in

O deputată din Ungaria ceartă judecătorii din Covasna că nu vorbesc în ungurește în timpul proceselor

Un video postat pe Youtube o arată pe Krisztina Morvai, europarlamentar ungar ales pe lista neo-fasciștilor de la Jobbik, certându-i pe angajații Tribunalului Covasna pentru faptul că nu vorbesc limba maghiară și nu au pliante în limba maghiară.

Cu toții trebuie să cunoască limba pe care o vorbesc locuitorii acestor teritorii iar în această localitate maghiarii au o pondere de 70-80%, le striga europarlamentarul Krisztina Morvai angajaților Tribunalului Covasna potrivit traducerii în limba română a filmului postat pe internet în urmă cu câteva zile. Autorii postării susțin că acest film a fost realizat în primăvara anului 2016 și că va fi adus în atenția instituțiilor europene „cu scopul de a prezenta in mod real adevarul despre situatia juridica si sociala ale maghiarilor din Transilvania, contrara situatiei idilice prezentata de Romania in fata tarilor europene”.

Morvai, care susține că are acceptul conducerii Tribunalului Covasna pentru a filma în instituție, se arată deranjată de faptul că toate informațiile din incinta Tribunalului Covasna din municipiul Sfântu Gheorghe sunt doar în lima română.

Comportându-se de parcă amiralul fascist Horthy Miklos ar fi încă la putere în Ardealul de Nord, Krisztina Morvai urlă la angajații Tribunalului Covasna afirmând, în mod mincinos, că ar exista o legislație care îi obligă să vorbească în limba maghiară și să pună la dispoziția cetățenilor formulare în limba maghiară. Evident, Morvai, intrată în Parlamentul European pe lista neo-fasciștilor de la Jobbik, nu are nicio problemă să mintă, legislația românească în domeniul utilizării limbii materne în instituțiile publice fiind cât se poate de clară (detaliiaici). Krisztina Morvai are norocul să întâlnească chiar și o doamnă în vârstă care nu cunoaște limba oficială de stat a țării în care susține că s-a născut.

Gestul acestei doamne este inacceptabil. Un cetățean ungar își permite să intre într-o instituție publică a statului român pentru a-i certa pe angajații acestei instituții pentru că nu vorbesc limba maghiară sau pentru că nu pun la dispoziția cetățenilor formulare tipizate în limba maghiară. Solicit public Ministerului Afacerilor Externe să o declare persona non grata pe această doamnă.

Voi ce părere aveți? Vă așteptăm comentariile.

dantanasa.ro/exclusiv-provocare-jobbik-in-romania-angajatii-tribunalului-covasna-certati-pentru-ca-nu-vorbesc-limba-maghiara/

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!

17 Comments

 1. Dar romanii din Ungaria au posobilitatea sa vorbeasca romaneste in institutiile statului maghiar? Tarul Putin a decis esti in tara mea te supui legilor si datinilor mele daca nu esti liber sa pleci unde vei voi

 2. am fost mereu calcati in picioare…ai nostrii politici find preocupati de altele…..santem desconsiderati si marginalizati peste tot in lume …..nu este o noutate..(in mare parte ) !!

 3. Sunteti in Romania de cel putin 3 generatii si nu ati invatat limba romana? Si romanii sau ungurii plecati peste granite cum se descurca cu limba tarii gazdase? Nu sunt obligati sa o invete? Sfantul Gheorghe ca oras face parte din Romania nu din Ungaria. Limba oficiala este limba romana, nu limba maghiara. Concluzia: de trei generatii in Romania, invatati sa vorbiti roomaneste si nu mai sperati ca Transilvania va deveni vreodata teritoriu unguresc. In plus doamna parlamentar european sa faca reguli acasa la domnia sa, pentru ca romanii daca se stabilesc in Ungaria, sunt obligati sa invete limba. Este un impiegat in biroul judecatoriei care vorbeste maghiara si poate da toate informatiile, mi se pare ca este suficient. Si sa nu va permiteti sa pretindeti acte oficiale in limba maghiara in Romania, pentru ca in Italia romanii sau ungurii nu completeaza cereri in limba materna ci in italiana. Mai usor cu pretentiile si cu cererile absurde. Nu mi se pare cazul. Din filmat rezulta clar ca doamna in varsta cateva cuvinte in romaneste le stie, dar le rosteste cu o asa mare ura, de parca ar vrea sa rada de pe fata pamantului statul roman si Romania. Daca a lucrat 39 de ani in Romania, cum de nu a invatat macar minimul indispensabil? Va spun eu de ce: pentru ca nu au considerat necesar sa respecte aceasta tara si cetatenii sai. Ba mai mult, pretind exact contrariul. Haideti sa fim seriosi!

 4. sant curios ce buletin de identitate avea batranica ? daca era buletin romanesc atunci doamna depucacat de la europa nu are dreptate .iar batrana se prefacea ca nu stie romaneste de ce la finalul interviului a vorbit cateva cuvinte in romana ,nu are cum sa traiasca 72 de ani intr-o tara si sa nu stie romaneste mai ales ca a prins si pe NEA NICU si regimu lui .asta e o incercare jegoasa de manipulare ieftina ROMANI NU PUNE-TI BOTU !!!!!

 5. Daca ar fi dupa mine (si probabil a inca multor milioane de romani) respectivei „doamne’ i-as pune streangul de gat. Dar ce sa facem deh… suportam ca suntem majoritari in tara dar minoritari in Covasna si asa s-a inoculat opiniei publice si autoritatilor, cum ca minoritatile locale pot sa se pise pe majoritatea din tara. Asa e cand autoritatile locale nu vor sa aplice legile tarii, tocmai pentru ca si ele sunt deservite de angajati etnici maghiari.

 6. Nu este un simplu cetatean ungur ci, chiar o oficialitate maghiara. Acesta este un amestec in treburile interne ale altui stat si trebuie tratat ca atare !!!

 7. Dacă după o viață de om , trăită în România nu a reușit să învețe limba română , să plece sau să-și ia translator . Mai bine să plece … Am fi de tot râsul să le facem toate poftele . Mâine poimâine vor cere rommmmiiii să se vorbească țigăneste în instituțiile statului ROMÂN .

 8. Covasna apartine Romaniei.
  Sa invete limba romana .Inca de pe vremea lui Ceausescu s-/au inversunat si nu vroiau sa invete limba romana.Vesnic le- au trebuit mai multe drepturi decir aveam noi Romanii.Pai sa mearga in Ungaria daca nu le convine.

 9. autoritatile din institutie cum au permis unui cetatean strain sa intre si sa faca comentarii instigatoare ????? cei responsabili ar trebui expulzati si ei impreuna cu instigatoarea !!!

 10. in 39 de ani cat a mancat paine in Romania , nu a avut timp sa invete romaneste? sa mearga sa traiasca unde se vorbeste ungureste, ca nu o bliga nimeni sa stea in tara asta care se numeste Romania si limba oficiala este limba romana,
  mergeti toti cei care nu va place limba romana in tara a carei limba o vorbiti, sunteti liberi

 11. Mi-a placut poanta cu ungurul ce era sa se innece si nu stia romaneste si a strigat disperat intr-o romana stalcita ; Me scalde ultima date! Speram ca si doamna din Ungaria sa fie ultima data in Romania si sa o duca si pe baba aia stirba cu ea!