în fiu.

Iată câteva situații în care îți poți da seama de la o poștă că cei cu care ai de-a face sunt români.

Ești român dacă….

1.Te trage curentul

Dacă, în casă, în mașină sau în tren, te afli între două ferestre deschise, ai mari șanse să răcești sau să te alegi cu o măsea umflată. Orice român știe asta și încearcă să se ferească cât poate pentru a nu-l trage curentul.

2. Primești gumă la magazin în loc de rest

Dacă mergi la magazin și nu ai bani potriviți, deja te aștepți ca vânzătoarea să-ți ofere în loc de monede câteva caramele sau o gumă mentolată.

3. Ai cumpărat măcar o dată ceva pe caiet

De cele mai multe ori se întâmplă asta la țară, la bunici, când te trimit ai tăi să cumperi ceva și nu-ți dau bani, în schimb îți zic să te treacă vânzătoarea pe caiet și vor plăti ei când vine pensia.

4. Ai o pungă cu pungi

Deși nu te-ai fi așteptat la asta, putem spune că românii reciclează în multe moduri. În toate casele există o pungă ce conține pungi de diferite dimensiuni, bune pentru orice situație.

5. Ai mileuri pe mobilă

Casele românilor sunt atipice. Mamele, de cele mai multe ori, sunt sensibile la mileuri și vor decora orice obiect de mobilier cu acestea. Dacă locuiești singur, e posibil să fi scăpat de aceste decorațiuni.

6. Ai haine de duminică/de biserică

Hainele cele mai bune sunt puse la loc de cinste și le deosebești de celelalte spunând că sunt hainele de duminică sau de mers la biserică.

7. Ai un sertar cu de toate

Cu siguranță în casa fiecărui  român există un sertar plin cu diferite obiecte care ar putea folosi la un moment dat, de la nasturi până la baterii, scoci sau carioci vechi.

8. Mănânci pepene sau mere cu pâine

Rețeta perfectă pentru a-ți potoli foamea rapid este un măr cu pâine sau pepene cu pâine, vara, când este caniculă.

9. Părinții îți spun că ți se lipesc mațele dacă înghiți guma

De mic, ți s-a repetat mereu că nu ai voie să înghiți guma, că ți se vor lipi intestinele.

10. Folosești plapuma ca scut

Când erai mic și făceai prostii, te ascundeai în pat sub plapumă, ca să nu simți durere în cazul în care ți se administra o palmă la fund drept corecție.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!