in

Un muzeu în aer liber cu dichis

Așa cum ne-am obișnuit, România este plină de locuri minunate care de multe ori sunt ferite de ochii lumii și foarte puțin mediatizate. Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Sibiu este un exemplu în acest sens. Un minunat muzeu în aer liber în care sunt expuse gospodării din diferite regiuni ale țării, biserici tradiționale, mori de vânt și alte detalii prețioase ce creează o atmosferă pitorească și autentică demnă de un weekend reușit.

Un muzeu în aer liber cu dichis

Nimic nu este mai plăcut și mai melancolic decât să pășești agale printr-un astfel de muzeu care redă copia fidelă a vieții simple și liniștite de altă dată. La Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Sibiu sunt foate bine puse în valoare gospodăriile țărănești împărțite pe zone și grupate în funcție de ocupațiile de bază ale locuitorilor acestora. Astfel vei descoperi gospodăriile olarilor, a preoților, a minerilor, curelarilor, a celor care prelucrau chihlimbarul, lâna sau mătasea, a celor care confecționau lumânări din seu de oaie și tot așa. Câte un pic din toate!

Mori de vânt expuse la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Sibiu

Dacă îți vei pune creativitatea la lucru chiar vei putea să călătorești în timp și să îți imaginezi alaiul tradițiilor din timpul Sărbătorilor, mirosul plăcintelor scoase din cuptorul de afară sau zumzetul din șezătoarele tradiționale. Inițial, acest muzeu în aer liber a fost denumit Muzeul Tehnicii Populare și a fost deschis publicului în Octombrie 1967, iar din 1990 poartă denumirea de Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA. Mai este cunoscut și sub denumirea de Muzeul Satului din Sibiu, iar locuitorii orașului sunt foarte mândri de acest loc, unic în România.

Gospodărie tradițională din cadrul muzeului în aer liber- Sibiu

La acest muzeu în aer liber din Sibiu atracțiile sunt nenumărate. Aici te așteaptă peste 10 kilometri de alei pietruite presărate cu multe locuri de relaxare, un lac ademenitor, două pensiuni cu două restaurante primitoare precum și un centru de informare turistică ce are menirea să te îndrume și să îți ofere toate informațiile suplimentare de care ai nevoie. De reținut este faptul că expoziția propriu-zisă ocupă 42 de hectare din totalul de 96 de care beneficiază întreaga așezare. Uimitor de mare nu-i așa?

Alei dedicate turiștilor la muzeul în aer liber din Sibiu

Muzeul în aer liber pentru weekend-uri perfecte

Pe lângă miile de destinații ideale pentru weekend-uri sau city break-uri, acest muzeu în aer liber vine în plus cu un farmec aparte. Este o variantă perfectă pentru a evada din agitația orașelor toropite de caniculă și a te răcori în mijlocul naturii. În plus vei pleca acasă cu un bagaj de cunoștințe mult mai vast și cu zâmbetul pe buze.

Casă tradițională cu acoperiș de paie

Toate elementele decorative și exponatele Muzeului Civilizației Populare Tradiționale ASTRA au menirea să redea cu exactitate timpurile de odinioară. Astfel că, plimbându-te pe aleile pietruite vei descoperi biserici mici, din lemn,  tradiționale, specifice diferitelor zone geografice ale României, căruțe, unelte și ustensile precum și mori de vânt pe alocuri care te vor transpune în alte vremuri.

Biserică din lemn tradițională

Așadar, pentru a uita de toate problemele și grijile cotidiene porniți-vă spre acest muzeu în aer liber din Sibiu!


Sursa: descoperalocuri.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!