in

LA CULELE MALDARESCU, GRECEANU SI LA CASA MEMORIALA I.G. DUCA

În acest traseu din zona Horezu am vizitat doar vestitele Cule Măldărescu și Greceanu, dar zona este foarte bogată în atracții turistice, fiind o destinație perfectă de Crăciun, de Paști, de 1 Mai sau de orice sfârșit de săptămână prelungit.

La Complexul Muzeal Maldaresti de langa Horezu puteti vizita doua Cule bine intretinute, deschise ca si muzee in anii ‘60. Am mai vizitat cule in sudul tarii, dar singurele amenajate ca si muzeu au fost Cula Racoviteanu din Mioveni, Cula Tattarescu din Curtisoara si Cula Bujoreanu din Ramnicu Valcea. Celelate nu erau bine intretinute, erau inchise si nu se puteau vizita la interior. Am gasit chiar si o cula care se gasea in incinta unei scoli, fiind data uitarii…Aceste doua cule de la Maldaresti, pe care le-am vazut in filmele romanesti Pintea Haiducul, Iancu Jianu Haiducul, Drumul Oaselor si mai noul Aferim, sunt pur si simplu impresionante. Frumusetea culelor este accentuata de cadrul natural pitoresc in care se afla si de curtile frumos amenajate peisagistic, infrumusetate cu o combinatie de trovanti, pietre de moara si sculpturi in lemn.

Denumirea de “cula” insemnand “turn” a fost preluata din limba turca si are semnificatia de constructie fortificata. Aceasta constructie, folosita de boierii romani in scop de aparare, se intalneste la noi in tara doar in sud. Este o constructie care mai e prezenta in arealul dominat in trecut de otomani, in special in Serbia si Albania.

Cula Greuceanu este cea mai veche dintre cele doua cule, avand origini din anii 1500. Mi-a placut in primul rand aspectul ei exterior, dar si cerdacul de la etajul intai, care ofera o superba priveliste asupra zonei. I-am admirat ferestrele cu ancadramente sculptate in piatra, gurile de tragere pentru apararea portii, mobilierul frumos sculptat si pictura murala a boierilor ctitori, realizata de pictorita interbelica Olga Greceanu, inmormantata la Cimitirul Bellu si pe care am mai intalnit-o la Conacul Balcestilor, la Biserica Antim si la Palatul Regal.

Cula Maldarescu a fost construita la inceputul anilor 1800 de familia de boieri ala carei nume il poartaEste o constructie masiva, dreptunghiulara, cu un cerdac ce ofera o frumoasa vedere asupra curtii. La inceputul anilor 1900, marele om politic I.G. Duca cumpara aceasta cula, care se afla in paragina si isi construieste in curte, o casa de vacanta. In felul acesta, cu dragostea lui pentru arhitectura romaneasca si traditiile romanesti, ingrijeste si protejeaza cula cumparata. Mare pacat ca si aceasta personalitate a fost impuscata de legionari, asemeni lui Nicolae Iorga…

Am ramas in minte cu numeroase lucruri care mi-au bucurat privirea, de la piatra de moara incastrata in pavimentul de la intrare, un simbol al belsugului asa cum am mai vazut si la Palatul Brancovenesc Mogosoaia, la stucatura interesanta de pe plafoane, sobele cu olane, ornamentate cu semnul crucii sau cu acolada, mobilierul sculptat cu motive traditionale si scoartele oltenesti.

In Casa Memoriala a lui I.G. Duca am gasit mobilierul folosit de catre acesta, unde, foarte interesant mi s-a parut fotoliul-balansoar. Apoi, i-am admirat biblioteca plina de carti, artizanatul popular, scoartele din zona si alte obiecte cumparate da catre acesta in viata lui, printre care si opere de arta impresionante, realizate de mari pictori romani.

Zona este arhicunoscuta pentru cetele de trovanti si pentru artizanatului ceramic, al carui motivul popular este cocosul de Horezu. In trecut aceasta facea parte din cnezatul lui Farcas, iar numele si l-a dobandit de la ruda bufnitei, huhurezul.

Veti gasi aici facilitati de cazare pe toate gusturile, de la cele low cost pana la conace cu piscina sau chiar mari hoteluri, iar in obiective turistice zona este foarte bogata. Aici, iubitorii de natura pot vizita superba rezervatie Buila Vanturarita, Pesterile Muierii si Liliecilor, Salina Ocnele Mari, Manastirile Arnota, Hurez, Dintr-un Lemn, Govora, Surpatele si Bistrita si pot face un ocol pe vestita Transalpina trecand pe la minunata padure colorata.

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta.


Sursa: taradacilor.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!